ACORD
PENTRU IESIREA ROMANIEI DIN CRIZA
Dupa 20 de ani de la Revolutia romana sperantele si aspiratiile celor mai multi dintre romani au fost risipite intr-o tranzitie fara sfarsit. Formatiunile politice semnatare isi asuma obligatia de a implini aceste aspiratii si de a reda romanilor o guvernare democratica dedicata interesului public.
Dorim sa redam romanilor o tara de care sa fie mandri, o tara in care sa fie respectati de liderii politici si de administratie, o tara in care sa aiba sansa sa se realizeze pe deplin in plan personal, profesional si social. Dupa 5 ani de mandat, Presedintele Traian Basescu lasa o tara in haos:
- o Romanie fara un Guvern legitim;
- o Romanie macinata de conflicte artificiale intre puterile statului, intre stat si societate precum si intre diferitele categorii sociale;
- o Romanie in prag de colaps economic;
- o Romanie a carei administratie a fost ocupata de oameni politici incompetenti, instalati abuziv in fruntea institutiilor publice.
I . Principii care stau la baza Guvernarii comune:
- Reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei;
- O guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuire echitabila a resurselor rezultate pe baza dezvoltarii economice;
- Transparenta si eficienta in cheltuirea banului public;
- Respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor individuale (dreptul la initiativa economica, dreptul la sanatate, dreptul la educatie, dreptul la protectie sociala, dreptul la un mediu sanatos);
- Respectarea prevederilor cuprinse in „Pactul pentru Justitie”;
- Descentralizarea si depolitizarea administratiei publice;
- Sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor si a celor cu venituri mici);
- Modernizarea agriculturii si a satului romanesc.
II . Obiective:
Formatiunile politice semnatare isi asuma urmatoarele obiective:
- Scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala;
- Refacerea solidaritatii si increderii intre romani;
- Asigurarea unei guvernari care sa determine o dezvoltare echilibrata a Romaniei;
- Refacerea prestigiului international al Romaniei si promovarea unei politici externe in beneficiul romanilor;
- Reluarea dialogului si cooperarii intre puterile statului, intre Guvern si partenerii sociali.
In baza principiilor de la punctul I si pentru indeplinirea obiectivelor de la punctul II formatiunile politice semnatare hotarasc urmatoarele:
- Sustinerea lui Mircea Geoana in turul II al alegerilor prezidentiale;
- Crearea unei majoritati stabile pentru sustinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis;
- Elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea Romaniei din criza.
Partidul National Liberal
Presedinte Crin Antonescu
Partidul Social Democrat
Presedinte Mircea Geoana
25 noiembrie 2009
asta e o declaratie politica(de doi bani) nu un acord!!
Este scrisa, cu punct si virgula, de Dinu Patriciu, care, mai nou, e autor, scrie la ziar, la Adevarul are tot asa niste articolase gen culegere de platitudini. Fie si faptul ca incepe cu scaderea fiscalitatii este dovada. Pun pariu, cine il tine?
Ungurii mananca la bucatarie cu sevitorii ?
o sa comentez aici si pentru postarea ta anterioara fiindca am o singura mare dilema… de unde atata amnezie? de ce oameni care au trait din plin regimurile rosii, de la cel al lui ceasca la cel al lui Ilici si Nastase inca mai cred astazi in lozinci de doi lei precum „distribuire echitabila a resurselor rezultate pe baza dezvoltarii economice”? unde intra in aceasta ecuatie un patriciu, un vantu, un voiculescu, un necolaiciuc, un vanghelie, un mazare, un Johannis cu cele 6 case ale lui, un tariceanu-sterling, un Oprisan, etc.?
cum poate cineva sa mai creada in „transparenta si eficienta in cheltuirea banului public” cand timp de aproape 20 de ani toti oamenii astia au demonstrat ca nu sunt in stare de asa ceva? pana si udrea aia blamata din toate partile (in majoritate cred de gagici freudiene ca roxania) isi pusese pe site toate cheltuielile… unde am vazut un demers similar in cazul macar a unuia dintre ministri lui Ilici?
„Modernizarea agriculturii si a satului romanesc”??? Pai numai cand te uiti la felul in care au tinut pesedeii si peneleii cizma pe tarani si le-au furat in draci nu doar recoltele, ci si pamanturile (sa ne amintim de mascarada retrocedarilor iliesciene) atatia ani te sperii!
„Sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor si a celor cu venituri mici)” a trebuit sa vina Boc sa introduca pensia minima garantata. Si tinerii au ajuns de pe vremea lui Ilici sa plece din tara fiindca nu isi puteau cumpara o casa nici in 300 de ani (calcul absolut real, realizat pe baza unui salariu de profesor debutant titular in vremea lui Nastase)
Si da, tot urma acestei dileme „scoaterea Romaniei din criza economica, politica si MORALA (sic!)” ma intreb si eu ce moralitate se propune? o moralitate de tipul „injurat diktachiorul” in fiecare zi la televizor? Injurat alegatorii lui? sau una in care oameni care au fost dusmani de moarte, precum Constantinescu si Iliescu (vreau sa-i vad, asa cum am spus si pe blogul nostru, nu pe toti intelectualii lui Crin, ci doar pe 2: Doina Cornea si Marius Oprea facand pasul lui Constantinescu si ma voi simti cu adevarat „implinita”) ajung aproape sa se pupe pe gura demonstrand ca la „vremuri noi” coloana vertebrala nu conteaza? sau moralitea votului vandut pe mici si bere?
in fine, am acumulat in ultimul timp atata durere si atata dezamagire, incat nici nu mai sunt in stare sa continui… as scrie romane.
Un astfel de program(?) ar putea fi conceput lejer, în cca 30 de minute şi de către vecinul de la 4, cel care repară ceasuri mecanice, la magazinul de textile, de pe ‘Republicii’. Sau, ar putea constitui subiectul unui test de perspicacitate, la clasele V-VIII.
Străluceşte prin absenţa fundamentării ideologico-economice. Pare că e copiat din manualul de socialism ştiinţific.
La fel de veridic ar putea fi enunţul: „Toţi românii vor fi posesori de Bentley”.
Neargumentat, nedocumentat şi neverificat, pompos numitul ‘acord’ ne dă măsura capacităţii manageriale a celor care îşi propun să ne conducă.
Dacă în decurs de câteva luni (pt că sunt sigur că a fost conceput cu mult timp înainte de începerea campaniei electorale), alianţa anti Băsescu nu a fost în stare să producă un scenariu punctat de factori obiectivi în ceea ce priveşte situaţia de facto a economiei româneşti, la ce ne putem aştepta în următorii ani de prezumtivă guvernare pesedistă?
Este limpede pt oricine are ochi să vadă, că este o ciornă care va fi degrabă aruncată la coş în momentul preluării puterii.
Niste obiective corect formulate ar trebui sa contina si criterii pe baza carora se vor masura rezultatele activitatii lor. Oare cum ar trebui sa arate tara asta pentru a putea considera ca a iesit din criza? (din criza morala mai ales!!) Si cum imi vor reface ei increderea in semenii mei daca eu nu o am pur si simplu? Ma vor constrange? Imi vor impune ce sa gandesc si ce sa simt? (doamne fereste! asta imi aminteste de vremurile comuniste) Iar dezvoltarea echilibrata a Romaniei cum o vom putea masura? Ce ar trebui sa insemne „echilibrata”? Niste formulari complet lipsite de continut imbracate in forme pompoase. Intentionat au exprimat asa acordul, pentru ca noi sa nu putem cuantifica niciodata cat au realizat efectiv din ceea ce astazi promit. Cat de prosti ne cred oamenii astia?