MIRCEA MARIAN, „Nici Mircea Badea nu mai poate”


________________________________________________________

EVZOPINII: Nici Mircea Badea nu mai poate

Mircea Marian

Miercuri, 09 Septembrie 2009

________________________________________________________

MM«Tăcere deplină din partea lui Roşca Stănescu şi a purtătorilor săi de mesaj, Realitatea TV şi Antena 3, după ce „Evenimentul zilei” a arătat că toată povestea intitulată „Legăturile lui Traian Băsescu cu mediile teroriste, prin intermediul fratelui său” este o adunătură de minciuni.»

«Nici măcar la spălătoria de cadavre păstorită de Gâdea, ex-colaboratorul Securităţii Roşca Stănescu nu a avut altă replică decât: „«Evenimentul zilei», o goarnă prezidenţială.” Tovarăşii săi din studio, inclusiv Ciutacu şi Badea, tăceau mâlc. Puţin mai târziu, la emisiunea „În gura presei”, Badea a citit în viteză articolul din „Evenimentul zilei”, după care l-a băgat sub preş. „Nu, nu, mă depăşeşte complet. Nu mai pot, cu fiicele, cu fraţii…”, a spus Badea, simulând lehamitea.

Într-un fel, îl compătimesc pe acest personaj. Zi de zi, înghite cu noduri borşul oferit de Dan Voiculescu, altfel un bine-cunoscut tovarăş de turnătorii al lui Roşca Stănescu. Se vede pe faţa lui Badea că adesea îi este greaţă de ceea ce trebuie să spună. Că ar vomita, ar scuipa, ar înjura. Dar nu poate să o facă. Ce ar mai rămâne din vedeta Badea dacă l-ar lovi amocul, iar mogulul Voiculescu i-ar plasa un şut în partea mai moale a spatelui? Unde s-ar duce? La Realitatea, să facă emisiuni despre potăi? La B1, alături de Radu Moraru?

Drama lui Badea este şi drama altor zeci de vedete TV, care lucrează la Vîntu sau Voiculescu pentru salarii astronomice şi îşi dau seama că porţia de borş pe care trebuie să o înghită, la schimb, este din ce în ce mai greţoasă. Uitaţi-vă cum s-au aliniat angajaţii de frunte ai lui Vîntu acum câteva zile şi, în cor, au înfierat analiza media realizată de Oxford Analytica. Nici unul nu a părut să sesizeze ridicolul în care se aflau: angajaţii lui Vîntu desfiinţau un raport acuzator la adresa patronului lor. Nicio urmă de ezitare, niciun „dar, parcă, totuşi, uneori…”. Nu. Toate declaraţiile au fost „pe linie”, după cum se spunea pe vremea partidului comunist – deşi la una dintre dezbateri participa şi fostul consilier al lui Adrian Năstase, Emil Hurezeanu, care a lucrat la Deutsche Welle. Ca o paranteză, în martie 2009, Realitatea TV a mai înscenat o dezbatere, intitulată „Mogulii şi oamenii lor”, în care diverşi şefi din trusturile controlate de cei trei moguli depuneau mărturie despre deplina libertate editorială de care se bucură. Atunci, spectacolul a fost chiar mai grandios. Deşi la emisiune participau şi Vîntu şi Patriciu, Grigore Cartianu şi Liviu Mihaiu le-au spus-o, curajos, în faţă: nu suntem cenzuraţi, avem atât de multă libertate că nu mai suportăm şi să ştiţi şefu’ că, deşi o să vă doară, vă anunţăm că sunteţi un om şi un patron extraordinar.

Repet, înţeleg drama acestor oameni, mare parte dintre ei veniţi în presă deoarece credeau în misiunea ei nobilă, acum captivi ai oligopolului format de moguli. O soluţie, inclusiv pentru bieţii ziarişti, este ca, la fel ca în Norvegia, să se adopte o lege antitrust, în care să se interzică unui cetăţean sau unei familii să controleze mai mult de 20% din presa centrală. Şi nu ar fi rău dacă ar fi pus în aplicare articolul 30 din Constituţie, care arată că legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă să-şi facă publice sursa de finanţare.»

12 Responses to MIRCEA MARIAN, „Nici Mircea Badea nu mai poate”

 1. Kartouche spune:

  Analiza exceptionala ! Este in spiritul dreptatii si realitatii, a echidistantei si neangajarii, strabatuta de impartialitate si veridicitate ! Bravo !

 2. Kartouche spune:

  De-abia astept sa va recitesc! Am incetat in momentul in care am vazut ca Realitatea -Catavencu nu a fost doar un mariaj financiar. Am crezut ca toate coloanele vertebrale ale fostilor catavenci au flambat, dar ma bucur ca nu e asa, chiar daca Doru Buşcu, Ioan T. Morar şi Eugen Istodor imi lasa un gust amar. Felicitari voua si succes!

 3. penetrantu' spune:

  Daca MIRCEA BADEA trage o basina,o inregistreaza si o pune pe blog,are de o suta de ori mai multi vizitatori decat tine: bai nehalitule.
  Oare de ce?

 4. alin spune:

  Cred ca MB va pierde acum la audienta datorita emisiunii Top Gear care se difuzeaza pe Discovery tot la aceeasi ora. Sau poate ca nu. Top Gear se adreseaza totusi unui public cu un grad minim de inteligenta.

 5. Namir spune:

  Bă, tu vezi cât eşti de prost?

 6. Sukala spune:

  Tu esti trompeta lui Basescu,
  Un lingau care e platit din banii nostri publici. Hai pa!

 7. ion spune:

  PENTRU ARTICOLELE TALE PUPIN’BASISTE AR TREBUI SA FI PLATIT IN….http://www.ionutiancu.ro/wp-content/uploads/2010/04/botswana-bancnota.jpg.PRIETENE,DUPA 6 ANI DE BASISM…..NU TE UITI SI TU IN JUR?1,8 MLD PENTRU UN FLINTIC DE AUTUSTRADA?SUNT SIGUR CA TU NU AI IESIT DIN TARA AIA NICIODATA.DOVADA VIE CA BASE SI BOC FURA E CA NU AVEM AUTOSTRAZI.SPITALE.SISTEM SANITAR,CAI FERATE……ETC IN CONDITIILE IN CARE BASE SI SMENARII LUI A IMPRUMUTAT LILIARDE DE EURO.NU-MI TREBUIE PRESA CA SA VAD CA PUTEREA (BASE,UDREA,BOC…ETC.)FURA.ESTI COMPLICE LA FURT SUSTINAND ACEASTA PUTERE.

  • ALEXANDRU MITACHE spune:

   Dacă ați ști și cine a semnat contractul pentru autostradă poate ați fi mai deștept.
   Așa… vă aprob comentariul pentru a ilustra modul de aflare în treabă a celor ca dv.
   Adică al habarniștilor.

 8. ion spune:

  PARDON….ACEASTA E BANCNOTAhttp://farm4.static.flickr.com/3358/3504419021_2212b9f571_o.jpg

 9. Elena spune:

  Imi place ca dl. Marian e obiectiv si ii vede doar pe comunistii de Voiculescu si Patriciu. Dar Basescu ce este? Un securist de cea mai scarboasa speta pe care niste lingai se chinuie in zadar sa-l faca sa para Alba ca zapada. Nimic si nimeni nu poate sa-i mai ascunda hidosenia. Nu suntem toti trogloditi in tara asta.
  Rusine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: