«Am venit astăzi, în fața dumneavoastră, pentru a vă cere să fiți de acord cu înființarea Comisiei Parlamentare „Vanghelie”, al cărei scop declarat este acela de a măsura jaluzelele de la Ministerul Turismului. Pentru a ajuta comisia să funcţioneze cât mai eficient, am pregătit pentru membrii comisiei rulete şi abacuri.
Dacă veți fi de acord cu înființarea acestei comisii astăzi, până la sfârșitul săptămânii am putea clarifica ce se întâmplă la turism, mai ales că, așa cum am spus, membrii comisiei vor avea la dispoziție instrumentele necesare cercetării.
Astfel, de săptămâna viitoare, parlamentarii ar putea trece, în comisii, la verificarea cheltuielilor publice și în alte ministere, cum ar fi cele gestionate de PSD. Dacă vorbim despre modul în care am cheltuit, în acest an, aproximativ 3 milioane de Euro pentru promovarea internă şi externă a destinaţiilor turistice româneşti, vă propun să înfiinţaţi comisii care să cerceteze şi cum au fost angajate următoarele cheltuieli:
– La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condus de un coleg de la PSD – aproximativ 10 milioane de EURO pe servicii de publicitate constând în îmbunătăţirea strategiei de comunicare şi a identităţii vizuale sau publicitate într-un cotidian central naţional.
– La Ministerul Muncii, condus de un ministru PSD – peste 10 milioane de EURO pentru o campanie de publicitate de suport pentru dezvoltarea resurselor umane în zonele rurale.
– La Ministerul Mediului, condus de alt coleg de la PSD – aproximativ 3 milioane de EURO pentru campanii radio, TV şi print naţionale.
– La Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus și acesta de un ministru PSD – 600.000 de Euro pentru servicii de consultanţă în publicitate.
Sper că, până la alegerile prezidențiale, vom avea rapoarte ale comisiilor parlamentare de la toate ministerele, inclusiv pe perioada gestionării ministerelor de către PNL.
– Astfel, Parlamentul ar putea înfiinţa o comisie de anchetă a lui CRIN ANTONESCU pentru a elucida cum a fost posibil ca, în perioada în care era Ministru al Tineretului şi Sportului, să înstrăineze Ştrandul Tineretului din domeniul public al statului către firma Trigranit, firmă care are în spate un controversat om de afaceri.
– O altă comisie de anchetă parlamentară ar putea să lămurească ce a făcut fostul premier atunci când a aflat că Bogdana Balmuş, consilieră a sa şi, în acelaşi timp, membră în Consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), vinde prin firma familiei sale, un imobil către ISC cu suma de 12 milioane Euro; imobilul fusese achiziţionat cu 5 săptămâni în urmă la jumătate din preţul de vânzare.
– Tot o comisie parlamentară ar trebui să îl ancheteze pe LUDOVIC ORBAN care, în perioada în care era Ministru al Transporturilor, a plătit firmei Romstrade suma de 64 milioane de Euro pentru reparaţia pistei Aeroportului Băneasa, chiar dacă firma se angajase, atunci când câştigase licitaţia, să facă respectivele lucrări pentru 17 milioane de Euro. Aceeaşi comisie ar trebui să lămurească de ce un avocat de casă al PNL a primit de la ministerul condus de Orban un onorariu de 6 milioane de Euro pentru contractul Bechtel.
– Nu în ultimul rând, Parlamentul ar trebui să lămurească modul în care fostul Ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cheltuit 14 de milioane de Euro pentru 39 de studii de fezabilitate identice pentru 39 de spitale regionale şi judeţene, dar şi modul în care acesta a cheltuit 240 de milioane de Euro pentru programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, din care 40 milioane de Euro au fost costuri operaționale, printre care se numără și cele de tipărire și difuzare a buletinelor de analize, în timp ce campania de informare a populației în cazul gripei porcine se desfășoară fără costuri pentru stat.
În urmă cu o jumătate de an, mă anagajam să încerc să rezolv problemele unui domeniu de mult abandonat de politicienii din România. Este vorba de turism, domeniu care, împreună cu agricultura, ar putea aduce avantaje competitive țării noastre în următorii ani, ar putea aduce mulți bani la bugetul statului și ar putea crea locuri de muncă pentru oameni disponibilizați din alte sectoare ale economiei. M-ați mandatat atunci, dumneavoastră, Parlamentul României, să mă ocup de promovarea țării noastre ca destinație turistică și de rezolvarea problemelor de infrastructură din turism, iar eu am luat în serios mandatul pe care mi l-ați încredințat și am trecut la treabă. ”Ce greșeală!”, spun astăzi PNL și PSD, măcinați de interese mărunte, cu parlamentari intrați în Parlament de pe locurile 2-3, având candidați la președinție de locurile 3-4. ”Desfiinţaţi ministerul”, strigă primarul care este, primar PSD care este la putere atunci când îşi pune oameni în poziţii de conducere în instituţiile de stat şi care este în opoziţie atunci când apare la televizor.
În legătură cu modul de cheltuire a banilor publici pentru promovarea României ca destinaţie turistică şi pentru încurajarea consumului de turism intern, nu este nevoie decât să accesaţi site-ul Ministerul Turismului pentru a vedea toate aceste contracte, iar, dacă nu reuşiţi sau nu vă merg calculatoarele ori internetul, sigur că puteţi vota pentru înfiinţarea unei comisii care cu asta să se ocupe.
Dacă deja v-aţi lămurit că probleme de legalitate nu există şi vreţi să verificaţi oportunitatea acţiunilor întreprinse la minister, vă reamintesc că deciziile de oportunitate aparţin ministrului. Cu toate acestea, vă aduc la cunoștință că deciziile mele se înscriu în planuri şi strategii aprobate de Guvernul Tăriceanu, şi amintesc:
– Master Planul Turismului Național Român 2007-2026, elaborat în 2007 de o echipă a Organizației Mondiale de Turism şi aprobat de Guvernul Tăriceanu
– Hotărârea de Guvern nr. 1726/2006, aprobată de Guvernul Tăriceanu, care cuprinde lista proiectelor de investiţii în infrastructura turistică ale unui număr de 32 de consilii locale şi judeţene, proiecte care se încadrau în subprogramele naţionale de investiţii în turism, aşa cum au fost acestea concepute şi aprobate în 2006 tot de către Guvernul Tăriceanu: „Schi în România”, „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă”, “Dezvoltarea echilibrată şi integrată a staţiunilor turistice balneoclimaterice” şi “Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor turistice de pe litoralul Mării Negre”.
Oricine îşi poate da seama că asistăm la refacerea majorităţii parlamentare PSD-PNL, responsabilă de cheltuirea a 3,2 miliarde de Euro din Fondul Naţional de Dezvoltare, în ultimele luni ale guvernării Tăriceanu. Aceasta este „Coaliţia 322”, în varianta PSD la putere, PNL în opoziţie.
În ceea ce îi priveşte pe partenerii noştri de guvernare de la PSD, în final, remarc că întreg bugetul Ministerului Turismului, care reprezintă dealtfel 0,06% din PIB, nu este decât a 6-a parte din comisionul despre care presa vremii susţine că ar fi fost încasat de Adrian Năstase pentru vânzarea Petrom.»