Crin Antonescu: Elisabeta Rizea who?


 • Data: 20 noiembrie 2009
 • Locul: Palatul Parlamentului, sala „I.C. BRĂTIANU”!
 • Eveniment: Marea dezbatere a primilor trei candidaţi la preşedinţia României: Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu.

*
 • Robert Turcescu: «Indicaţi o persoană publică contemporană care reprezină, pentru dumneavoastră, un reper de moralitate

 • Răspuns Crin Antonescu: «Chiar dacă mai spune trăsnăi, chiar dacă nu se tunde cum trebuie, TUDOR CHIRILĂ.»


Paranteză: Tudor Chirilă se tunde chiar foarte cum trebuie şi de cele mai multe ori spune şi scrie chestii inteligente. Cum ar fi acest răspuns, dat prompt lui Antonescu, care se alege şi cu o luare la mişto:

«Stiu ca afirmatia domnului Antonescu m-a facut subiect de dezbatere.

Pentru inceput, trebuie sa spun ca in cadrul intalnirilor din licee pe care le fac in aceasta perioada, una dintre primele propozitii adresate elevilor suna asa:

– Nu ma aflu in fata voastra in calitate de reper moral. Nici nu as putea.

Sunt martori ai aceastei afirmatii sutele de elevi care participa la aceste sesiuni.

Poate ca pasiunea domului Antonescu pentru Scrisoarea catre liceeni si pentru modul in care gandesc, despre care sustine ca i se pare corect, sa fie adevarata, insa poate fi, in acelasi timp, un instrument de marketing electoral.

Nu sunt incantat ca numele meu a fost pomenit intr-o dezbatere electorala la momentul in care Romania pare sa nu mai aiba iesire si in care nu se mai intrevede nici macar SPERANTA.

Am incercat mereu sa raman in afara asocierilor politice atat cu grupurile Vama Veche si Vama, cat si in nume propriu, iar in seara asta, unul dintre candidati mi-a folosit numele incercand sa-si defineasca o reprezentare.

As fi preferat sa nu se intample acest lucru pentru ca nu doresc sa devin un instrument electoral. Or, afirmatia domnului Antonescu exact asta propune .

Prin urmare, trebuie sa rostesc inca o data ceea ce am mai spus aici pe blog:
Nu ma alatur nici unui mesaj politic si nu sustin oficial pe niciunul dintre candidatii la presedintie.

Mai cred ca daca domnul Antonescu este incantat, sincer probabil, de indemnul pe care il propune Scrisoarea catre liceeni ar trebui sa-si asume sa faca mai mult decat o mentiune. Din pacate, ultimii ani ne invata ca acordarea creditului nostru a atras dupa sine nerespectarea promisiunilor lor.

Fundamental gresita mi se pare insa ideea de a-i intreba pe candidati, in contextul nostru socio-politic, care este reperul lor moral. Cum sa intrebi asa ceva? Este ca si cum l-ai intreba pe Michael Schumacher care este modelul lui preferat de bicicleta.»

Sursa: Blogul lui Tudor Chirilă

Aşadar, este posibil ca Antonescu să-l fi confundat pe Chirilă cu altcineva. Doar şi mereu tânărul Petre Roman întreba, din off, „Cine-i ăsta?”.

*
*
*

Dacă bietul luzăr Crin Antonescu ar fi avut o brumă de minte şi de spontaneitate mintală, ar fi rostit, în sala „I.C. BRĂTIANU”, de faţă cu NEAGU DJUVARA şi cu întreaga Românie, un nume aproape sacrosanct…


*

Era întruchiparea perfectă a ceea ce el pretinde că reprezintă.

Dădea clasă celorlalţi doi. Şi impresiona şi mediul rural.

Avem de-a face cu marea ratare a unui mic ratat!

Petre Roman: «Tudor Chirilă who?»

Crin Antonescu: «Elisabeta Rizea who?»

Un papagal!

Pardon, un IEPURE!


***

© Alexandru Dan Mitache • 2009

9 Responses to Crin Antonescu: Elisabeta Rizea who?

 1. aristocle spune:

  Excelent! Eu mă gândeam la Ticu Dumitrescu sau Corneliu Coposu… Geoană a fost un prostănac, as usual, cu Patriarhul Daniel, iar Băsescu a dat un răspuns, mi s-a părut mie, neinspirat, deşi onorabil… Asta a fost întrebarea surpriză a lui Turcescu, nu-i aşa?

 2. amanda13 spune:

  ah alexandre, lasa-l naibii ca e de toata jena. nici nu se merita sa te agiti cu el. asta-i unul dintre cei care, daca doamne fereste ar fi prin comitetul Nobel, ar alege-o, vorba ta, pe Sandra Brown in locul Hertei Muller, lol.

  Sunt atatia alti romani care imi sunt mie cel putin repere morale. Tudor Greceanu ar fi fost primul meu exemplu, dar m-as fi gandit si la Tutea, Bratianu, ep. Ioan Suciu, Maniu, Coposu.. oh avem atatea modele morale si Antonescu si Geoana, doi demagogi, au incercat prin ambele exemple sa castige un anumit electorat. ceea ce inseamna doar ca pentru ei moralitatea chiar nu inseamna nimic.

 3. atitudini spune:

  O precizare legata de chestia cu Tudor Chirila.

  Un model moral si-l alege fiecare pentru sine, atunci cand este capabil. Reperele sunt cele care ne pot ghida in viata pentru a ajunge la un astfel de model.

  Cine are cea mai mare nevoie de repere morale in Romania azi?

  Ce ar intelege un pusti de 16 ani dintr-un orasel de 15.000 de locuitori dintr-un model gen „Neagu Djuvara” sau „Maica Tereza”? Dar un student de la Universitatea din Targu Jiu?

  Tudor Chirila nu e un model. Dar, in parte, poate fi un reper. Avantajul enorm este ca Tudor este un „ceva” real, viu, tangibil si, cel mai important, poate fi inteles de foarte multi. De foarte multi dintre cei care au nevoie de asa ceva.

  Cati dintre tinerii nascuti dupa ’89 au sansa macar sa se gandeasca la Patriarhul Daniel si sa si-l aleaga ca un model in viata daca nu au nici macar reperele ca sa ajunga acolo.

  Crin si-a asumat un risc. Nu cred ca a fost calculat. Am senzatia ca a fost spontan. Si s-a adresat celor carora urmeaza sa le fie presedinte, nu peretilor.

  Nu Crin are nevoie de un model moral ci societatea noastra are nevoie de repere…

 4. monica spune:

  Sunt o admiratoare de necontestat a presedintelui Basescu si sunt multumita ca a adoptat acea atitudine retinuta si eficienta,dar nu l-as blama f tare pe Antonescu.Asta pt ca el ,fiind pus in fata raspunsului spontan,avand deja handicapul celui de-al treilea ,care trebuia sa raspunda afost vadit incurcat;cred ca si-a amintit mai degraba de „scrisoarea” lui T.Chirila ,adresata liceenilor si nu de artistul TC ,care fie vb intre noi este o personalitate cu un f mare impact asupra tinerilor,dar departe de el reperul moral continut .Este clar ca ,in sala Bratianu se ducea o lupta electorala pentru popor si nu pt elite.Trebuie sa recunoastem ca fiecare din candidati ,la aceasta intrebare a raspuns electoral.Aceeasi lupta pe care a dat-o si TC cu competitorii lui ,pt plaja muzical- electorala,nu?
  Hai sa fim seriosi,crezi ca multa lume a urmarit Memorialul Durerii care sa-si aduca aminte de E.Rizea ?
  Mult mai deplasat mi s-a parut rasp lui Geoana,care se foloseste de biserica excesiv de mult.
  Per ansamble ,mult mai grav,lipsa de continut a tuturor raspunsurilor lui Antonescu si neputinta lui Geoana de a formula mesaje simple dar coerente si de impact.
  Base este maestru in formularea si transmiterea lor .

 5. monica spune:

  Mi-am amintit acum,de o discutie pe care am avut-o acum vreo3 ani cu un amic grec,arhitect care a studiat in Romania si care acum are o afacere infloritoare intr-o mica insula din Cyclade.Il intrebam cum se face ca locuitorii acelei insule sa fie asa aplicati in treaba lor,sa nu se certe,sa aiba o moralitate si un bun simt greu de banuit intr-un spatiu mic,arid si la prima vedere neprietenos.
  Mi-a raspuns sec si dur,ca ei daca nu au repere morale si le construiesc,nu ca noi romanii.Si mi-a dat ex .o doamna a lor de prin anii 70,care din cantareata si actrita obisnuita a devenit cea mai de succes femeie- om politic,nu numai in Grecia ci pe Mapamonde. Este vb despre Melina Mercouri,care a devenit erou national si international, din si cu ajutorul poporului grec ,a pozitivitatii continute si neafisate a acestui neam care ,din legende si-a construit istoria si cultura, repere universale de necontestat.

 6. ALEXANDRU MITACHE spune:

  From: dacian.tolea
  daciantolea.blogspot.com

  Submitted on 21/11/2009 at 11:29pm

  Bravo! Excelente observatii, impresionant reper! Felicitari!

  Dacian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: