Lucian Davidescu, „Un prostănac economic”


____________________________________________________

VoxPublica

Un prostănac economic

Lucian Davidescu

Vineri, 13 noiembrie 2009

____________________________________________________

LD«“Băncile comerciale vor trebui, în opinia mea, să primească resursele de la rezerva BNR invers proporţional cu cantitatea de titluri de stat pe care le-au achiziţionat de pe piaţă (…) pentru a încuraja şi a stimula ca băncile să nu fie atât de comode în a face profit mai puţin riscant prin cumpărarea de titluri de stat”, a spus azi la Braşov Mircea Geoană, citat de Mediafax.

Pentru cei mai mulţi pare, proabil, un anumit tip de politică anticriză. În realitate, este o mostră de analfabetism economic. De ce:

Băncile cumpără titluri de stat tocmai pentru că pot obţine în schimbul lor ‘resurse’ de la BNR. Iar BNR oferă aceste ‘resurse’ tocmai pentru ca băncile să le ofere mai departe statului.

Puţină mecanică: BNR nu poate finanţa direct deficitul bugetar. Însă o poate face prin intermediul băncilor. Când Pogea vine să plângă de foame la Isărescu, cel din urmă zice, pe scurt, “repo”. Pe lung: “Domn generos, ofer bani cu împrumut pentru bănci care au titluri de stat. Dacă n-aveţi titluri de stat, mergeţi la Pogea să vă dea”

Ce înseamnă asta? Că traducerea vorbelor lui Geoană ar trebui să sune cam aşa: “Vă dăm bani dacă nu vă dăm, dar doar dacă nu vă dăm vă mai dăm”

Dacă BNR decide să nu mai finanţeze deficitul, o poate face fără contorsionări logice. Dacă Guvernul vrea să nu se mai împrumute şi să lase banii disponibili pentru companii, taie din cheltuieli şi gata. Ce sugerează Geoană, probabil neintenţionat, este că vrea să bea în continuare pe datorie, dar să-şi împuşte bancherul.

Alte confuzii:

 1. Băncile nu primesc ‘resurse’ de la rezerva BNR, ci din emisiune monetară, pe care n-o poate face decât în lei. Dacă BNR are interesul să dea bani, cere dobânda de politică monetară – acum, 8%. Dacă doar banca comercială vrea să ia bani şi are titluri de stat, plăteşte dobânda lombard, adică 4 puncte peste cea de politică monetară, adică 12%.
 2. De la rezerva BNR pot fi eliberate RMO-urile inclusiv în valută ale băncilor, însă cea mai mare parte ajung tot în trezorerie, pentru finanţarea deficitului. Geoană ar trebui să dea goagăl după ‘club loan’ respectiv ‘cupon în valută’.
 3. E bizar chiar faptul că Geoană, mai ales cu aşa idei inepte, face planuri de politică monetară pentru BNR, care este independentă.

Cam multe tâmpenii pe secundă, mai ales de la un candidat la preşedinţie. Nu trebuie să le ştie pe toate, dar are oameni în partid sau consilieri pe care să-i întrebe înainte de-a deschide gura.»

4 Responses to Lucian Davidescu, „Un prostănac economic”

 1. theo spune:

  interesantä postare.

 2. Amanda13 spune:

  Vezi de asta se spune ca in timpuri de criza cel mai bun este un guvern de dreapta… Fiindca putinii neuroni economici din capul unui socialist il indeamna fie la risipa desantata fie pur si simplu la cazutul in gropi (of course, nu pe riscul socialistului, ci al celor care trebuie sa-i suporte tampenia). Scuze pt. greseli, scriu de pe un tel.

 3. dorin spune:

  nu ai dreptate intreaba la „vama”

 4. Sorin spune:

  domnilor,

  Mie mi se pare Mircea super tare (la misto binenteles). Eu am mai spus si vreau sa ma repet: Boala nationala e sa ne pricem la tot. In acest caz avem de aface si cu altceva. Un personaj definitiv compromis pe care il asociez cu unu in c… pana la gat caruia i se spune clar sa nu se agite ca se afunda si mai rau dar el insista…
  Cred ca a trecut de mult bariera ridicolului si cine il mai ia in serios ori e super fan inrait ori are probleme de perceptie grave. Din acest punct de vedere mi se pare bun ce ai scris. Nu poti face decat caterinca de ce zice domnia sa.
  Dar stii care e caterinca si mai mare: ca nu-si da seama. Eu cred ca el a vrut sa zica ca BNR sa puna mai mare presiune pe banci. Pai asta se face prin legi domnule Presedinte. sau nu? A, nu aveti putere sa impuneti legile in Parlament? Ok, dar macar aveti ceva coerent?
  Sincer, imi vine sa sparg televizoru’ cand ii vad pe astia alde Mircea care ne spun cand votam ce bine o sa ne fie cu ei. DAR CUM, CUM DOMNULE?
  Asta sunt convins ca habar nu aveti. Cred ca e ceva de genu’ ” hai sa ajungem noi la putere ca vedem dup-aia”/

  Victorie! Am invins!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: