VoxPublica


WP-AM - CREIONUL CHIMICTimeo danaos et dona ferentes a fost primul gând care mi-a trecut prin cap atunci când am descoperit platforma de comentarii, bloguri şi opinii „VoxPublica„, având în vedere că este susţinută în mod declarat de „Realitatea.net”, deci de Sorin Ovidiu Vântu.

Din nefericire pentru starea mea psihică, neliniştea că sunt totuşi manipulat, în ciuda sau chiar prin excelenţa acestei „VoxPublica”, nu mă părăseşte nici când îi citesc pe Pătrăşconiu sau pe VoxPublicaMorar. Este aceeaşi senzaţie nasoală pe care am resimţit-o mulţi, mulţi ani după revoluţie la contactul cu poliţiştii şi de care doar aderarea la U.E. m-a lecuit.

Indiferent, însă, de temerile mele, apariţia „VoxPublica” trebuie salutată. Este un loc virtual prin care orice om cu pretenţii trebuie să treacă măcar o dată pe zi. Manifestul este generos, arhitectura inteligentă şi perfect „ergonomică”, tematicile diverse şi bine structurate, echipa, în marea sa majoritate, de clasă şi chiar magnifică.

VoxPublica

Ce mi se pare remarcabil la aceşti jurnalişti este curajul, asumat (conştient sau inconştient) sau neasumat, deci impus. Acest curaj este direct proporţional cu numărul de articole postate de fiecare dintre cei 60 de membri titulari ai „clubului”. Părerile, poziţiile sau convingerile lor politice nici nu mai au importanţă, atâta timp cât evită partizanatul mercantil, lucrativ.

Se vede, la mulţi dintre protagonişti, o plăcere şi o efervescenţă a scrisului liber consimţit, o dedicare benevolă  şi firească deontologiei jurnalistice. Beneficiem, astfel, de o publicistică de calitate pe care numai nişte oameni liberi, sau măcar temporar şi local eliberaţi, o pot face. Un fel de parafrază şi de victorie a artei pentru artă maioresciene faţă de teoria lui Dobrogeanu-Gherea.

Spre deosebire de copacul sau de turnul de fildeş în care stau cocoţaţi aşa zişii „ziarişti de televiziune” sau chiar de vizuinile ziarelor, aici relaţia cu publicul nu  mai este una contractuală de vânzare-cumpărare, ci una mult mai personală, mai directă, mai expusă. Jurnaliştii de pe „VoxPublica” renunţă atât la alonja moral neregulamentară cât şi la scutul furnizate de televizor, radio sau ziar şi se expun, pugilistic vorbind, croşeurilor, upercuturilor şi directelor publicului. Ceea ce este o premieră remaracabilă, din câte ştiu eu.

Ba mai mult, unii jurnalişti „de trust”, care la birou îndeplinesc sarcini de serviciu mai mult sau mai puţin onorabile, scriu pe VoxPublica dezinhibaţi, din propriul lor creier, ceea ce cred că le oferă o satisfacţie dar şi un fel de penitenţă.

Chiar şi forumurile publice sau blogurile personale sunt cenzurate sau, eufemistic vorbind, „moderate”. Aici, pe „VoxPublica”, lupta (de idei) este liberă şi – paradoxal – este şi corectă, înjurăturile explicite fiind sporadice. Este o dovadă că respectul impune respect.

Nu pot, însă, trece cu vederea că la noi orice proiect onorabil este sortit imediat maculării de către indivizi care nu au nicio legătură cu onoarea, cu profesionalismul, cu morala, ci doar cu abjecţia. Cum altfel putem explica acest trucaj de prost gust în care ni se prezintă familia VoxPublica?

VoxPublica-Grup

E drept că orice familie bună îşi are degeneraţii şi rataţii ei, dar a-i pune în poza de familie pe Dinescu şi pe Ursu mi se pare o antireclamă pe care doar „Cotidianul” lui Nistorescu o putea comite. Parcă pentru a arăta că fripturişti nu sunt numai în trucajul mizerabil din cealalată parte a paginii „Cotidianului”.

Felicit iniţiativa şi sper să dureze, chiar şi după alegeri (vreau să zic după realegerea lui Băsescu. LOL!), ferindu-se de nonvalori, de găozari, de tonomate, de şobolani, de activişti.

So help them God!

***

© Alexandru Dan Mitache • 2009

19 Responses to VoxPublica

 1. amanda13 spune:

  sa stii ca si eu citesc voxpublica cu acelasi sentiment bizar… nu stiu ce sa cred. cateodata mi se pare perfect plauzibila si varianta ca, in fapt, modul in care scriu jurnalistii de acolo este o fatada de tipul „urma scapa turma” adica de undeva de mai sus se vrea sa se dea iluzia libertatii de expresie. chiar si in cazul unora ca patrasconiu sau morar…

  totusi deocamdata mai astept sa vad daca rezervele imi vor fi confirmate sau infirmate. time will tell…

 2. Riddick spune:

  Undeva scria că unul din comentatori publică IP-urile celor care trimit comentarii. Am dat un search şi mi-am reamintit că era vorba despre Daniel Oanţă:

  http://209.85.135.132/search?q=cache:hSNbx1rO_qcJ:voxpublica.realitatea.net/politica-societate/vasile-blaga-probleme-11746.html+voxpublica+publica+ip&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-a

  Apar în partea dreaptă comentariile .

  • amanda13 spune:

   hmmm, nasol. insa exista si solutii. eu nu mai am incredere deloc in site-urile mogulilor si, dupa ce am discutat si cu alexa neste chestii, am cautat pe net si am descoperit un programel (nu stiu cat este de bun, insa am downloadat acum 2 zile trial version-ul si din cate am observat imi modifica locatia si IP-ul) http://www.hide-my-ip.com/. Nu am de gand sa-l cumpar fiindca de regula ma feresc sa comentez pe unde nu am incredere, insa cred ca se poate gasi si in variante mai free (eu nu pot sa-l scot aici de pe site-uri fara licenta, insa stiu ca in Romania e mai usor). in plus, genereaza din cate am vazut numai IP-uri din State sau UK si poate modifica si furnizorul de net, nu stiu daca asta va functiona in tara, dar ar fi o varianta pentru cazurile despre care mi-a spus alexa in care forumisti au fost banati cu ajutorul firmelor de net.

   in fine, a fost doar o sugestie. posesorul blogului poate verifica daca locatia mea obisnuita este modificata in ultimul comentariu…

  • amanda13 spune:

   carabaneala alexei vrei sa spui? nu am mai fost pe forum cam de multisor… dar din cate am discutat cu ea este foarte ocupata in ultimul timp la serviciu. am vazut-o pe blog saptamana asta la ore foarte tarzii in Romania dar am vorbit despre IP-uri cam acum o saptamana si ceva pe mess si imi spunea ca a avut probleme mari cu net-ul la un moment dat.

  • ALEXANDRU MITACHE spune:

   Asta i-ar explica cărăbăneala? (lui Oanţă)

 3. pute de’tzi muta nasu a „bad cop good cop”

  asta’i perioada de re-cistigare a credibilitatzii, de captatio benevolentiae, in vederea momentul cind „cotidianul” o sa fie nevoit sa treaca exclusiv pe on line.
  vor sa creeze obisnuintza, dependentza, pentru ca e usor sa schimbe orientarea, cind o sa fie necesar, cum au facut’o si dincolo.
  mai ales ca intre timp „foamea” o sa mai creasca !

  din cauza asta m’am codit sa’l mai bag pe biju in blogroll.
  mai am niste trimiteri spre niste chestii din saitu catzavencu.ro, pe care le mai mentzin doar pen’ ca vreau sa vad ce se scrie in locurile alea.
  nu ca ar conta foarte tare, la „traficu” pe care’l pot genera eu, da’ chiar am disconfortu’ pomenit de tine la inceput.
  –––––-
  te’am citat intr’o replica pe doc.hotnews.ro, in legatura decizia CCR

 4. Riddick spune:

  Amanda, Niku, ff. interesant…. thanks !

 5. Gino spune:

  Parerea mea este ca isi continua evolutia dupa standardul dublu pe care l-au practicat si pana acum, cei mai multi dintre ei. Poate fi si o actiune de marketing adica atunci cand TRUSTUL nu va mai avea nevoie de ei sa se stie unde pot fi gasiti. Evit sa intru pe orice apartine RTV pentru ca am avut probleme tehnice, fara sa fiu sigur ca vin de acolo. Oricum, partizanatul a fost atat de evident incat pot sa aman orice contact cu voxpublica pana la anul.

 6. PETITparis spune:

  domnule MITACHE!
  HAI SA FIM MAI REZERVATI TOTUSI.
  LASATI GRUPUL RC SA FACA FALIMENT NATURAL.
  APOI SA VEDEM CINE ESTE SI CE VREA NOUL repreneur.
  (parca in ROMANIA exista sistemul pietei libere n’est ce pas?)
  ps.
  amanda13+ aveti dreptate

 7. cc spune:

  VARZA-VAX PUBLICA
  (cam asa ar trebui sa se numeasca aceasta platforma ACUM.)

 8. PETITparis spune:

  pardon?

  VARZA-VAX PUBLICA
  (cam asa ar trebui sa se numeasca aceasta platforma ACUM.)

 9. amanda13 spune:

  si poti sa-mi stergi replicile pe suject.

 10. Liviu Iordache spune:

  Este stilul clasic, sa amesteci unele cu altele, sa bagi confuzie. Vorba aia, daca nu-i stapinesti, amesteca-i! E aiurea, pentru ca, daca stau sa ma gindesc, blogul e o chestie cit se poate de personala, asa, la cooperativa…

 11. amanda13 spune:

  tocmai l-am auzit pe rogozanu la „Casa presei” la rfm spunand cum a cautat el blogurile pro-Basescu si cum a ajuns la concluzia ca sunt toate, cu una-doua exceptii, subordonate unui singur centru de comanda si toti blogarii sunt platiti iar daca ar avea decenta ar trebui sa vina si sa spuna public ce avantaje materiale au in urma postarilor.

  • ALEXANDRU MITACHE spune:

   I-am batut un „apropou” fin pe VoxPublica in legatura cu subiectul. Sa vedem daca raspunde ceva.

   • Amanda13 spune:

    Am vazut… 🙂 Insa nu pare sa aiba bunul simt sa o faca. Sincer cred ca mai tare decat modul in care baga gunoiul sub pres cei de la mogul media ma scot din sarite cand incearca sa acrediteze ideea ca toti cei care scriu pe net impotriva lor si pro-base sunt activisti platiti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: