HORIA ROMAN PATAPIEVICI, „Salt în abjecţie”


________________________________________________________

SENATUL EVZ: Salt în abjecţieEVZ

Horia-Roman Patapievici

Joi, 03 Septembrie 2009

________________________________________________________

HRPHoria-Roman Patapievici: „Sunt oameni care, sub aparenţa bunelor intenţii şi a grijii faţă de ţară, contribuie decisiv la distrugerea climatului general de decenţă din societatea noastră”.

«Marţea trecută, două emisiuni ale postului de televiziune Antena 3 au marcat trecerea spaţiului public românesc, din zona distorsiunii de presă, în zona infracţiunii de presă.

De fapt, a spune, simplu, „infracţiune” e prea puţin: infracţiune de presă e şi distorsionarea, şi trunchierea, şi manipularea, şi falsificarea informaţiei. Iar în toate aceste forme de măsluire, televiziunile noastre de ştiri s-au dovedit măiestre.

Ceea ce s-a petrecut marţea trecută, după un lung şir de deraieri şi derapaje pregătitoare, reprezintă un salt decis în abjecţie. Este vorba de emisiunile „Sinteza zilei” (moderator Mihai Gâdea) şi „În gura presei” (realizator Mircea Badea).

Dl Gâdea, zâmbind insinuant, l-a întrebat pe dl Ciuvică: „Cât de mare este organul din capul dnei Udrea?”. Zâmbind la fel de insinuant (ah, rânjetul masculilor vorbind de femeile după care le curg balele!), dl Ciuvică a răspuns că organul din capul dnei Udrea este mare deoarece, dânsa neavând creier, organul îi ocupă tot capul.

Nu ştiu ce profesie are dl Ciuvică: după port, vorbă şi mimică, este un om needucat. Dl Gâdea, însă, a primit o educaţie de pastor (baptist). Are, deci, studii de teologie: s-a ocupat de Dumnezeu, de cultura inimii şi a primit drept sarcină să cultive în oameni curăţenia sufletească. Ca un om cu educaţie religioasă să pună asemenea întrebări, cu tonul cu care a făcut-o, orientând constant discuţia spre implicaţia sexuală cea mai grosolană, joasă, este şi stupefiant, şi josnic, şi abject.

Dacă se mai putea, Mircea Badea a reuşit să ridice mârlănia masculină pe culmi încă mai înalte. A imaginat o scenetă, în care, prin deducţii absurde şi neruşinate, Elena Udrea era pusă să fie „cu ochii pe organ” şi să „stea cu gura numai pe organ”. Al cui organ?, se întreba inocent dl Badea; al lui Traian Băsescu, îşi răspundea tot dânsul, omniscient.

Concluzia scenetei era că Elena Udrea stă cu gura pe organul lui Traian Băsescu. Cum poate fi calificat acest exerciţiu intelectual? Moralmente, ca abject. Jurnalistic, ca nul. Omeneşte, ca degradant.

Problema nu este însă judecata asupra dlui Badea, dacă este sau nu educat ori dacă are o prestaţie jurnalistică adecvată. Problema nu este nici dna Udrea, dacă este sau nu vinovată de faptele care i se impută ori dacă are, ca ministru, o prestaţie adecvată. Problema e alta şi e dublă: că s-a ajuns, în tratarea publică a persoanei umane, la abjecţie şi că acest lucru nu stârneşte imediat nici repulsia publicului, nici amenda instituţiilor (CNA, asociaţiile de jurnalişti etc.). Este, prin urmare, o problemă de sistem şi una de societate.

Problema de sistem constată că standardele profesionale din televiziunile de ştiri au scăzut atât de mult, încât permit unor oameni nuli din punct de vedere profesional să transforme seară de seară spaţiul dezbaterii publice într-o arenă a defulărilor personale, ideologice, politice, medicale şi de altă natură.

Arbitrariul în invocarea faptelor şi distorsiunea în prezentarea lor au devenit, prin acceptare generalizată şi practică neabătută, norme jurnalistice obligatorii. Televiziunile de ştiri au încetat să mai informeze: ele dezinformează cu sistem, promovând la vedere o agendă politică partizană.

Problema, aşadar, e situată (I) la nivelul patronatului, că impune agenda, fără nicio reţinere; (II) la nivelul jurnaliştilor, că o acceptă, fără ni ciun scrupul; (III) la nivelul publicului, că nu o denunţă. Problema a devenit una de sistem pentru că toţi consimţim tacit ori explicit la „noul pact jurnalistic”, care este şi venal, şi neprofesionist, şi distructiv pentru democraţie (*1).

Problema de societate constată că instinctele noastre morale s-au atrofiat şi că toleranţa faţă de intolerabil a devenit îngrijorător de mare. Publicul a ajuns să accepte, după criterii de alegere personală (de pildă, politice), că este normal ca oamenii să poată fi trataţi cu două măsuri diferite: cu decenţă, dacă omul ne place; în mod degradant, dacă omul ne displace.

Considerăm că este normal ca o femeie să fie tratată politicos în general, dacă nu avem nimic cu ea; dar dacă avem, acceptăm fără probleme degradarea publică a corpului ei. Ceea ce am acceptat, de fapt, în acest mod, este că urile pot acorda ori retrage dreptul la demnitate.

Cei care se simt îndreptăţiţi să o deteste pe Elena Udrea, se simt îndreptăţiţi şi să o trateze public ca obiect sexual, fără ca această degradare publică a persoanei ei să stârnească cuiva vreo reacţie. Cu o insistenţă neruşinată, de care ar trebui să se ruşineze bărbaţii şi să se indigneze femeile, corpul dnei Udrea este filmat în gros-plan astfel încât pântecul, coapsele, sânii, degetele de la picioare să iasă, în mod sexual, în evidenţă. Iar acest lucru se întâmplă nu o dată, ci de mii de ori; şi nu într-o singură zi, ci zi de zi; şi nu oricând, ci ori de câte ori vine vorba de ea, pe jumătate de ecran, în timp ce pe cealaltă jumătate are loc înfierarea.

Potrivit agendei proprietarilor, televiziunile de ştiri s-au specializat pe ceea ce în Statele Unite se numeşte „character assassination”. Cei care spun că nu văd asta, se prefac că nu văd, pentru că de fapt aprobă. A trece cu vederea ceea ce este evident nu înseamnă a nu vedea, ci a accepta. Trecem cu vederea numai lucrurile cu care NU suntem în dezacord. Aerul curat nu ne atrage atenţia, pentru că e curat. Ne atrage atenţia putoarea, tocmai pentru că e putoare şi ne violează simţurile.

Cine nu simte putoarea de la televiziunile de ştiri nu este nici infirm senzorial, nici handicapat mintal: pur şi simplu acceptă putoarea. Nu o acceptă însă ca normală, pentru că, dacă asasinatul moral s-ar îndrepta împotriva altor oameni, l-ar dezaproba: o acceptă ca necesară şi de aici vine consimţământul lor activ, care e respingător.

Cei care acceptă cu seninătate degradarea unui om nu sunt deci spectatori, nici doar părtaşi – sunt făptuitori. Sunt oameni care, sub aparenţa bunelor intenţii şi a grijii faţă de ţară, contribuie decisiv la distrugerea climatului general de decenţă din societatea noastră.

Cine nu vede asta, deja se situează întrun alt teritoriu moral. Ne separă NU convingerile politice şi nici poziţia faţă de Traian Băsescu, cum se tot spune. Ne separă concepţia despre persoana umană, ideea de acceptabil şi inacceptabil, frecventabil şi nefrecventabil, decenţă şi golănie.

___________________________________________

(*1) Un jurnalist recent ieşit din maşina de distrus duşmani politici care este Antena 3 (Ion Cristoiu), a calificat televiziunile mogulilor ca fiind „o maşinărie dezgustătoare cu care nu (vreau să) am nicio legătură ca jurnalist”; „În momentul în care eşti angajat cu contract şi iei nişte bani de la un mogul, poate, fără să vrei, participi la ticăloşiile pe care le pune la cale trustul respectiv. Eu nu vreau să fiu părtaş la aşa ceva.” (http://www.napocanews.ro/2009/08/interviu-ce-spune-ion-cristoiu-desprepoliticieni.html). Corect era să spună „Eu nu vreau să MAI fiu părtaş la aşa ceva”. »

***************************************************

MBLa acest articol Mircea Badea a dat următorul răspuns:

«O să îi explic în fiecare zi lui Horia Roman Patapievici câte un cuvânt. Astăzi, cuvântul este „ampulă”. Poate în zilele viitoare o să îi explic cuvântul „a sugera” sau o să îi spun în ce constă premiul Pulitzer. Cum auziţi de ciocan sau de organ vă pleacă mâna, domnule Patapievici.»

Comentariile sunt de prisos.

//

5 Responses to HORIA ROMAN PATAPIEVICI, „Salt în abjecţie”

 1. intr’o postare de la mine de pe blog ma intrebam ce legatura poa’ sa existe ‘ntre badea si oreste.
  sint amindoi dusi cu pluta, da’ in directzii fundamental si definitiv opuse.
  pe oreste il percep totusi ca pe un benign structural.
  nu l’as vedea facind rau cuiva in chip voit.
  badea e un ticalos autoerotizat (bine’i zicea cristoiu ca’l surprindea, pe holurile antenelor, mirosindu’si cu voluptate transpiratzia) extrem de constiintza faptului ca ticalosia (impotriva careia el pozeaza c’ar lupta) aduce putere, influentza si emuli. in emulii lui badea vad viitoru’ luminos al patriei.
  patapievici, ca totzi shoarecii de biblioteca, va fi mincat, expus celor mai triviale insulte, facutzi sa se scirbeasca de tot si toate, indemnatzi sa ne cam lase, poate are si alta treaba, obligatzi, pina la urma, sa se exileze.
  sa raminem, astia care nu mai avem energia sa ne luam lumea’n cap, cu mostenitorii mogulienilor, copchiii esantioanelor trei-treisutetreizecisitrei ale diverselor structuri, si urmasii urmasilor emulilor lu badea pe pamint
  amin, taica, ca m’am incins !
  hai, noapte buna !

 2. baciu moldovean spune:

  COMENTARIU CENZURAT:
  «Domnule Patapievici, sunteti inconsistent, domnule! Dumneavoastra doar amendati… atata faceti. Mergeti in alta parte.»*

  __________________________________________________________
  *Textul original pe care autorul „baciu moldovean” mi l-a trimis are exact acelasi continut semantic, dar exprimat intr-o formula lexicala nefericita, ca sa-i zic asa.

 3. valentin muri spune:

  DOAR ATAT TOVARASE PATAPIEVICI :
  Agerpres

  Laureatul Nobelului pentru literatura 2009 este scriitoarea germana de origine romana Herta Müller, recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un piesaj al dezradacinarii, a anuntat astazi Academia Suediei.

  „In luna iulie 2008, Herta Müller a publicat o scrisoare deschisa, in Frankfurter Rundschau, in care isi exprima indignarea ca fosti colaboratori ai aparatului represiv din Romania, Andrei Corbea-Hoisie si Sorin Antohi, sunt invitati la Scoala de vara ICR din Germania, atacandu-l direct pe Horia Roman Patapievici, directorul Institutului. In aceeasi zi in care scriitoarea publica scrisoarea, Richard Wagner scrie articolul „A invata de la turnatori”, cu subtitlul „Institutul Cultural Roman adreseaza invitatii colaboratorilor Securitatii. Ar putea fi o intrunire interesanta – sau totul va fi din nou ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic?” in Der Tagesspiegel.

  Potrivit Inpolitics, Herta Muller a anuntat atunci ca refuza sa mai puna piciorul in Institutul Cultural Roman de la Berlin, deoarece Patapieivici a trimis la post in capitala germana fosti turnatori ai Securitatii”.

  • ALEXANDRU MITACHE spune:

   Domnule (sau tovarase?) Muri,

   Onestitatea este rara. V-am aprobat comentariul, desi este tendentios si parca e rupt din anumite emisiuni de televiziune.

   Citez din Ziare.com:

   «HERTA MÜLLER SARE IN APARAREA LUI PATAPIEVICI

   Scriitoarea Herta Mueller, cea care a protestat printr-o scrisoare deschisa dupa ce Institutul Cultural Roman a invitat la Berlin doi fosti colaboratori ai Securitatii, ia pozitie, alaturi de traducatorul Ernest Wichner, impotriva campaniei care il vizeaza pe Horia Roman Patapievici, directorul ICR.

   Discreditarea Institutului Cultural Roman (ICR) si a lui Horia Roman Patapievici amintesc de tehnicile Securitatii, iar investigatia condusa de Adrian Paunescu este o „monstruozitate”, considera scriitoarea germana de origine romana Herta Müller intr-o noua interventie adresata presei.
   (…) Atat scriitoarea Herta Müller, cat si traducatorul Ernest Wichner iau pozitie impotriva campaniei de presa indreptate impotriva lui Patapievici si a anchetei comisiei de cultura a Senatului, condusa de Adrian Paunescu. Cei doi intelectuali germani de origine romana sustin ca criticile lor la adresa lui Patapievici au fost denaturate si scoase din context si in niciun caz nu au vizat destituirea directorului ICR.»

   Va rog ca altadata sa fiti mai onest sau mai bine documentat.

 4. valentin muri spune:

  trebuia vazuta sursa MEA, domunule ! cititi toooooooot !
  Agentia Nationala de Presa AGERPRES.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: