Nicoleta Savin, Blog de veghe • «Cum a fost transformat Mugur Isărescu din acuzator în acuzat. Verdict: minciună»


Textul de mai jos aparține Nicoletei Savin și a fost publicat pe blogul ei personal.

«Veţi citi în continuare un caz de manual la capitolul de manipulare grosolană prin media, în care numele lui Mugur Isărescu a fost folosit de trustul Realitatea pentru a da greutate unor acuzaţii de minciună la adresa guvernului Boc.
Mai exact, guvernatorul BNR a apreciat drept mincinoase estimările veniturilor publice în baza cărora au fost făcute programele de buget în perioada 2007-2008, de către Varujan Vosganian. Realitatea a atribuit aceste minciuni guvernului Emil Boc.
La apogeul manipulării, o singură concluzie putea trage orice telespectator cu neuronii şi axonii la locul lor, başca sinapsele aferente, din spusele acuzatului Varujan Vosganian, necontrazise de gazdele emisiunii “Ora de foc”: Mugur Isărescu a minţit.
Nu este adevărat, dar ce contează?»

Joi, 6 mai 2010, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei, raport urmat de o conferinţă de presă.

Precizez, din start, că la astfel de conferinţe nu participă jurnalişti specializaţi pe politică, social, investigaţii, cultură, sport sau monden, ci jurnalişti cu expertiză în economie, specializaţi pe finanţe-bănci. Mai exact, jurnaliştii de economic acreditaţi de fiecare redacţie de ziar, radio sau televiziune la Banca Naţională. În rare cazuri, dacă omul acreditat este bolnav, în concediu, în delegaţie, el este înlocuit de către un  alt coleg din secţia Economic. Aşadar, se prezumă că Mugur Isărescu vorbeşte de fiecare dată cu oameni avizaţi, obişnuiţi cu stilul sobru, de tehnocrat care a văzut de toate în 20 de ani la cârma Băncii Naţionale.

Vorbind de nivelul de colectare al banilor la buget, Mugur Isărescu a declarat, la un moment dat: S-a tot sperat că o să crească veniturile, s-au făcut programe cu venituri de 39% din PIB, însă toate s-au dovedit dacă nu false, cel puţin incorecte. Cuvântul bun e mincinoase”.

Urechea oricărui jurnalist ar fi tresărit la cuvântul „mincinos”, pronunţat de Mugur Isărescu.
Nu ştiu să mai fi folosit vreodată public un cuvânt atât de dur în 20 de ani.

Chiar dacă, temperat şi elegant cum îl ştim, n-a rostit nici un nume, guvernatorul BNR a sugerat fără putinţă de confuzie şi cine e „delicventul” (vorbea cu cunoscători, nu-i aşa? Oameni cu expertiză…).

Jurnaliştii din sală (dacă nu erau cu toţii studenţi aflaţi în practică, trimişi să înlocuiască jurnaliştii acreditaţi… :) ) ştiau că proiecţiile celor două bugete anuale întocmite de premierul actual Emil Boc, pentru anii 2009 şi 2010, s-au bazat pe estimări ale veniturilor publice de 31-33 % din PIB. Scrie negru pe alb în programele de bugete.
Nici unul dintre jurnalişti nu avea voie să uite că singurul ministru de finanţe din istoria postedecembristă care a operat cu estimări ale veniturilor publice cuprinse între 37 şi 39 % din PIB a fost Varujan Vosganian, pe vremea cabinetului Călin Popescu Tăriceanu. O ţintă total nerealistă, neatinsă niciodată. Liberalul s-a autoiluzionat că va atrage şi 2-3% din PIB fonduri europene, dar, oricum optimista bază de calcul nu avea acoperire.

Pentru a împrospăta memoria celor dispuşi şi azi să spună că albul este negru, iată ce scria, la vremea respectivă, Ziarul Financiar: “Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, care a împlinit ieri vârsta de 49 ani, a prezentat prima schiţă a bugetului pe 2008 în şedinţa de guvern. Spre comparaţie, veniturile bugetare vor creşte de la 37% din PIB în 2007 (incluzând o estimare de atragere de fonduri europene de 2% din PIB) până la 39% din PIB în 2008 (nivel care include şi speranţa unor fonduri europene de 2,68% din PIB).

Reflectarea evenimentului la Realitatea (tv şi net)

Nici n-a terminat bine de vorbit Mugur Isărescu şi, la ora 13.50, Realitatea net a titrat: “Mugur Isărescu acuză Guvernul Boc de minciună”. Titlul mincinos s-a regăsit şi pe ecran, în Jurnalul orei 14.00.

La respectul şi încrederea de care se bucură expertiza lui Mugur Isărescu în România şi în afara ei, este ca ca şi cum guvernul Boc ar fi fost ciuruit la zidul de la Târgovişte şi îngropat la Ghencea. Una e să nu ştii, alta este să greşeşti, involuntar, şi cu totul altceva este să minţi. Iar Mugur Isărescu are proprietatea cuvintelor.

Isteria s-a declanşat, instantaneu. Lideri politici, analişti politici şi economici, lideri sindicali, exponenţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri s-au perindat prin jurnale şi talk-show-uri, până la orele 24.00, acuzând minciuna guvernului Boc şi dând cu presupusul cum trebuie să plătească tâlharii: demisie sau căderea cabinetului prin moţiune de cenzură, dacă se poate şi demisia preşedintelui Băsescu, alegeri anticipate, ba chiar şi ceva puşcărie, pentru „ditamai” infractorii.

Discursul de la ora 18.00 al lui Traian Băsescu a trecut în faţă ca vizibilitate, dar tema minciunii guvernului Boc a fost valorificată pentru a lovi mesajul în mesajul preşedintelui, care nu remaniază, ba chiar susţine un guvern tocmai declarat mincinos de Isărescu.

De la anumiţi „oameni ai Realităţii” (nu-i pot acuza pe toţi, acolo mai sunt, încă, şi profesionişti de bună credinţă, dar fără putere de decizie) aşteptam mai mult respect pentru adevăr, că tot îl cer mereu, uitând că respectul se câştigă.
Aşteptam echilibru şi responsabilitate, căci, oricât ai fi de partizan şi orice interese politice ai avea, cu siguranţa naţională nu este de joacă. Mai-marii televiziunilor de ştiri ştiu foarte bine ce înseamnă acest tip de mesaj pentru cancelariile lumii, pentru investitori, pentru bursă, pentru bancheri şi, nu în ultimă instanţă, pentru cetăţeni.
În Ungaria, la Budapesta, pe o minciună guvernamentală au izbucnit lupte de stradă, sediul guvernului fiind atacat cu pietre şi sticle incendiare. Vă amintiţi, cu siguranţă.
In Grecia, pe raportările mincinoase ale guvernului socialist, s-a cocoţat şi rânjeşte criza elenă, ameninţând, ca în efectul de domino, întreaga zonă euro, fără a ocoli state care nu au aderat încă la euro, precum România şi Bulgaria, dar au importante investiţii greceşti.
La Bucureşti, în timpul delirului manipulatoriu de la Realitatea, delegaţia FMI negocia taman cu cei acuzaţi de minciună. S-a gândit cineva că subminează bazele negocierii? S-a gândit cineva în ce situaţie penibilă sunt puşi, astfel, negociatorii fondului şi reprezentanţii României?

Emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, „Realitatea zilei” a fost o demonstraţie de forţă în favoarea ideii de moarte a deontologiei jurnalistice.
Pe principiul „Dacă vreau să am dreptate, am dreptate!”, Dumitrescu l-a sunat pe Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Şteţ a spus că e vorba de programele lui Vosganian, din anii 2007-2008.
Citez din emisiune, ca să nu spuneţi că mint:

Răzvan Dumitrescu: “Deci e vorba despre Vosganian? El a fost mincinosul?”
Mugur Şteţ: “E vorba despre guvernarea 2007-2008, deoarece (…)”
Răzvan Dumitrescu: “Domnule Şteţ, n-am timp de filozofii, când cetăţenilor le scad salariile cu 25%”.

Mugur Şteţ a fost trimis la plimbare şi, ca şi când purtătorul de cuvânt al BNR n-ar fi intervenit, Răzvan Dumitrescu şi invitaţii săi au tocat minciuna guvernului Boc până la finalul emisiunii.

Singura “urmare” a intervenţiei lui Şteţ a fost pe Realitatea.net: titlul “Mugur Isărescu acuză Guvernul Boc de minciună” a devenit “Mugur Isărescu acuză Guvernul de minciună”. Un cuvânt lipsă, acelaşi înţeles. Dacă eu greşesc şi modificarea v-a dus cumva cu gândul la guvernul Tăriceanu, să-mi spuneţi.

O nouă actualizare s-a făcut pe site-ul Realitatea.net vineri, la ora 09.54: „Mugur Isărescu acuză guvernanţii de minciună”. Nu-i aşa că şi acest titlu vă evocă pălăria lui Vosganian? Şapoul materialului spune clar că este vorba de perioada 2007-2008, pentru ca în text să regăsim acuzele la guvernul Boc. Curat modificat, din doi în doi, ca să nu mai înţeleagă rumânul nimica nimicuţa.

La “Ora de foc” a fost invitat însuşi Varujan Vosganian, care a negat vehement acuzaţiile guvernatorului BNR. Dar nu s-a luat, în contrapartidă, nici un punct de vedere al vreunui oficial BNR, aşa cum era deontologic. Şi aşa, de la ora 13.00 până la ora 24.00, Mugur Isărescu a devenit din acuzator acuzat. Mai pe româneşte, mincinos, pe principiul “Cine spune, ala este!”.

Pe cine credeţi – pe Mugur Isărescu sau pe Varujan Vosganian – e treaba dumneavoastră!

Realitatea l-a crezut pe Varujan, că-i mai bărbos, probabil, şi bărbile lui “se pun”.
Dovada: Ca delirul să fie întreg, astăzi, sâmbătă, 8 mai, la 48 de ore de la conferinţa BNR, Emma Zeicescu a început emisiunea “Fabrica”, la ora 15.00, cu referiri la minciuna guvernului Boc, idee împărtăşită cu drag şi emoţie de invitaţii social-democraţi şi liberali. Ideea a revenit, mai edulcorată, ce-i drept, la 3X3, la Stelian Tănase. Picătura chinezească funcţionează. Şi minciuna se repetă până tot ea, minciuna, se dă de trei ori peste cap şi se preface în adevăr.

Dacă, după cele ce v-am povestit, mai credeţi în ceea ce vedeţi, auziţi şi citiţi la Realitatea, să fiţi sănătoşi!

P.S. Vă spun, în episodul 2, cum a prezentat presa scrisă declaraţia guvernatorului Mugur Isărescu. Bomboana pe colivă, opiniile liderilor de partide Ponta şi Antonescu, ca nişte iubitori de interes naţional ce sunt.»

*           *

*

5 Responses to Nicoleta Savin, Blog de veghe • «Cum a fost transformat Mugur Isărescu din acuzator în acuzat. Verdict: minciună»

  1. monyf51 spune:

    monica Says:
    6 mai 2010 la 21:21

    Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a prezentat astazi Raportul trimestrial asupra inflatiei. Potrivit acestuia, prognoza de inflatie pentru sfarsitul anului 2010 a fost revizuita in usoara crestere, de la 3,5% la 3,7%, in timp ce la sfarsitul anului 2011, rata inflatiei ar putea fi “oriunde, de la 1 la 5%”. “Inflatia a revenit in intervalul-tinta in primul trimestru din anul 2010. Este un lucru care trebuie semnalat. Ne-a luat mai mult de trei ani sa ajungem unde trebuie”, a adaugat Mugur Isarescu.
    Guvernatorul Bancii Nationale,n-a spus lucruri prea noi.Stiam ca RO nu sta pe roze!!!!Nici vorba,spunea el ,de marirea TVA sau a cotei unice,pt ca daca Guvernul ar facea asa ceva, ne-am afunda.
    Nici pt Presedinte nu ar fi in avantaj.Daca s-ar intampla sa creasca tva sau acotei unice,toata lumea si-ar aduce aminte ce a promis in campanie.Ar trebui sa plece si el si PDL !
    Mugur Isarescu ,face insa urmatoarea remarca :
    “Guvernele trebuie sa fie politice, iar nu de tehnocrati”
    Toate goarnele PSDiste si PNListe declara pe la tvMoguliene,contrariul.Guvern de Tehnocrati,alegeri anticipate !
    Între altele, guvernatorul BNR a acuzat previziunile extrem de optimiste făcute de guvernanţi ,apropo de nivelul de colectare al banilor către buget. S-au făcut bugete pornind de la un nivel al veniturilor bugetare de 38% din PIB, nivel considerat de dl Isărescu, nu doar fals şi incorect ci şi mincinos. 😳
    Toate TV Moguliene afiseaza titluri mari care acuza Guvernul Boc,de minciuna. Stupoare !!!!!
    “Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, care a implinit ieri varsta de 49 ani, a prezentat prima schita a bugetului pe 2008 in sedinta de guvern. Spre comparatie, veniturile bugetare vor creste de la 37% din PIB in 2007 (incluzand o estimare de atragere de fonduri europene de 2% din PIB) pana la 39% din PIB in 2008 (nivel care include si speranta unor fonduri europene de 2,68% din PIB).”(Ziarul Financiar)
    😳 ! Nu era vb de Guvernul Boc .
    Ce ti-e si cu politica asta,dom’le !!!!!!!
    Si-i mai facu de rusine pe mogulisti si purtatoru de cuvant al BNR care solicitat ,a precizat lucrurile.A inghitit-o Dumitrescu, nemestecata.

  2. monyf51 spune:

    Alex,
    Cred ca ti-ai dat seama ca este vb de un comentariu facut de mine ,pe alt blog,chiar in seara in care a iesit Guvernatorul.
    Se prefigureaza o noua sintagma, daca aia cu „guvern mincinos” n-a mers ;PM din exterior sau Un presedinte pt. genocid social in ro. Goarnele s-au trezit ! A inceput Jihadul butlerian .ro 😛

  3. alin spune:

    E de ras si de plans. Nici eu nu am vazut declaratia lui Isarescu si m-am alimentat cu informatii de pe net. Am ingitit-o si eu pe nemestecate. Multumesc de precizari. Cam atat si cu presarii deontologi de pe la noi.

  4. Emil spune:

    Ca tot pomeneste pe Isarescu: imi amintesc despre descrierea de catre acesta a cresterii PIB-ului prin consum prin 2006-2007.
    Se discuta despre traversarea Sebesului (acel mic orasel cu aproximativ 3 km diametrul) si faptul ca dureaza cel putin o ora!
    Isarescu a folosit acest fapt ca pe o dovada a „cresterii sanatoase” a PIB-ului: In fond se consuma motorina, se uzeaza masina ceea ce duce la cresterea PIB-ului si deci a bunastarii noastre!
    Ma intreb: oare salariile actuale cat se bazeaza pe acel PIB?
    Nu cred ca ma va lamuri cineva.

  5. Buta Dumitru spune:

    CAND SE FURA , CUM SE FURA !
    – inainte de �?~89 toti romanii furau echitabil unii de la altii. Statul ii fura echitabil pe tovarasi, iar tovarasii furau statul.
    – 1990-1996 se fura pe scheme si inginerii financiare de tip piramidal. Cei care au furat s-au numit mai tarziu oameni de afaceri.
    – 1996-2000 se fura din privatizari. Comisioane de zeci de milioane de euro, industrii intregi vandute pe 1 leu. In perioada asta se nasc industriasii gen Patriciu.
    – 2000-2004 se fura din marile privatizari, retrocedari si derogari de la plata taxelor si impozitelor. Cei care au furat s-au numit mai tarziu moguli.
    – 2004-2008 se fura din investitii si contracte cu statul. Statul a investit in buzunarele smecherilor. Cei care au furat azi le spunem �?obaieti destepti�?�.
    -2008-2010 privatizari nu se mai pot face, investitii nu, ca a venit criza. Asa ca s-a furat direct din bugetul statului.
    -2010 -prezent bugetul nu mai exista. Asa ca se fura direct din buzunarul romanilor, salarii, pensii�

    Statul nu dă faliment pentru că vin asasinii economici, care te îndatorează dar te ajută, a spus Silviu Prigoană în cadrul emisiunii Capital TV.
    Acesta spune că Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială te pun să semnezi niște contracte de creditare, întrucât ei nu au interesul de a te sprijini ci de a te îndatora.
    Tiparnița de bani este la ei în birou, ține să precizeze omul politic, care argumentează faptul următoarele 10 generații sunt îndatorate.
    „Fiecare om are la naștere o datorie de 1.600 de euro”, afirmă el arătând că în ziua de azi războaiele nu se mai poartă cu praștia sau cu armele, ci cu contracte de împrumut.
    „Ce mă deranjează cel mai tare este că ne-am vândut foarte ieftin”, spune omul de afaceri Silviu Prigoană care arată că noi suntem astăzi „niște neica nimeni” pentru că „dacă nu ai gaze și petrol nu stai la masa șmecherilor, unde se face politică internațională”.
    Acesta precizează că ușile către asasinii economici au fost deschise în timpul guvernului Ciorbea.
    Prigoană adaugă faptul că din sloganul „Noi nu ne vindem Ţara” nu a mai rămas nimic, întrucât am dat-o cadou.
    Producţia Capital TV este difuzată în fiecare duminică, de la ora 21.00, şi cuprinde trei rubrici: noutăţile săptămânii, interviul Capital şi ştiri din culisele economiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: