Bucuresti – 30 Octombrie 2009 – Gala Premiilor in Educatie, competitie organizata de Fundatia Dinu Patriciu, si-a anuntat castigatorii in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului. Au participat finalistii, juriul competitiei, personalitati ale societatii romanesti, precum si reprezentanti ai presei.
Gala Premiilor in Educatie este un proiect realizat de Fundaţia Dinu Patriciu cu scopul de a identifica, promova si premia bunele practici in domeniul educatiei.
(…)
Astfel, la categoria Invatamant preuniversitar, Anca Haraga, eleva in clasa a-XII-a la Colegiul National Costache Negruzzi din Iasi, a fost desemnata castigatoare la Sectiunea Elevul anului si a primit un cec in valoare de 5 000 de Euro. La Sectiunea Profesorul anului, locul I este ocupat de Nadina Nicolici, Profesor la Colegiul Tehnic Lorin Salagean din Drobeta-Turnu Severin. Ocupantul locului I la aceasta sectiune, a primit un cec in valoare de 10 000 Euro. La Sectiunea Scoala anului, premiul I si 30 000 Euro au fost acordate pentru Scoala Internationala din Cluj.
La categoria Invatamant universitar, premiul I si cecul in valoare de 5 000 Euro, la Sectiunea Studentul anului, i-au revenit lui George Gradinariu, student in anul V la Universitatea de Medicina și Farmacie din Iasi. La sectiunea Profesorul anului, pentru locul I a fost desemnat domnul Marin Carciumaru, Prof. Dr. la Universitatea Valahia din Targoviste. Acestuia i-a fost inmanat si un cec in valoare de 10 000 Euro. La Sectiunea Facultatea anului, juriul a decis neacordarea locului I.
La categoria Cercetare, trofeul de Cercetator al anului, precum si cei 10 000 de Euro, au ajuns la Prof. Dr. Gabriela Carja, Profesor Doctor La Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi.
Fundatia Ruhama din Oradea a castigat locul I si a primit 20 000 de Euro, la sectiunea ONG-ul anului.
Cel mai bun proiect educational a fost desemnat „O istorie a comunismului în România”, pentru ameliorarea cunoasterii si predarii istoriei trecutului recent implementat de IICCR (Institutul de investigare a crimelor comunismului in Romania) din Bucuresti si a primit 10 000 de Euro.
Valoarea totala a celor 36 de premii este de 200 000 Euro, suma oferita in exclusivitate de catre Fundatia Dinu Patriciu.
* *
*
Aşadar cea mai bună elevă şi cel mai bun student din România au primit fiecare câte un premiu de… 5.000 €!
Câtă muncă, câte eforturi pozitive, câtă pasiune şi câte sacrificii recompensate cu echivalentul unei amenzi de fotbalist…
Banii vin de la un individ care, potrivit topului FORBES, are o avere estimată la zi de 1,8 miliarde dolari. Acesta a dat din buzunar, fiecăruia dintre cei doi tineri, circa 7.425 $, adică 0,0004125% din averea sa. Gestul, dacă n-ar fi (şi) de ochii lumii, adică propagandistic, ar fi chiar nobil şi frumos.
În acelaşi timp, un repetent notoriu şi un chiulangiu de la serviciu a primit, până azi, de la nişte oameni simpli şi creduli suma de 14.217 €. Fără să facă nimic. Niciun efort. Stă pe spate şi îi intră banii în cont. Uite aşa… Cerşind la telefon. Oferindu-şi, ca la linia fierbinte, chipul drept wallpaper.
Cerşeala e cu atât mai impertinentă şi mai nesimţită cu cât cerşetorul nici măcar nu reprezintă vreun partid bolşevic sau proletar sărman, ci unul liberal, plin de milionari în euro cu papioane-n gâţi.
Tupeul şi nesimţirea merg, însă, mai departe. Cerşetorul Crin motivează:
„Nu ştiu câţi bani se vor strânge în felul acesta, dar ştiu că voi putea spune tuturor celor care mă votează, pe ce bani mi-am facut această campanie electorală.”
Pe ce cantitate de naivitate a oamenilor îşi bazează argumentarea potlogăriei, dacă are curajul să spună aşa ceva?
De parcă dacă i-ar da nişte pomeni Patriciu, Tăriceanu sau Fenechiu, pe-astea nu le-ar putea declara la fel de transparent, mai ales că-l obligă şi legea. Antonescu parcă face parte din tagma acelor falşi milogi, iviţi dintr-o curte a miracolelor, care se dau cu aracet pe piele ca să pară arşi, cer un ban plângând de foame şi dacă-l primesc îl beau. Căci banii sunt aruncaţi pe fereastră, candidatul liberal neavând vreo şansă să ajungă măcar în turul doi din cauza blatului aranjat cu Iliescu.
Din această cauză, cred în continuare că tema cu „bunul simţ” la liberali constituie un plagiat ordinar.
***
© Alexandru Dan Mitache • 2009
las ca vintu’ (sau cin’ era in spatele „anonimului”, nu’mi amintesc bine), l’a premiat pe batrinu’ paleologu cu 50.000.
si paleologu s’a bucurat de banii aia ca un copil !
isi cumpara si mogulii „boieria”.
nu m’ar mira ca „altetzele lor regale”, duda si sotzia, sa inceapa sa acorde titluri nobiliare pe bani.
iti inteleg cinismul, insa nu inteleg rautatea care rezulta din el. in loc sa felicitam si sa incurajam bani investiti in educatie (200.000 de euro totusi nu-s de ici de colo; in plus, pentru un student, 5000 de euro sunt bani buni, amice), ne apucam sa criticam si sa gasim conspiratii si sa aruncam iara cu noroi in „moguli” si „cersetori” politici. nu vad nicio problema in faptul ca patriciu l-ar finanta pe antonescu, dupa cum nu vad nicio problema in faptul ca cineva (oricine) decide sa doneze o parte din avutul sau celor mai ne-avuti. daca in locul lui patriciu ar fi fost un anonim, presupusele legaturi asa-zis vicioase n-ar mai fi privite asa periculoase, asa-i? conteaza ca-i patriciu, mogulul, miliardarul, „ticalosul”… care dintre miile de bogatani din tara asta face o treaba laudabila nu doar in educatie, ci si in afaceri.
cat priveste „milogeala”, nu vad logica. ai numi cerseala campania lui obama in sua? milioane de americani au donat atunci prin internet si telefon. pentru ce, deci, crin antonescu se „milogeste”? daca faci un calcul simplu, ai pricepe ca 14,000 euro e o suma rezonabila si perfect verosimila. europa fm arunca zeci de mii de euro intr-un concurs finantat prin aceleasi mijloace. bani castigati din sms-uri. ai fi surpins sa vezi cat de mult se poate aduna. si-apoi, daca si-ar gasi finantare si prin alte surse (da, patriciu, de ce nu, desi la averea lui patriciu, zece mii de euro e mult prea putin, iar daca ar fi mai multi, s-ar vedea in campanie. or, daca faci un drum prin tara, e cat se poate de clar ca basescu si geoana, pana si oprescu sunt mult mai vizibili…), care-i problema?
am inteles ca esti anti-pnl-ist, anti-patrician, anti- in genere. da vino cu niste argumente, nu cu pareri. asa-i in romania… oricine are cate-o parere despre orice. toti stiu cum stau, de fapt, lucrurile. nimeni nu mai crede in nimic. cinism si noroi. printre astea, e greu sa mai fii rational sau sa mai vezi si partea plina a paharului.
salut!
Pareri si pareri…
adeca don patrice arunca cu firimituri dupa ce a furat cu tupeu toate bucatele de pe masa… Banii aceia ar fi fost de drept ai acelor cetateni romani in cazul in care statul lor nu ar fi fost atat de slab in fata „arhitectului” de dupa colt. trist 😦
oricum banii aia au fost furati de paturiciu din banii contribuabililor romani…deci in esenta nu a castigat nimic fata…
te astept la mine pe blog unde Poponetz Nastasian se viseaza deja prim ministru, sperand ca oamenii de stiinta vor demonstra in curand ca scroafa’ zboara…
FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF.
IMPORTANT.
http://www.lemonde.fr/archives/article/2009/10/31/roumanie-le-poison-dans-les-veines_1261107_0_1.html
A+