Un caz de morală


WP-AM - ATITUDINI«Decenţa ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă le respectă. Un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic în care să-şi lase soţia singură să ajungă în situaţii dificile.»

Asta i-a spus astăzi preşedintele Traian Băsescu liberalului Crin Antonescu, în cadrul duelului consumat la Cluj, răspunzând unui atac al acestuia, care-l acuzase că a promovat mai mult femeia obiect, femeie cu tupeu, decât femeia care „ţine casa”.

Acestea sunt, aşadar, cuvintele. Crin Antonescu nu a replicat nimic. Acesta este un fapt.

TB&CA-Cluj© NewsIn

O serie de moralişti cu manii de ciocli voyeur-i au tras imediat concluzia că Băsescu a făcut aluzie la cazul fostei soţii a lui Crin Antonescu, Aurelia, care s-a sinucis, în anul 2004, fiind bolnavă de cancer. Caz pe care presa – mai ales cea locală – l-a comentat, atunci, îndelung.

De ce trebuie mereu să le treacă unora prin cap doar orori şi monstruozităţi?

De ce sunt unii captivaţi până la obsesie de voluptatea Răului?

De ce se simt unii oameni datori să facă extensii forţate numai pentru a-şi motiva propriile gânduri murdare, ilustrând adagiul „fiecare vede prin prisma lui”?

Cum să asimilezi cuvintele „situaţii dificile” cu situaţia unei femei bolnave de cancer care se aruncă de la balcon? Această din urmă situaţie este, oare, una doar… „dificilă”? Cât de cinic şi de maniac al eufemismelor trebuie să fie cineva pentru a face o asemenea analogie?

Traian Băsescu, informat despre reacţiile şi comentariile iscate de replica sa, a făcut o precizare arătând că s-a referit la propria sa soţie, pe care nu a lăsat-o singură atunci când a fost însărcinată.

Dar, presupunând că aluzia la situaţia soţiei decedate ar fi reală, de ce nu a negat-o Antonescu?

Iar dacă nu a negat-o şi dacă este adevărat că şi-a părăsit soţia bolnavă de cancer – aşa cum au scris tot nişte ziarişti la vremea aceea –, cine este de blamat? Cine este nedemn? Băsescu, care a evocat cazul, sau Antonescu, care l-a creat?

Văd că cei mai mulţi ziarişti – cu optica lor bizară – au considerat că Băsescu este nedemnul blamabil, Antonescu fiind doar… victima.

Aurelia, când s-a aruncat în gol,  se gândea, cu siguranţă, la… ticălosul de Băsescu.


***

© Alexandru Dan Mitache • 2009

3 Responses to Un caz de morală

 1. dorin 58 spune:

  Alex, nu ştiu dacă e necesar să mai subliniez că presa şi-a făcut un crez din tocarea mărunt a tuturor vorbelor, faptelor şi atitudinilor lui Băsescu. Pentru „că pot” şi au dotarea necesară, îi filmează în permanenţă unghiile, urechile, nasul, chelia şi căutătura. O armată de „analişti”, psihologi şi grămătici, fac de permanenţă cu pixu-n mână, aşteptând GREŞEALA. În cazul în care aceasta nu se produce, se aplică planul B. O inventează ei, prin interpretări cauzatoare de frisoane oricărui individ posesor de scaun la cap.
  Eu nu mă mai mir! M-aş mira dacă ar înceta s-o mai facă.

 2. andrei spune:

  de acord cu tine. s-a uitat careva la d-na Băsescu în timp ce Crin îşi recita mizeria? NU. sunt cel puţin două momente când îşi şterge lacrimile! dar marii deontologi, sociologi şi psihologi au o treabă. cine e Marius Pieleanu? profesorul de la SNSPA – pentru necunoscători. pentru cunoscători, CV-ul său are nişte lacune. D-nul pieleanu este un …repetent! student la filosofie la UBuc, rămâne repetent astfel că revoluţia îl prinde în anul 4… şi ca urmare se transferă la nou înfiinţata secţie de sociologie, unde face, of course, un an şi iese mare sociolog. la fel ca el, tot repetent, Hanibal Dumitrascu – numai că el alege psihologia…desigur, MP a fost şi şef al ligii. dădea locurile în cămin…pe şpagă. şi alerga profesorii prin facultate ca să-i dea afară! cam ăştia sunt cei ce ne dau lecţii şi ne explică morala…

 3. amanda13 spune:

  subscriu. Basescu nu a dat nume, nu a facut referiri explicite la o anumita doamna, asa cum a considerat necesar „liberalul” antonescu sa faca. mai mult, tot antonescu a facut referire si la expresiile pe care basescu le-a folosit pe parcursul timpului, chiar si in discutii private, uitand ce declara ludovic orban in cateva randuri despre femei.

  Basescu putea sa se refere si la ce concluzie a tras el dintr-o telenovela oarecare, nimic din ce a spus nu trimite la un caz concret. dar deh, foamea de stiri nesimtite ale comentatorilor mogul.tv este mare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: