Mircea Dinescu, disidentu’ lu’ peşte [1]


Wikipedia

MIRCEA DINESCU

de la Wikipedia, enciclopedia liberă

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mircea Dinescu (n. 11 noiembrie 1950, Slobozia) este un poet, scriitor, publicist şi om de afaceri român.

Scurtă biografie

Fiu al lui Ştefan Dinescu, muncitor metalurg şi al Aureliei Badea, casnică, Mircea Dinescu a studiat la Facultatea de Jurnalism a Academiei de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu” de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist Român, Şcoala Superioară de Partid.

Şi-a efectuat stagiul militar la Securitate [1], pentru că: „Protectorii săi l-au ajutat să «facă armata» într-un mod netraumatizant“ [2]. Aceiaşi „protectori“ l-au susţinut şi „să publice o primă carte“ [3] „Pentru ca apoi să îi găsească o sinecură – pitorescul post de portar al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, ocupat de poet (mai mult cu numele) în perioada 1972-1976“ [4]. Direcţionat puternic spre prim-planul vieţii literare de aceiasi „protectori“, Mircea Dinescu pătrunde rapid în cercurile literare din epocă, devenind membru al Uniunii Scriitorilor, Secretar UTC al Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România, membru al Partidului Comunist Român şi redactor la revistele Luceafărul şi România literară.
Dintr-o notă a Securităţii, publicată în Cartea Albă a Securităţii, aflăm: „De exemplu Titus Popovici, Anghel Dumbrăveanu, Teodor Balş, George Bălăiţă, Eugen Barbu, Mircea Dinescu au spus scriitorilor aflaţi la vila Paltinul din staţiunea Neptun că sunt profund mişcaţi de aprecierile de care se bucură scriitorii în faţa conducerii, ca oameni ataşaţi, oricând gata să slujească patria şi poporul.“ [v. Cartea Albă a Securităţii, nota 129, p. 137, 1978].

În anul 1981, pe când era încă student al Academiei de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu”, suferă o condamnare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru agresarea unui coleg de redacţie de la revista Luceafărul, Iulian Neacşu [5].
În continuare, poetul este un răsfăţat al sistemului comunist şi al Uniunii Scriitorilor din România, apărând, în calitate de ziarist oficial, cu pixul în mână, luând notiţe, lângă Preşedintele RSR Nicolae Ceauşescu[6].


MD+Ceausescu
Cartea sa, Moartea citeşte ziarul, respinsă de cenzură în 1988, a fost publicată la Amsterdam, în limba română, pentru cunoscătorii limbii române din Olanda [7]. În ciuda lipsei de libertate din România comunistă, în anul 1988, unii scriitori români, printre care şi Mircea Dinescu, îşi vor petrece zilele de Crăciun, la familia Covaci, în compania familiei ambasadorului Marii Britanii, a ataşatului cultural al Iugoslaviei, Moma Koproviţala şi a altor reprezentanţi oficiali străini [8]. Va urma seara Crăciunului, sărbătorita la Ambasada Olandei din România, în prezenţa multor intelectuali români, printre care şi Andrei Pleşu [9].

În 1989 este concediat de la „România Literară” din cauza unui interviu acordat ziarului francez comunist „Libération”, în care făcea o critică acidă la adresa lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist de la Bucureşti, dar susţinea cu mare aplomb sistemul comunist de la Moscova, perestroikist, prezentându-l ca pe un model pentru comunismul practicat în România [10], făcând chiar unele afirmaţii terifiante: „Nu ştiu dacă Gorbaciov e sau nu considerat un ţar bun de către popoarele de dincolo de Prut (…) dar în Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, R.D.G. şi România, el este un vestitor de bine, un Mesia al socialismului“ [11]. Din Cartea Albă a Securităţii, D 10 966, vol. 6, f. 9-16, p. 505, aflăm că Mircea Dinescu, deşi supravegheat, putea transmite mesaje în afara ţării, prin telefon, în mod liber (v. conţinutul unei convesaţii telefonice dintre Mircea Dinescu şi Alexandru Papilian: „Mircea Dinescu: «Şi de-aia am intrat în partid, ca să mă port ca un membru de partid liber». (…) În legătură cu interviul apărut în Franţa, între cei doi s-a purtat următorul dialog: Alexandru Papilian: «Am văzut, astăzi, cum îţi spun, interviul din Libération». Mircea Dinescu: «A apărut interviul în Libération?». Alexandru Papilian: «Da. Cu o fotografie mare, foarte frumoasă». Mircea Dinescu: «Da». Alexandru Papilian: «Ocupă aproape două pagini de ziar». Mircea Dinescu: «Aha! Sunt fotogenic?». Alexandru Papilian: «Eşti fotogenic. Cam trist. Dar eşti fotogenic…» Mircea Dinescu: «Tristeţea este meseria mea să ştii…» [12]. Interviul are drept consecinţe arestarea sa la domiciliu şi excluderea din partid. Este pus sub supraveghere permanentă şi i se interzice contactul cu orice persoană în afara familiei. În străinătate, începe o largă campanie de solidaritate cu poetul, susţinută în special de „Frankfurter Allgemeine Zeitung” şi postul de radio „Europa liberă„, cu rezonanţă în Olanda, Franţa, Elveţia şi Germania.

Pe 22 decembrie 1989, este dus la televiziune împreună cu coloanele de manifestanţi, de unde anunţă românilor fuga lui Ceauşescu şi declanşarea Revoluţiei [13], [14]. Devine membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională.
După Revoluţia din decembrie a fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, funcţie abandonată prin demisie. Este membru al Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fondator al „Fundaţiei pentru poezie”, membru în Consiliul director general al editurii „Seara”, membru al Consiliului Editorial al ziarului „Cotidianul” (postura din care declară: „MA DOARE ÎN CUR că sunt incompatibil!”) [15], membru al „Fundaţiei pentru Promovarea Literaturii Germane din România”. Poetul Cezar Ivănescu, în cartea „Pentru Marin Preda” l-a acuzat pe Mircea Dinescu de implicare în moartea marelui prozator Marin Preda [16], [17]. De asemenea, „Victor Roncea, coordonator al campaniei «Voci curate» de la Civic Media, a declarat că un membru de frunte al Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, reprezintă interese străine fiind documentat de unitatea anti-KGB a Securităţii. Potrivit informaţiilor dezvăluite de Roncea, există mărturii ale unor foşti ofiţeri ai UM 0110 privind legăturile lui Mircea Dinescu cu KGB, nu numai prin soacra acestuia, Ludmila Loghinovskaia. Astfel, în 1989, acesta a urmat un traseu complicat prin ţările baltice, pentru a ajunge ulterior în Crimeea, unde a primit instrucţiuni precise privind rolul său în lovitura de stat pregătită de sovietici, cunoscută generic sub numele de «Revoluţia» din decembrie 1989. Informaţiile respective se afla şi în arhivele CIA, s-a afirmat în emisiune.“ [18], [19], [20], [21].

Personalitate a vieţii publice

Cărţile poetului Mircea Dinescu au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Despre rolul lui Dinescu pe scena culturală contemporană, Gabriel Liiceanu scrie[22]:
„Mircea Dinescu este simbolul şi purtătorul de sens al mahalalei contemporane la români. El o reprezintă în viaţa de zi cu zi, dar deopotrivă o hrăneşte şi o potenţează la televizor sau în revista porno-politică Plai cu boi, născută din această mahala şi întreţinând-o, la rândul ei, cu fast, abjecţie şi talent”.

Afaceri

În 2005, fondează ziarul „Gândul” în asociere cu jurnalistul C.T.Popescu. În prezent este şi proprietar al publicaţiilor: „Plai cu Boi”, „Aspirina Săracului” şi „Dilema Veche”. Parte din investiţiile sale materiale s-au regăsit în diverse proiecte din agricultură, în special în enologie.

Mircea Dinescu este fondatorul portului dunărean cultural Cetate (Dolj), primul „port cultural” din Europa. Portul cultural este parte a Fundaţiei pentru Poezie „Mircea Dinescu”, ce se dezvoltă la 30 de kilometri de Calafat şi 70 de kilometri de Drobeta Turnu-Severin şi de Craiova. Scopul acestuia este, potrivit fondatorilor, „realizarea unei zone de conectare culturală permanentă a creatorilor români din diverse domenii artistice cu mediile culturale din întreaga Europa”. Amenajat pe amplasamentul unui fost port cerealier, care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, el a fost reamenajat ca destinaţie turistică şi culturală.

În anul 2004 a luat în chirie o cramă şi câteva zeci de hectare de vie revendicate încă din 1992 de moştenitorii boierului Petre Durlescu, care au câştigat în instanţă retrocedarea viei şi cramei de la Galicea Mare, închiriate de Mircea Dinescu, sentinţa definitivă fiind dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie [23].

Numit de Ion Iliescu „moşier”, vinul produs de ferma sa se numeşte în mod ironic „Vinul Moşierului”. La ferma sa este amenajată de asemenea o galerie de artă.

În 1997, Mircea Dinescu a vândut 30% din acţiunile săptămânalului satirico-politic „Academia Caţavencu” controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu [24] care prin compania „Realitatea Media” controlează grupul de presă „Caţavencu”.

Referinţe

 1. ^ Mircea Dinescu, citat de ziarul Adevărul, 30.01.2008
 2. ^ Alex Ştefănescu, Istoria literaturii române contemporane, 1941-2000, art. Mircea Dinescu, Editura Maşina de Scris, p. 841
 3. ^ Alex Ştefănescu, ibidem
 4. ^ Alex Ştefănescu, ibidem
 5. ^ cf. Dosar Nr. 10121/1980, Şentinţa Penală nr. 1439, Şedinţa publică de la 4 septembrie 1981).
 6. ^ http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=627&Itemid=1
 7. ^ Moartea citeşte ziarul, Amsterdam, Olanda, 1989
 8. ^ http://1989.jurnalul.ro/stire-special/intalniri-conspirative-printre-scriitori-317999.html, ediţia din 24.12.2008, v. citat: „Lumea scriitorilor este urmărită asiduu de Securitate. Parcă mai mult ca de obicei, toată lumea suspectează pe toată lumea. Şi totuşi, toţi se frecventează reciproc./…/Era o atmosferă de incoştienţă şi con­spiraţie, în care nu se ştie cu precizie cine erau inocenţii şi cine «agenţii». Au venit, consecvenţi tradiţiei, să onoreze zilele de Crăciun Mircea Dinescu împreună cu Maşa şi socrii, Petru Maier, Ioanichie Olteanu, Sorin Titel. Au mai venit actorul Petre Nicolae, noul vecin al Covacilor, şi familia ambasadorului Marii Britanii.”
 9. ^ http://1989.jurnalul.ro/stire-special/intalniri-conspirative-printre-scriitori-317999.html, ibidem, citat: „Familia Covaci a fost invitată de Revelion la Ambasada Olandei, unde, printre invitaţii de marcă, s-a aflat şi Andrei Pleşu.“
 10. ^ Cartea Albă a Securităţii, nota 474, pp. 426-429
 11. ^ Cartea Albă a Securităţii, nota 474, pp. 426-429
 12. ^ Convorbirea în speţă a fost transmisă de postul de radio France Internationale la 15 decembrie 1989, fiind înregistrată de serviciul specializat al Securităţii, în cadrul Buletinului Radio nr. 633.“ (D 10 966, vol. 6, f. 9-16), Cartea Albă a Securităţii , p. 505
 13. ^ Document din arhiva TVR, „Mircea, arată că lucrezi!” http://www.youtube.com/watch?v=aPDF5_vWCXI
 14. ^ Document din arhiva TVR, secvenţa următoare, după cea a regizării momentului enunţului victoriei, „Am învins!” http://www.youtube.com/watch?v=VDmKFqmDnCI, v. şi nota anterioară
 15. ^ http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=629&Itemid=1
 16. ^ Pentru Marin Preda, Ed. Timpul, Iaşi, 1996
 17. ^ Înregistrare video-document din Arhiva TVR2, emisiunea Cu cărţile pe faţă, Cezar Ivănescu în dialog cu Cătălin Ţărlea, 1997, link
 18. ^ Afirmaţie făcută în emisiunea Naşul, B1Tv, din 04.11.2008, moderator Radu Moraru, invitaţi Victor Roncea şi Mihai Răzvan Vintilescu. v. şi citat: „Victor Roncea: Aş putea să fac câteva mici dezvăluiri. În anii pe care i-am petrecut cercetând aceste dosare am avut şansa să vorbesc şi cu foarte mulţi ofiţeri de Securitate, care după aceea unii dintre ei şi-au continuat activitatea în SRI sau SIE. Din aceste motive ei nu au putut face dezvăluiri care însă se află în dosarele de la CNSAS. CNSAS este o problemă în sine şi am spus-o de la bun început. Însuşi CNSAS a încălcat legea prin prima sa formulă când au făcut parte din acest colegiu persoane care au făcut înainte parte din Partidul Comunist. Or, Legea Ticu nu permitea asta. Radu Moraru: Dar, de exemplu, Cezar Ivănescu pe acest scaun a fost acuzat şi a şi murit la scurt timp după. Victor Roncea: Da, exact. Mircea Dinescu a fost activist al UTC. Andrei Pleşu a fost membru al PCR. Aceste persoane nu aveau ce căuta in CNSAS.“
 19. ^ Cezar Ivănescu, Scurtă istorie a conflictului meu cu Mircea Dinescu, „Mircea Dinescu a intrat în literatură ca un discipol al meu, chiar titlul primului său volum de versuri, Elegii de cînd eram mai tînăr, preia un vers din poemul meu, Amintirea Paradisului, „Cînd eram mai tînăr şi la trup curat…“. Relaţia armonioasă, de reciprocă simpatie a durat destul de mult, culminînd cu o întîmplare hazlie, petrecută în 1975, la Alba-Iulia, unde ne aflam invitaţi mulţi scriitori români cu prilejul sărbătoririi oficiale a împlinirii a 375 de ani de la Prima Unire a Ţărilor Româneşti, împlinită de Mihai Viteazul. Atunci Mircea Dinescu chiar s-a bătut cu un coleg (Mihai Gavril), amîndoi în stare de ebrietate, apărîndu-mi, chipurile, onoarea. Cînd a intervenit securistul oficial care călătorea cu noi, scriitorii, în autobuz, şi a încercat să-i despartă, toţi trei şi Mircea Dinescu şi securistul oficial au invocat numele cîte unui şef din Securitate, „eu sînt dintre oamenii lui cutare“, „eu dintre ai lui cutare“, „eu dintre ai lui cutare“. La acea vreme credeam că e vorba de o pură retorică, acum îmi dau seama că mă înşelam amarnic… Din 1975, pînă în toamna lui 1979, am locuit şi eu şi Mircea Dinescu la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia, eu fiind protejat de Maestrul meu, Marin Preda, şi urît de mai toţi colegii întrucît nu eram băutor de alcool, eram cu mintea trează care veghea în preajma lui Marin Preda. Tot în 1975, pe coperta a IV-a a cărţii mele Rod III (Ed. C.R., 1975), Marin Preda a semnat singurul său text în care recunoaşte „o adevărată voce de mare poet“ la un contemporan al său. Sintagma „mare poet“ mi-a creat adversităţi durabile în lumea literară şi a coincis cu începutul ascensiunii sociale a lui Mircea Dinescu: secretar UTC la USR, apoi membru PCR şi student la „Ştefan Gheorghiu“. În 1980, după moartea lui Marin Preda, am publicat în revista „Luceafărul“ scrisoarea testamentară pe care mi-o lăsase Maestrul meu din primăvara anului 1979 şi i-am considerat vinovaţi pe toţi acei care, în ultima zi din viaţa marelui scriitor, au contribuit într-un fel la producerea tragicului deznodămînt, printre ei numărîndu-se şi Mircea Dinescu. Am reluat toate acuzaţiile în cartea mea Pentru Marin Preda (Ed. Timpul, Iaşi, 1996). În 1981 am fost martorul prozatorului Iulian Neacşu în procesul pe care acesta l-a intentat numiţilor Dinescu Mircea şi Dorin Tudoran, proces finalizat cu condamnarea celor doi… În 1990, Mircea Dinescu, „disidentul“ făcînd parte din grupul de la Comana condus de Gheorghe (Gogu) Rădulescu, ajunge Preşedinte (provizoriu şi apoi ales) al USR şi-mi desface în mod abuziv contractul de muncă (redactor la revista „Luceafărul“ a USR), fiind obligat să declar greva foamei în 5 ian. 1990. Am plecat din USR şi am reîntemeiat Societatea Scriitorilor Români (cu aproape 1000 de membri). După mineriada din 14 iunie 1990, am zăcut bolnav aproape doi ani (fiind bătut bestial de mineri), sediul şi arhivele Societăţii Scriitorilor Români au fost distruse iar eu am revenit în USR chemat de Laurenţiu Ulici, Preşedinte interimar al USR după ce Mircea Dinescu a plecat fără să-şi încheie mandatul şi aducând USR în pragul falimentului. Nu s-a făcut niciodată o anchetă serioasă privind ilegalităţile comise la USR în perioada în care a fost Preşedinte Mircea Dinescu. În 2005 l-am anunţat pe Eugen Uricaru, Preşedintele în funcţie al USR, că voi candida la preşedenţia USR (iunie 2005). Într-o zi stînd de vorbă cu Eugen Uricaru în biroul său, în prezenţa mai multor martori, Eugen Uricaru a rostit ceva de genul: „ei, dragă, în 1990 cînd scriai în «Baricada» şi-l înjurai pe Dinescu, credeam şi eu ca atîţia alţii că eşti nebun, dar acuma îmi dau seama că dacă Dinescu nu risipea banii Uniunii, astăzi am fi dat lefuri (şi încă mari) scriitorilor…“ La scurt timp a venit verdictul de la CNSAS, că Eugen Uricaru a făcut poliţie politică, verdict neprobat în niciun fel. Mi-am exprimat clar încă din 2005, în presă, neîncrederea în CNSAS atît timp cît în Colegiul acestei instituţii este cel puţin un securist, Mircea Dinescu. Semnalez similaritatea situaţiilor: şi în 1990, şi în 2008, aflat într-o poziţie-cheie, Mircea Dinescu se răzbună comiţînd o ilegalitate. Dacă în 1990, în România domnea o stare generală de anomie, azi ne pretindem un stat democratic, de drept, un stat european. Cum e posibil atunci ca un individ periculos, care sfidează legile, să fie în continuare tolerat în funcţii importante, liber să decidă, după bunul său plac, destinul unor oameni? Bucureşti, aprilie 2008“, link
 20. ^ Scrisoarea lui Cezar Ivănescu către preşedintele României Traian Băsescu, Agenţia de Ştiri AmosNews, 4 februarie 2008, link
 21. ^ Scrisori în căutarea dreptăţii. Scrisorile lui Cezar Ivănescu către Preşedintele USR, Ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, februarie-aprilie 2008, link
 22. ^ G. Liiceanu, Uşa interzisă (Humanitas, 2002), p. 209
 23. ^ Mircea Dinescu trebuie să elibereze o clădire-cramă, Mediafax, 29.11.2007
 24. ^ [1]

N.B. – Trimiterea la ziarul „Adevărul” de la nota [24] se referă la un articol intitulat Sorin Ovidiu Vântu, groparul FNI, a rămas curat şi uscat folosind o armată de oameni de paie. Iată pasajul relevant:

«Expertiza contabila arata ca banii investitorilor, odata intrati in buzunarul lui Vantu, au avut diverse destinatii. Numai pentru reclama, in perioada ianuarie 1999 – mai 2000 s-au cheltuit sume de ordinul zecilor de miliarde. Publicitatea a fost asigurata, printre alte firme de specialitate, si de SC Curentul SA, care a incasat in doi ani, de la Sovinvest si FNI, peste 47 de miliarde de lei. Alte aproximativ 650 de miliarde de lei au plecat din conturile lui Vantu, Gelsor (societate la care Vantu era actionar majoritar) si Sovinvest pentru constituirea sau majorarea de capital social al unor societati la care Vantu era actionar (BID, Banca Comerciala Astra-Brasov). De asemenea, Editura „Ion Cristoiu” a fost achizitionata, in 1999, cu 900 de milioane de lei, din care trei sute de milioane au fost depuse „pe numele numitului Ion Cristoiu”. Tot din sectorul media, amintim si cumpararea actiunilor SC Catavencu SA, careia Vantu i-a virat 2,9 miliarde de lei in contul lui Mircea Dinescu. De asemenea, SC Mihai Tatulici Production SA a incasat 1,544 miliarde de lei, fiind o alta investitie a lui Vantu in presa.»

— VA URMA —

***

© Alexandru Dan Mitache • 2009

54 Responses to Mircea Dinescu, disidentu’ lu’ peşte [1]

 1. amanda13 spune:

  Alexandre, nu ti se pare ciudat ca dintre toti dizidentii, toti detinutii politici, la televizor au aparut doar trei persoane care au avut un rol strategic in desfasurarea evenimentelor acelor zile? Si, privindu-i pe Iliescu, Dinescu si Brucan in comportamentul lor post-revolutionar (activismul primului, arivismul celui de-al doilea si caracterul dubios-duplicitar al celui de-al treilea) nu ti se pare ca acesti oameni chiar nu au stofa de dizidenti? Iliescu ramane rosu pana la capat in cuget si simtiri iar Dinescu, cu oportunismul sau de lacheu al mogulilor, pare ultimul om capabil de o razvratire.

  Eu la revolutie aveam 9 ani insa si la varsta aceea simteam ca ceva nu este in regula cu discursul celor 3. parca era scris dinainte, oamenii normali au actionat mult mai confuz.

  nu stiu… nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa asta este opinia mea.

  precizez de asemenea ca niciodata nu am apreciat poezia lui Mircea Dinescu… nu mi s-a parut ca talentul il da afara din casa comparativ cu alti colegi de generatie.

  iar partea cu publicatul unor carti in Olanda in romana mi se pare de-a dreptul bizara! cati dintre scriitorii romani ai timpului care nu au putut publica, Mircea Cartarescu prin Levantul de pilda sau Alexandru Musina prin Budila-Express sau chiar Herta Muller inainte de a pleca din tara au fost publicati in strainatate?

 2. ioana spune:


  Dinescu, un asasin agramat.

  • Simion Popa spune:

   Futu-va mama voastra de cacati, de vremea cand vantu ii batea si ridica suvita lu basescu nu va mai amintiti iar Dinescu il ridica in slavi.
   Acum cand sunteti printre putinii care o mai duc bine in Romania va dati mari si importanti, paduchiosilor

 3. Elena's father spune:

  De la primele randuri ale biografiei, pentru cei care stiu sa citeasca, intelegi cum au stat lucrurile: cu „originea sociala sanatoasa (beton)” si nascut in 1950 – totul era OK. Dar sa-si publice dosarul (care ?) sau/si adeverinta de la CNSAS ca nu a fost turnator i-a cerut cineva lui Dinescu – macar e simplu, o semneaza chiar el, nu ? Cezar Ivanescu spune „din 1975, pînă în toamna lui 1979, am locuit şi eu şi Mircea Dinescu la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia, eu fiind protejat de Maestrul meu, Marin Preda, şi urît de mai toţi colegii întrucît nu eram băutor de alcool, eram cu mintea trează care veghea în preajma lui Marin Preda” ce frumos, ce chiolhane, ce betii, ce orgii, ce turnatorii, ce mancatorii, ce viata fara griji in locuri ascunse in care nu intra opinca taranului si ciocanul muncitorului, ce sinucideri dubioase (nevasta lui Breban agatata-n grinda), ce opere marete nascute in casele de creatie prin grija partidului clasei muncitoare pe care le-am analizat cu aplicatie in anii de scoala.

 4. george_pruteanu spune:

  Ce folos că aceste lucruri, deşi ştiute de mult, nu se poate face nimic pentru a-i pune pe ticăloşi acolo unde le este locul, nu pe canalele TV de ştiri în prime-time, seară de seară, ca vajnici apărători ai democraţiei şi duşmani neobosiţi ai dictaturii lui Băsescu. Ce ţară de kkt!

 5. george_pruteanu spune:

  ERATA: am rectificat comentariul din cauza unui cras anacolut. Scuze.

  Ce folos că aceste lucruri sînt ştiute de mult, dacă nu se poate face nimic pentru a-i pune pe ticăloşi acolo unde le este locul, nu pe canalele TV de ştiri în prime-time, seară de seară, unde apar ca vajnici apărători ai democraţiei şi duşmani neobosiţi ai dictaturii lui Băsescu. Ce ţară de kkt!

 6. bc-tin spune:

  la disidentul lui peste! ce cauta la corabia? pe tarla?…. nu trebuia sa se faca ca munceste????? inca ….se face ca munceste pt dl ilici. atentie liberali, v-o coace, cu-n plai cu boi (n0i???)

 7. skaramoche spune:

  Citesc aici despre Mircea Dinescu si raman stupefiat. Aveam o vaga banuiala ca scoli prea multe n-are dar acum m-am edificat , e scolit la scoala comunistilor de frunte si ca toti comunistii injectati crede ca i se cuvine tot . E un oportunist la care conteaza doar banii, fara coloana vertebrala si cu un vocabular saracut. Poeti de genul lui sunt cu duiumul pe pamantul asta dar fara nesimtirea lui fara margini . Eu zic cumetre Dinescu sa te apuci sa scrii ceva daca vrei sa arati ca esti tare nu sa improsti cu laturi in stanga si-n dreapta pe sticla si apropo cati bani ai cerut sa faci campanie pro Basescu ? Eu cred ca ai fost cam lacom !
  Oare cati romani au citit poeziile lui Dinescu?Eu unul nu ! Si ai vrea sa te compari cu Paunescu dar diferenta e asa de mare incat tu pari un paduche ( vorbesc aici despre poezie )

 8. george condruz valenii de munte spune:

  Sunt tânăr, Doamnă, vinul mă ştie pe de rost
  şi ochiul sclav îmi cară fecioarele prin sânge,
  cum aş putea întoarce copilul care-am fost
  când carne-mi înfloreşte şi doar uitarea plânge.

  Sunt tânăr, Doamnă, lucruri am aşezat destul
  ca să pricep căderea din somn spre echilibru,
  dar bulgări de lumină dac-aş mânca, sătul
  nu m-aş încape în pielea mea de tigru.

  Sunt tânăr, Doamnă, tânăr cu spatele frumos
  şi vreau drept hrană lapte din sfârcuri de cometă,
  să-mi crească ceru-n suflet şi stelele în os
  şi să dezmint zăpada pierdut în piruetă.

  Sunt tânăr, Doamnă, încă aripile mă ţin
  chiar de ating pământul pe-aproape cu genunchii,
  această putrezire mă-mbată ca un vin
  căci simt curgând prin dânsa bunicile şi unchii.

  Sunt tânăr, Doamnă, tânăr, de-aceea nu te cred,
  oricât mi-ai spune, timpul nu-şi ascute gheara
  deşi arcaşii ceţii spre mine îşi reped
  săgeţile vestirii, sunt tânăr. Bună seara!

  Aceasta poezie am citit-o in anul 1980, 2 mai, ora 17 – 17.20. Eram in armata, de garda. Un coleg de armata incerca s-o invete pe de rost. Marii poeti romani prin lucrarea cuvantului ne apropie de Dumnezeu innobilandu-ne sufletul. Rastignind poetii rastigniti sufletul astui popor.Eu va iubesc domnule Dinescu din 2 mai 1980!

  • Terra spune:

   1) Tu-l apreciezi pe Dinescu cum fac eu cu Nadia Comaneci. 🙂 Stiu ca minte cand declara pe la BBC ca a suferit de foame pe vremea impuscatului, cand ea era de fapt „erou al muncii socialiste” , dar ii iert minciuna – mi-a fost prea draga candva 🙂
   2)Poezia exemplu era recitata tot timpul de Pitis si credeam ca-i apartine ^_^

 9. Alifie11 spune:

  Dinescule,ai uitat de aia 50.000 $ luati de la o televiziune pentru un contract pe care nu l-ai mai onorat nici azi(pe motiv ca tac-tu era bolnav)? Cat iti da Patriciu ca sa arati cat de jigodie esti? Daca face,ma bag si eu.Ce zici?

 10. dude spune:

  E bine ca ati publicat aceste informatii. Eu am aterizat aici din pura curiozitate. Nu am inteles ce cauta Dinescu in campania pentru Geoana. Eh, acum inteleg. Sa stiti ca sunt multi care nu stiu si e nevoie de mai multa publicitate. Nu accept calificative ca „tara de cacat”. Tara nu iti este obligata cu nimic, fiecare trebuie sa-si faca datoria. Multa sanatate!

 11. dayana spune:

  Poetule, de data asta ai facut-o lata! Nu stiu cum ai sa-ti speli rusinea de a fi participat la acea mascarada din cladirea Operei in zi de sarbatoare nationala. Oricat si orice vei mai scrie de acum nu va mai conta prea mult. Stiu ca te doare in locul acela pe care-l pomenesti atat de des de parerea mea si a altora, dar nu-l uita pe Paunescu. Vei sfarsi prin a fi ignorat si hulit ca si el de noile generatii. Pacat!

 12. geo spune:

  dinescule mi-a placut de tine atunci,acum esti o scurtua a societati-betiv-turnator,te dai cum bate vantul,in concluzie,o latura esti !Tu nu vezi ce gras si urat esti!betivule!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. lucian spune:

  Nici o surpriza,Dinescu ca si ceilalati pseudo-intelectuali s-au adunat de cateva luni la celebrul post in care sufla ‘vantul’ si improasca cu noroi.
  Tin sa va reamintesc : LASATII DOMNULE PRESEDINTE SA FIARBA IN SUC PROPRIU” cu privire la „GOLANII” din Piata Universitatii apartine tov.Dinescu. [ din arhiva TVR : emisiunea din parlament .Aprilie 1990)

  Nu inteleg de ce actorul Mircea Diaconu se baga in mocirla asta. Poate ne va explica cand se trezeste.

 14. Desteapta pamantului spune:

  Daca tacea destept ramanea.

 15. spinu spune:

  camelionul a reveni la obiceiurile de dinainte de 1988,isi schimba culoarea in functie de tita la care suge. vezi ca aia care iti dau tita or sa vrea si cur .ai inceput sa ne plictisesti cu fata ta de bou care se da atotstiutor in toate.

  • Ionel Bonda spune:

   Perfect de acord. Exceleaza in nesimtire si in mistocarii. Mare magar. Cum de nu-l stopeaza nimeni?

   • Ionel Bonda spune:

    L-ai prins bine. Dinescu nici macar nu-i original.Toti in cercurile in care se invirtea el dadeau dovada de cel mai scirbos lichelism.si ca sa ne fie sila si mai mare i-si asociaza persoana cu imagini ca :disident, revolutionar, mosier etc.Om cu o suta de obraze, fara valoare.

 16. Viomor spune:

  … mare dezamagire Dinescu … nu pentru optiunea sa politica, e dreptul sau, ci pentru felul in care (se) „expune” pe la TV-uri … cred ca e mai ofticat decat Geoana!

 17. lucian spune:

  superb dinescu.este perfect pentru latrina psd. intre timp a mai venit in viteza si tanase stelian. pt. a nu se confunda. sau poate stelica confunda directoratul lui la casa de cultura „infratirea intre popoare ” cu opozitia impotriva lui ceausescu. realitatea s-a umplut cu opozanti ceausescu.cu dejectii minunate, vor trai sa vada falimentul :FALIMENTUL ESTE UN LUX CAND TI-L PERMITI. Sund curios cum o sa aratati cand o sa cautati locuri de munca.

 18. george condruz valenii de munte spune:

  CERNEALA POETULUI E MAI SCUMPA DECAT SANGELE MARTIRULUI VRE-UNUI …PARTID

 19. bubic spune:

  tarziu va prindeti ca tipul este agent de influenta platit de RUSI!

 20. Kis spune:

  Domnule Mircea Dinescu pentru mine sunteti pe plus[+] indiferent cat va hulesc unii si altii,eu am fost pilot militar „maritat”si stabilit in miezul Baraganului din 1975.Scurt ,clar si concis acesti „mancatori de kkt”de ce nu se regasesc cu comentariile lor inainte de ’89 ,eu si colegii mei am fost prinsi [angrenati in fierbetonul comunist]si catrodata la un „pahar de vorba”ne exprimamopozitia fata de Ceausescu -nu fata de regim,deoarece principiile comuniste au fost si sunt bune,…reiau acesti oameni de doi lei va acuza ,sunt convins ca acuza pe oricine ,…in sfarsit sfatul si dorinta mea este ca prin gura dvs.[aveti credibilitate ]sa afle poporul care a fost purul adevar[o fi pleonasm-ca eu nu prea ma pricep la vorbe ,”ce din cur cu ochiu’ti fac”]Sa spuneti adevarul despre tov Iliescu ,care [este]nu a fost disident ci un renegat al comunismului ,un fel de tescovina sau mai bine „drojdie”comunista,pe langa el facandu-si loc la conducerea tarii aceiasi spurcati care au dispretuit valorile propagandei comuniste cu gand necurat de asi umple buzunarele.Dvs intru-aceste cunoscatoriu spuneti-ne adevarul ,macar partial,nu marile figuri di politica la varf [din toate partidele]si imbogatitii vremii sunt urmasii ,fostii ,ginerii si tiitoarele ,capii securitatii[care ii au la mana cu ce au facut acest talharasi]NOI ASA II PERCEPEM !!! Dumneavoastra ?

 21. Kis spune:

  Va rog ,daca timpul va permite]sa-mi raspundeti la framantarile mele .Constat ,cu amaraciune,ca pecinginea inculturii se intinde peste tot ,ex.televiziunea .Posturi ca:National TV[indian],Kanal D[Bahmu-cutoate scursorile si gunoaiele ei],OTV[aduna tot ce este mai abject de prin canalele Bucurestiului]apoi o seama de actorasi[Trazniti in NATO care au facut armata de ras],comici ordinari de mana treia ,etc
  Protestez 1.de ce sa platesc abonamente pentru a vede asemenea porcarii[ziceti sa nu ma uit,am alta alternativa]ca in tara asta totul e cumparat ,licentiat si dirijat de javre.2. adevaratii artisti,CNAul ce fac???

 22. solomon spune:

  pe Mircea,l-am cunoscut personal intr-un concurs de imprejurari ce nu merita amintite,dar este un om de mare exceptie,de mare rafinament,un om de cultura,un om citit,o enciclopedie ambulanta.suntem oameni,avem aspiratii,nu putem ramane la stadiu larvar,nu trebuie sa ramanem niste masini pe platformele industriale socialiste,trebuie sa supravetuim in functie de principiile morale sau nu pe care le-am ales in viata sau principii care ni s-au impus.Mircea Dinescu este un om talentat,un om care iese din tiparele clasice ale poieziei(pt.D_zeu,mai cititi si altceva)existau doua variante:sa devina un metalurg sau altceva.a ales altceva.Toate persoanele care anatemizeaza evolutia profesionala sau in ceea ce priveste cariiera politica sau viata social_economica a domnului Dinescu sunt niste frustrati,niste persoane care nu au reusit sa se desprinda de…..imaginea de marioneta in care au fost inchisi de sistemul comunist.nu se poate sa condamni sistemul socialist facand abstracie de realizarile sale.uneori pentru rezultate notabile este nevoie de masuri drastice.veneam dupa doua razboaie,Romania,nu avea cultura politica(2,3 personaje cu rasunet,dar neputincioase)daca nu venea regimul comunist peste noi,poate nu am fi rezistat ca natie.nu ne-ar fi ajutat pozitia geopolitica……….asa ca nu-l blamati pe Dinescu……

 23. dinu radescu spune:

  prelucreaz-o tu DINESCU

 24. dinu radescu spune:

  mai citeste-L pe EMINESCU VOL NR 9

 25. dinu radescu spune:

  mie-mi place si DINESCU, combate bine! mult mai bine decat altii. Ai ce sa auzi , nu e monoton .

 26. Ciprian spune:

  Deci. chiar imi vine sa rad in hohote. Mircea Dinescu este poet ? A citit „poezii” scrise de el. Alea-s poezii ? Alea-s comntarii. Vai de steaua lui. Daca ai dau o poezie de-a mea de 42 de strofe…Deja am ras pe saturate. Nu mai comentez ca nu are nici un rost, daca acest ingivid palavragiu se numeste poet, cu palavrele lui numite poezii. :)))

 27. Ciprian spune:

  Deci. chiar imi vine sa rad in hohote. Mircea Dinescu este poet ? Am citit “poezii” scrise de el. Alea-s poezii ? Alea-s comntarii. Vai de steaua lui. Daca ai dau o poezie de-a mea de 42 de strofe…Deja am ras pe saturate. Nu mai comentez ca nu are nici un rost, daca acest ingivid palavragiu se numeste poet, cu palavrele lui numite poezii. ))

 28. […] publicat în https://alexandrumitache.wordpress.com/ de Alexandru Dan Mitache în data de 11-10-2009 […]

 29. Doru spune:

  Mircea Dinescu, agent de influenţă a cel puţin două puteri ostile dintotdeauna României (Germania şi Rusia) – doar idioţii nu observă aceste evidenţe! – a fost infiltrat în C.N.S.A.S. datorită liberalilor. Acest aşa-zis „intelectual”, devenit poet datorită oportunismului său din perioada comunistă, s-a autodeclarat „disident şi arestat la domiciliu”, cu toate că o ducea nu bine, ci foarte bine pe vremea aşa-zisei „disidenţe”. Respectivul desfăşoară activităţi antiromâneşti de mai mult timp, nu doar de 21 de ani, când a ieşit din anonimat prin interpretarea rolului „Mircea, fă-te că lucrezi!”, de la TVR 1, în data de 22 decembrie 1989. Dinescu a fost un lingău al lui Ceauşescu,un trădător de neam şi ţară, care juca la mai multe capete, fiind colaborator al mai multor servicii secrete, inclusiv al Securităţii din România. Pe aceasta a amăgit-o că joacă rol de „cârtiţă” infiltrată într-un serviciu de spionaj occidental, atunci când a stat cu bursă în Germania, dar şi când o codoșea pe propria nevastă pe lângă ataşatul militar al Olandei la Bucureşti. Ca răsplată, diplomatul i-a publicat, în ţara sa şi pe banii săi, o plachetă cu versurile lui Dinescu traduse în limba flamandă. Adevărul era că situaţia se prezenta exact invers, Mircea Dinescu fiind „cârtiţa” celorlalţi, strecurată în Securitate în scopul intoxicării prin dezinformare.
  Prima activitate, când a fost instalat de către liberali la C.N.S.A.S., a constat în distrugerea propriului dosar de colaborator (informator) al Securităţii. La fel a procedat şi cu dosarele unor politicieni români cu „bube în cap”. Astfel se explică şi îmbogăţirea rapidă a parvenitului ajuns mare latifundiar. Dinescu este devotat celor două mari puteri, Germania şi Rusia, al căror agent de influenţă este. Mai mult, este atât de pătruns de culturile celor două ţări, încât se identifică cu acestea până şi în costumaţia pe care o etalează în emisiunile sale de la postul de televiziune „Realitatea”, în care apare de multe ori în stare de ebrietate. Astfel, moşierul se arată pe micul ecran îmbrăcat într-o tunică prusacă şi cu şapcă tip HJ (Hitlerjugend) sau cu o rubaşcă de mujic rus. Să nu uităm de propaganda deşănţată susţinută alături de alt agent dublu şi duplicitar, Emil Hurezeanu, pentru Klaus Iohannis, propus premier de P.N.L. la sfârşitul anului 2009.

  Mircea Dinescu a fost şi este, în continuare, implicat în acţiuni de distrugere, înlocuire şi distorsionare a informaţiilor din dosarele C.N.S.A.S.. Prin astfel de mistificări a reuşit să compromită, la comandă, diverse persoane, cazul cel mai cunoscut fiind cel al Monei Muscă, culmea, dar nu întâmplător… liberală! Acest caz poate fi dat ca exemplu clar că tocmai C.N.S.A.S. face poliţie politică, deşi rolul său este să deconspire fosta poliţie politică! Probabil că atunci când C.N.S.A.S. o să devină istorie, viitorii cercetători vor descoperi sute de oameni compromişi prin dosare mistificate de impostorul Mircea Dinescu. Acest individ este vinovat şi de moarte a doi mari scriitori români: Marin Preda şi Cezar Ivănescu.

 30. tanase marian spune:

  excelentele voastre dincolo de alte pareri,foarte recent l am vazut pe acest magar,dobitoc asa zis poet al nimanui vorbind ca un puscarias pe postul lui tanase la realitatea t. v. ,,.acest derbedeu si gunoi al batjocorea pe dumnezeu ansusi blestema puscariasul ca o mizerie umana,,.sa nu creada ca se va alege ceva decat acele blesteme din toata averea lui de barman si betivan amputit,,……………. vorbea an acelasi mod cu derbedeii becali si vadim cu aceleasi sinistre cuvinte,,.atentie tu golanule al nimanui vei dispare ca un nimeni tu ansuti doresti asta asa cum spuneai sigur erai beatpe postul pucariasului vantuan acel moment sigur daca tu ai decis asta se va alege ce a ce spuneai de murara ta agoniseala imbecilule,,…………………nihil sine deo,,…………amen,,……..

 31. tanase marian spune:

  mai gunoiule sa mai spunceva desi nu meriti nici macar sa te anjure cineva la colt de strada oare nu ti dai seama ca anjosesti romania decoriune ai vorbi gunoiule aduci energii negativa asupra acestui popordemn si batjocorit de catre demnitari chipurile urati la chip,,. la groapa de gunoi nenorocitule ,,……

 32. tanase marian spune:

  cand animalule ai aparut an89 cu un doamne ajuta credeam cu adevarat ca se schimba an bine aceasta lume,,. ati adus numai nenorocire si dezonoare asupra noastra nemernicilor,.la ce tebuie oare gunoiule sa blestemi ca un dobitoc asupra noastra sa fi tu acela an curand lovit desoarta,,…………..

 33. Lucica Dumitrescu spune:

  Doresc sa cumpar „Versurile, Cantecele si Vinul lui Dinescu”.
  Unde le gasesc in afara de locurile de lansare a cartii?

 34. […] la RTV. Cand te bagi in troaca te mananca porcii- spune o vorba romaneasca. Asta insa nu il absolva pe un condamnat penal si educat la Stefan Gheorghiu, dl. Dinescu, cu state vechi in ale violentei, c… si aici sa isi faca mendrele, iar dvs. ca sa nu mai vorbim de CNA sa doarma. Doar e revolutie USL, […]

 35. andreea spune:

  buna,am nevoie si eu de email-ul lui mircea dinescu. Daca il stie cineva,va rog frumos.

 36. andreea spune:

  nevoie*

 37. μετακόμιση θεσσαλονίκη…

  […]Mircea Dinescu, disidentu’ lu’ pe??te [1] « Alexandru Mitache's Blog[…]…

 38. SHIHAN spune:

  Eram in liceu , in clasa a XII , cand acest ”domn” a venit la liceul Gheorghe Lazar sa recite poezii….se intampla prin anii 1986, avea un discurs foarte libertin pentru acea vreme, daca eu as fi vorbit la fel de liber ca el, plecam din liceu cu duba…cred ca omu’ era un securist pus sa provoace, personal il dispretuiesc, mai ales acum cand apare pe sticla atat de des…..

 39. Ilie Horlea spune:

  Dinescu este un escroc,un neica nimeni si-un profitor ! Rusine sa-i fie,ca din cauza lui a avut loc asasinarea lui Marin Preda…Dar Dumnezeu nu doarme,toate se platesc la un moment dat !

 40. Ilie Horlea spune:

  Cum si Nicolae Labis murit la doar 21 de ani,toate astea-s minciuni,Labis n-avea cum sa moara atat de tanar,dar cineva s-a implicat in asasinarea lui ! Se spune c-ar fi fost aruncat in fata unui tramvai,dar sunt minciuni…Pacat,era o persoana extraordinara ! Dumnezeu sa-l ierte !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: