Elena Udrea, ea înşivă*…


Grup

Aş fi vrut să intitulez articolul „ELENA UDREA FAŢĂ CU REACŢIUNEA”, dar mi-am amintit aserţiunea „Madame Bovary c’est moi”.  L-am preferat pe Flaubert lui Caragiale.

Deci… Elena Udrea! Un subiect sau o temă pe care o văd, a posteriori, încadrabilă în mai multe dintre categoriile acestui blog: „Creionul chimic”, „Gică Contra”, „Atitudini” şi „Întrebări deschise”…

Opiniile pesediştilor şi liberalilor despre ea nu se califică pentru o discuţie cât de cât serioasă. Şi unii şi alţii sunt ori complexaţi, ori vindicativi, ori în general şi una şi alta. De asemenea, părerile publicului de matracuce bovarice (că tot venise vorba) aflate la menopauză, sau de tatai frustraţi, bolnavi de „sindromul anti-Udrea„, care o detestă motivat, nu mă interesează.

Nici crizele erotico-economice ale unor maniaci vulgari şi misogini, de tipul C.T. Popescu, Dinescu sau Nistorescu, nu pot fi luate în discuţie, aceştia fiind incurabili şi motivaţi doar patologic şi financiar.

Dar constat că şi oameni cu un presupus scaun la cap, pe cât posibil neutri sau chiar susţinători ai preşedintelui Băsescu, se lasă bântuiţi de obsesia Udrea. Persoane, personaje şi, din păcate, chiar personalităţi din societatea civilă cu ştaif se lasă duse de această „convenienţă” inedită şi absurdă: distanţarea de Elena Udrea. Ultima pe care am „prins-o” este poeta Angela Marinescu.

Desigur, când eşti om de cultură, sau jurnalist din categoria „quality”, dă prost să te contrapui intelectualismului alinamungiupippidic. Nu te poţi pune rău cu dumnezeirea academică în chiloţi tetra şi ciorapi mercerizaţi dându-te cu necurata care se îmbracă de la Prada.

Noţiunea „Elena Udrea” – că a ajuns o noţiune, o sintagmă –  este mereu întâmpinată în cercurile înalte cu „văleu ma chère” sau „olio dear„. De ce? Nu cred că ştie nimeni. Cum ziceam şi despre raportarea la Traian Băsescu în articolul «„Şozul” de a fi anti-Băsescu», probail că acelaşi curent „şoz” funcţionează şi în cazul Elenei Udrea.

Hai să fim lucizi şi în fond respectuoşi cu noi înşine.

EU3Cine şi mai ales CE este, de fapt, Elena Udrea, dincolo de personajul folcloric şi imaginar (creat de aspectul ei plăcut, de o incontestabilă inteligenţă, de un talent şi un curaj politic şi de o certa charismă) maculat scatologic prin trecerea din gură-n gură de la grobienii Ciutacu şi Badea, prin obscenul grotesc Dinescu până la toţi cei care cred că demnitatea proprei lor autobiografii necesită o trecere pe trotuarul celălalt când vine vorba despre ea?

Există bigoţi ai lui „crede şi nu cerceta” care trăiesc cu convingerea fermă că Elena Udrea s-a născut la Pleşcoi, că firma „Dalli” îi aparţine ei sau soţului ei, Dorin Cocoş, că a achiziţionat perdele în valoare de 75.000 €, că toată activitatea ei s-a rezumat la tricotat, dat cu mopul, călărit, plimbat cu bicicleta şi scris pe zidurile pariziene „Romania land of choice”, doar pentru că aşa a apărut în gazetele lui Patriciu, Sorin Roşca Stănescu, Vântu, sau Voiculescu sau aşa s-a văzut la televizor. Deşi alegaţiile şi calomniile au fost dovedite ca mincinoase, deşi turismul s-a mişcat bine, deşi, în ciuda crizei şi a infrastructurii, TUI a revenit în România.

De unde provine această voluptate a calomniei, a asocierilor porcoase şi a dispreţului extrem faţă de o persoană?

Şi atunci chiar întreb:

 • De ce se crede, fără niciun temei serios şi concret, că Elena Udrea ar fi imorală, când ziarele au publicat fotografii sau secvenţe video şi au arătat-o pe sfânta Adriana Săftoiu vinovată de adulter, pe Ana Birchall în ipostaze… (de)favora(bi)le, sau pe Paul Păcuraru făcând cybersex de unul singur.
 • De ce se crede că Elena Udrea ar fi mai proastă, dacă a făcut acum nu ştiu câţi ani, când nu ocupa nicio funcţie importantă, o gafă privind Norvegia, decât Adrian Severin (cel cu H2O-ul), decât viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu (care habar n-are cât este dobânda de politică monetară), decât ministrul Adomniţei (pe care l-au învăţat copiii câte stele sunt pe drapelul Europei), sau decât mulţi, mulţi alţii?
 • De ce se crede că Elena Udrea ar fi mai abuzivă decât tot guvernul Tăriceanu, care a prăpădit pe nimic 3,5 milarde de Euro la sfârşitul lui 2008? Sau decât Rodica Stănoiu, care şi-a aranjat vânzarea unei  coşmelii din Filiaşi, în valoare reală  de 2.500 $, către SNP Petrom (companie de stat pe atunci!) cu 100.000 $? Sau decât atâţia alţii despre ale căror abuzuri, acte de corupţie sau matrapazlâcuri ziarele au tot scris de 20 de  ani încoace?
 • De ce se crede că Elena Udrea ar fi mai putin onorabilă decât aceeaşi Stănoiu, sau decât Voiculescu, Roşca Stănescu, Ghişe şi ceilalţi turnători la Securitate? Sau decât Vadim Tudor ori Adrian Păunescu? Sau decât alte persoanje feminine sinistre de teapa Aurei Vasile?
 • De ce se crede că Elena Udrea ar fi mai puţin cinstită decât Hildegard Puwak, Mircea Beuran, Şerban Mihăilescu, Ovidiu Muşetescu, Sorin Pantiş, Ioan Avram Mureşan?
 • De ce se crede că activitatea ministerială a Elenei Udrea ar fi mai „oneroasă” decât cea a lui Orban, Mitrea, Nicolăescu, Remeş, Dan Ioan Popescu, etc.? De ce ar fi ea o membră a unei camarile şi n-or fi toţi clienţii politici ai PSD şi PNL? De ce ar fi ea o jefuitoare de bani publici şi n-ar fi cei care au privatizat ca în codru, la comision, tot ce s-a putut, cei care au returnat ilegal TVA în valoare de miliarde sau cei care au cedat subsolul Mării Negre? Cazuri în care, democratica şi transparenta coaliţie majoritară din parlament nu a găsit de cuviinţă să ceară, prin intermediul unor justiţiare comisii (şi încă cu celeritate) nicio începere a vreunei cercetări penale.
 • De ce se crede că Elena Udrea ar fi mai cu tupeu decât Adrian Năstase, primul care a introdus golănia în discursul politic invitând, de la tribuna parlamentului, să i se numere coaiele. Pe care a dovedit că nici nu le are, ascunzându-se, de ani buni, pe sub scaunele parlamentului şi în fustele mătuşii Tamara de justiţia care îl caută.
 • De ce se crede că Elena Udrea ar fi mai incompetentă decât miniştrii Chiuariu, Adomniţei, David, Nicolăescu sau Cioroianu, ca să nu-i pomenim decât pe unii mai recenţi. Sau mai incapabilă decât Crin Antonescu care n-a realizat absolut nimic într-o intreagă carieră de politician şi de parlamentar, care n-a votat nici măcar o singură dată în sesiunea parlamentară de toamnă a anului 2007 şi care este cunoscut ca un chiulangiu notoriu de la serviciul în care l-au trimis credulii care l-au votat.
 • Şi a propos, de ce se crede că Elena Udrea nu este un bun ministru al turismului? Au făcut mai multe şi au fost oare mai buni şi mai competenţi: Mihai Lupoi (guvernul Roman), Dan Matei Agathon (guvernele Văcăroiu şi Năstase), Akos Birtalan (guvernul Ciorbea), Sorin Frunzăverde (guvernul Vasile), Ovidiu Silaghi (guvernul Tăriceanu)??? Îşi mai aminteşte cineva de ei? N-au consumat şi ei bugete? Proiectul ţeapă al cuplului Agathon-Năstase „Dracula Park” n-a existat? Palmierii din Mamaia morţi de mici n-au existat? Ce amnezii subite handicapează astăzi onorabilele creiere din societatea civilă şi din mass media de salon?

MTR

Doamnelor şi domnilor intelectuali civili, civici, cinici, cum oţi mai fi, sunteţi nişte ipocriţi!

De ce vedeţi, abia acum, şi numai în Elena Udrea, toate defectele şi toate metehnele celor enumeraţi mai sus de care nu v-aţi indignat decât prea puţin?

Cu ce, prin ce şi de ce este Elena Udrea mai rea sau mai puţin bună decât oricare dintre noi sau dintre voi?

N-aveţi şi domniile voastre scăpari şi bâlbe, interese şi veleităţi, ambiţii şi putere, cadavre prin dulap?

Vă rog puneţi mâna şi citiţi Ioan 8,7.

Obiecţia că ea, spre deosebire de dumneavoastră, este demnitar, nu ţine. La fel aţi gândit şi v-aţi comportat şi când nu era ministru.

N-am onoarea!

***

© Alexandru Dan Mitache • 2009

___________________________

* O fi oare necesar să mai precizez că acest dezacord al pronumelui de întărire are un schepsis?

14 Responses to Elena Udrea, ea înşivă*…

 1. de data asta, pe bune, e vina lu’ base !

 2. Andrei spune:

  Prietene
  Esti bun. Pe bune. Romanii trebuie sa fie mandri ca faci parte dintre ei. Din pacate nu o sa fie asa. Dar poti sa le mai dai lectii, poate, candva…

 3. turnofftheglory spune:

  Foarte bine Alex.

 4. despinavestea spune:

  Excelent articolul!
  De mult asteptam asa ceva.
  Dupa parerea mea principala cauza care naste aceste adversitati intelectuale ( feminine si masculine ) este INVIDIA

 5. nou spune:

  IATĂ CUM ARATĂ MODUL DE EXPRIMARE ŞI DE „GÂNDIRE” AL UNUIA DINTRE CEI PE CARE I-AM POMENIT (n.m.):

  «in afara de injuriile aduse tuturor celor care spun ca Udrea e o proasta penala care si-a construit cariera pe felatii obscure, articolul nu spune nemik.

  ba da nemik…0 absolut

  de ce e ministeriatul ei mai oneros….pai 1 pentru ca a fost dovedit, 2 pentru ca ma doare in kur daca e mai mult sau mai putin…e oneros si gata…sa faca parnaie. dca tot e si proasta si curva si hoata sa ne scuteasca si sa dispara din maaaarea arena a vietii publice…pentru ca nu an kef sa fie platita din banii mei.

  oricum overall o mizerie de articol care nu face altceva decat sa arunce cu laturi in ceilalti in spreanta ca in mijlocul mizeriei nu se vede binele de rau…

  dupa atata chin n-ai fost in stare sa-i gasesti nici o calitate….»

 6. Liviu Iordache spune:

  Udrea este victima lipsei de pedeapsa pentru insulta si calomnie! Oriunde pe acest pamint un ziarist care a declarat oficial la o comisie parlamentara (alta discutie, si mai si) ca intr-un clip caii care se vad alergind sunt bolnavi si aceasta ne va aduce grave prejudicii intra in puscarie, iar ziarul care a publicat asta platea despagubiri cit 100 de astfel de clipuri. La noi se pot spune toate grozaviile, nimeni nu pateste nimic. Cind timp de o luna se spune si scrie ca presedintele face trafic cu arme pentru teroristi si totul ramine asa, nimeni nu pateste nimic este semn ca nu exista scapare. Daca Vintu sau Voiculescu dau cu ochii de mine si li se pare ca seman cu unul care le-a furat penarul, m-am nenorocit! Ma distruge!

 7. despinavestea spune:

  Aveti dreptate.
  Problema este ca daca-l dai in judecata pe ziarist, justitia din Romania il scoate nevinovat .Stim de ce, nu-i asa?

  De aici vine si lipsa de reactie a celui atacat.
  Probabil ca trebui procedat asa cum a facut Dl Boc acum 2 zile cu Prelipceanu-a reactionat dur.

 8. Stely spune:

  http://viorelpadina.wordpress.com/
  Eu cred ca trebuie sa ii ajutam pe simpatizantii PSD si PNL sa se edifice asupra starii sufletesti in care se afla „sistemul ticalosit”..Scrisoarea lui Nistorescu catre E.Barroso este edificatoare,dar si raspunsul autorului din linkul dat..

 9. iulica spune:

  americanii experimenteaza pe voi teleportarea si din cauza asta va simtiti mizerabil.

  ca nu se poate e foarte sigur daca cine le poate explica americanilor.

 10. Observator spune:

  Esti un pup-in-Basesc; cum dracu sa ii ridici in slavi in asemenea hal nu inteleg….tu unde traiesti mai descreieratule….tu nu ai ochi sa vezi….tu nu ai macar o sinapsa acolo sa faci o asociere intre rahatul pe care il mananci si donatorul lui? Nu vezi ca in orbecaiala lor dau cu pumnii in toate partile? Tu ca meserie ai prietene, in afara de asta de lingator pe la usi? Si daca ai vreo meserie nu ai simtit pumnii pe care ti-i i-ai luat in cap in ultimii 6 ani? Te mai tine jgheabul sa inghiti atata?spor la treaba atunci….. Esti un nesimtit si un dobitoc.

 11. gino spune:

  Eu nu am inteles niciodata care sunt competentele doamnei Udrea. Ce o califica sa ocupe asemenea posturi in guvernul Romaniei ? Este licentiata a Facultatii de Drept a Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir. Nici macar nu a fost sefa de promotie sau nu a excelat prin nimic deosebit. Nu vad inteligenta sclipitoare in cazul dansei. Cel mult pot sa admit ca nu e proasta dar cam atat. E la fel ca mii si mii de alte femei . De ce ea si nu altcineva ? Eh … soarta.

  • ilenutza spune:

   Va e ciuda mai misioginilor pa doamna Udrea. Doamna Udrea e cea mai frumoasa fomeie din Romania. Si cea mai dasteapta. Are facultati si studii. Voi sunteti niste badarani care nu stie nimica. Va p[lace tatele mari dar nu aveti salamu` gros…Domnu` Basescu are ce ii trebe….Florin Salam si Printesa Ardealului a zas bine in maneua aia….deci fac iu….

 12. Pe mine nu ma intereseaza cu ce si de unde se imbraca Elena Udrea…nici cu ce se incalta…poate sa fie si desculta…nici ce facultate a absolvit, in epoca facultatilor de cartier….ma intereseaza ca ea, din functiile pe care le-a avut n-a facut nimic pentru ca tara asta sa progreseze(si ca ea multi altii…de la toate partidele…fara deosebire)…asa ca nu m-ati convins sa o plac numai pentru ca e frumusica….si cam atat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: