Candidul „candidac” Geoană şi anormalizarea relaţiilor sale cu România


WP-AM - CREIONUL CHIMIC«Contactele neoficiale sunt contacte neoficiale, ele au pregatit acest moment politic care se prefigureaza. De aceea, faptul ca Traian Basescu a paralizat relatia cu vecinii nostri nu este o invitatie la inactiune din partea mea (…) Stiu extrem de precis care este limita unui mandat chiar neoficial si am facut acest lucru cu consultarea institutiilor care au prerogative, in principal MAE, si vreau sa desfid orice fel de provocare de a politiza o tema care pana la urma este in interesul tarii acesteia.

Avem o relatie practic congelata cu Federatia Rusa, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop.

Am fost ca ambasador in America si ministru de Externe, un ostas al interesului national. Am stiut si stiu ca locul Romaniei apartine in Occident, am stiut si stiu ca aliantele noastre cu marele puteri ale democratiilor occidentale reprezinta marca fireasca a poporului roman. Dar acelasi interes national impune Romaniei normalizarea relatiilor cu vecinii, suntem o tara membra a NATO, a UE, si cu baze militare americane in tara noastra. De aceea normalizarea relatiilor cu vecinii si indreptarea modului primitiv in care actualul presedinte a abordat relatia cu tari ca Republica Moldova, Ucraina sau Rusia trebuie sa inceteze.»

Citatul de mai sus reprezintă explicaţia chinuită– în stil propriu şi profund: «contactele neoficiale sunt contacte neoficiale»pe care candidul „candidac” Geoană a dat-o referitor la vizita făcută incognito la Moscova, vizită aranjată, se pare (chestiunea nu ştiu să fi fost dezminţită), de un tip cu referinţe KGB. Presa, dar şi candidatul liberal Crin Antonescu, mai sărăcuţ în toate, vorbesc despre faptul că Geoana a cerut sprijin financiar şi politic din partea unor cercuri din Federaţia Rusă. Ceea ce ar fi deosebit de grav, deoarece un preşedinte – fie şi numai al Senatului – cu obligaţii faţă de cine ştie ce Roşcov Stăneski rus nu e o bucurie pentru noi şi pentru interesele ţării noastre.

După rostirea alocuţiunii domnului Geoană mă aşteptam să se intoneze Internaţionala.

GEOANA venind de la Moscova * Mircea Geoană revenind de la Moscova *

Trebuie menţionat ca explicaţia a survenit abia după ce presa l-a strâns cu uşa pe Geoană publicând ştirea despre vizita sa secretă în Rusia asupra căreia nici el însuşi, nici invocatul MAE, nici Senatul României, nici PSD nu au spus vreun cuvinţel. Ba mai rău, atât consilierul Guşă cât şi Hrebenciuc şi Diaconescu s-au călcat reciproc pe bombeurile declaraţiilor în legătură cu acest subiect sensibil.

De fapt, Mircea Geoană ne-a obişnuit cu vizitele sale pe cât de private şi neoficiale pe atât de inopinate; ne amintim  de vizitele sale în Deltă, la comanda, ăăă… pardon, invitaţia lui Sorin Ovidiu Vântu, având, desigur, scopul nobil al normalizării relaţiilor României cu Grindul Letea.

Aş fi al dreacu’ dacă m-aş râde de ambasadorul Geoană pentru că nu ştie încă, că Federaţia Rusă nu mai este vecinul României din 1991, dupa ce Ucraina (1990) şi Rep. Moldova (1991) au devenit independente. Dar probabil că ştafeta preluată de la comunistul Ion Iliescu presupune şi nostalgia neostoită după vecinătatea matern-paternă a maicii Rusii cu sula în coastele noastre.

Tot în capitolul intitulat generic „nu fi Geoană” se înscrie şi referirea la relaţiile cu Republica Moldova. Desigur, PSD-ul lui Iliescu ar fi vrut relaţii calde, frăţeşti cu regimul epigon de tip mineresc Voronin, relaţii pe care Traian Băsescu le-a refuzat. Că astăzi unul dintre susţinătorii activi ai acestuia este primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal din Republica Moldova, Geoană evită să menţioneze. După cum se face ca habar n-are că principalele trei partide democratice din Moldova – Partidul Liberal Democrat (PLDM) 16,6%, Partidul Liberal (PL) 14,7% şi Partidul Democrat (PD) 12,5% – sunt în excelente relaţii cu România şi cu preşedintele Băsescu, singura grupare politică antiromânească fiind Partidul Comuniştilor din Rep. Moldova (PCRM), adică exact acel partid cu care actualul preşedinte al României nu a vrut să aibă relaţiile bune de tip cominternist dorite de Iliescu.

În momentul de faţă, domnul Geoană este obligat să lase aburelile diplomatico-retorice şi hau-hau-ul eliptic de conţinut şi să precizeze cu cine (numele, prenumele, gradul) s-a întâlnit, ce a discutat şi cu ce rezultate s-a întors. Pentru România sau pentru el însuşi. Fapte, nu vorbe!

Aşteptăm o poziţie clarificatoare măcar în noua emisiune „PRO EST” de la „Realitatea TV” sau de la „Antena 3” moderată de Bogdan Chireac.

Totuşi, dacă tot îşi face un titlu de glorie din această acţiune şi dacă se erijează în scăpătorul turmei pe terenul relaţiilor externe ale patriei, domnul Geoană este obligat să ne explice de ce nu s-a împopoţonat cu această acţiune patriotică atunci, după întoarcerea din misiune, ăăă…  pardon, din concediu (chiar, oare în perioada respectivă figurează în evidenţele Senatului ca fiind în concediu?) Şi dacă atunci n-a facut-o, de ce n-a profitat acum, în campanie, de avantajul electoral al unui asemenea demers măreţ. Din modestie? Ar fi chiar o prostănăcie să nu te făleşti cu chestia asta diplomatică, dar să te faci până şi de râsul peneliştilor promiţând expedierea prin poştă a medicamentelor pentru bătrâni.

Dacă, însă, Geoană ar invoca discreţia sau confidenţialitatea convorbirilor avute, am intra adânc în pâinea SIE şi cuţitul SRI, pe masa CSAŢ. Mai ales că, se pare, există o documentare în legătură cu „obiectivele turistice” vizitate de Geoană.

Am impresia că candidul „candidac” Geoană a cam îmbulinat-o, îmbunătăţindu-şi, într-adevăr, relaţiile ancestrale, cominterniste, cu Rusia lui, a lui Iliescu şi-a PSD-ului, dar paradindu-şi-le pe cele cu România noastră.

***

© Alexandru Dan Mitache • 2009

7 Responses to Candidul „candidac” Geoană şi anormalizarea relaţiilor sale cu România

 1. amanda13 spune:

  Individul asta a ajuns sa puna in pericol interesele nationale… si sa se faca de tot rahatul! iti dai seama ca prostanacul nu s-a dus incognito prin Rusia, transvestit in tarfa de lux (desi nu-i exclus) si au aflat pana si ultimele curci din ograda vestica despre inelele pe care le-o fi sarutat p’acolo. si uite asa in „marea lui intelepciune” de diplomat (eu ma indoiesc teribil si de ultimul termen atata vreme cat nici macar pe wikipedia nu exista nimic care sa-l fi recomandat pentru postul de ambasador decat simpatia unora din politicienii puternici la un moment dat) prostanacul ne vinde pentru niste voturi… ca doar asa l-a invatat Vanghelie, de la un kil de faina la niste companii de energie nu e decat un pas. ma opresc aici ca-mi vine sa-l bag si sa-l scot si nu merita nici macar energia asta…

 2. Corina spune:

  Eu una sunt mandra de domnul Geoana… macar dovedeste ca poate avea relatii cu Moscova. Basescu a avut decat conflicte. Sa ne aducem aminte de Summitul NATO cand nea Putin nu a dat doi bani pe Basel…
  As vrea sa il vad pe domnul Geoana ca se duce peste tot in lume si stabileste relatii… suntem in cel mai mare impas politic, economic, social, etc in care am fost vreodata. E nevoie de un om care poate sa se duca la Moscova. Stiu ca o sa ma injurati, dar Geana, are o perspectiva asupra relatiilor internationale si este sngurul candidat cu potential real de presedinte.

  NOTA MEA:
  Stimata Corina,
  Mi-am permis doar sa subliniez in textul comentariului dv. sintagma care certifica, categoric, ca sunteti… o geoana. Felicitari!

  • monica spune:

   draga Corina,
   daca Putin n-ar fi dat decat 2bani pe gazda unui summit,pai nu se mai deranja.A mai fost la vreunul?Uiti ca i-a stat la stanga lui Base?
   Sa stii de la mine, ca preferatul tau are o perspectiva asupra oricarui domeniu cat o Geana,exact cum l-ai denumit.

 3. Elena's grandmother spune:

  Povestea asta da dimensiunea exacta a personajului, a ideii pe care si-o face despre el, a capacitatii de analiza, a lui si a consilierilor cu care se inconjoara. Ma duc la Moscova sa „ung” relatiilii, Iliescu l-a batut cald pe umar, ceilalti „yes men” au strigat in cor dar ce buna idee. Evident aceasta versiune e cat se poate de departe de realitate. Dar ce sinistru dob… itoc, ce miopie si ingustime de vederi, ce comportament din anii ‘952/53. Rusii stiu foarte bine ce si cum sa procedeze si, deacum inainte, cat ar valora un eventual prezident Geoana.

 4. monica spune:

  Iti dai seama?Ce dastept este el,iar noi ce prosti?Astia de la psd,degeaba lupta ,si lupta cu democratia.Nimic nu se mai prinde de ei.Sunt Inoculati.Pai imi aduc aminte ,cand cu razboiu din Transnistria ,cate zile i-au trbuit lui Iliescu sa aiva o pozitie oficiala?Ii tataiau nadragii sa nu-i supere pe ivani.D’apai Geony!Daca nu l-as sti pe iliescu ce canalie comunista este,as crede ca vrea sa-l faca de kk cu orice pret pe acest lingau cu nasul mare,de care rad si curcile,dar care se vede presedinte stafetar(iarta-mi termenu’dar n-am gasit altceva)

 5. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: