«When you have an efficient government, you have a dictatorship» — Harry Truman (1884-1972)


Dom’le, e groasă! Mă rog, CICĂ e groasă…

Cică e dictatură. Cică „JOS DICTATORU’!”.

Confirm. Subscriu. Iau parte. Mă alătur. Solidarizez. Empatizez. Simpatizez. Simpatetizez. Patetizez.

Și mi-aduc, suav, aminte de perioada trandafirie a frumoasei și regretatei noastre democrații, acum călcate brutal în picioare.

Eheiii…

Democrație era cand PSD-istul Iliescu si PNL-istul Roman chemau minerii să omoare în bătaie elementele legionare cu barbă, ochelari și diplomă universitară care se drogau, făceau sex și fabricau dolari falși la xerox.

Democrație era pe când sediile partidelor de opoziție erau vandalizate și incendiate, iar liderii lor erau chelfăniți și plimbați cu TAB-ul.

Tot democrație era când proto-bloggerul Ciuvică era arestat de pe stradă pentru crima de lezmajestate, intitulată „Armaggedon”, la adresa premierului PSD Adrian „Bombo” Năstase.

Democrație era și când mass media era controlată prin publicitatea guvernamentală și a întreprinderilor de stat din pixul aceluiași Năsatse.

Democrație era, desigur, când presa scrisă era strânsă cu ușa monopolului guvernamental privind hârtia de ziar fabricată la Letea.

Democrație era când poporul, atât cel viu cât și cel mort, era vânat cu arcanul lui Cozmâncă ca să voteze noua constituție a lui Iliescu și Năstase în prelungiri, două zile la rând.

Democrație era când garantarea sau restituirea proprietății constituiau o idee retrogradă, burghezo-moșierească.

Democrație era când „structurile” îl învingeau până și pe Președintele României.

Democrație era când S.R.I.-ul n-avea timp să pună la dispoziția CNSAS dosarele fostei Securități și când foștii turnători păreau icoane.

Democrație era când IMGB-ul făcea ordine.

Democrație era când justiția nu se făcea la televizor, ci nu se făcea deloc.

Democrație era și când puterea pesedistă vota cu drag toate inițiativele și amendamentele opoziției parlamentare.

Democrație era și astă toamnă, când reprezentantul teoretic al celor bătuți la sânge în Piața Universității în 1990, un domn sobru, cu cioc, se gudura Umil sub bătaia tandră pe umăr și pe creștet a instigatorului celeilalte bătăi.

Astăzi însă, ne aflăm, așadar, sub dictatură.

E drept, ținerea de minte (ca și bunul simț sau inteligența) este un privilegiu, nu o obligație.

***

© Alexandru Dan Mitache • 2010

One Response to «When you have an efficient government, you have a dictatorship» — Harry Truman (1884-1972)

  1. alin spune:

    In toti acesti ani noi am avut o democratie originala de inspiratie iliesciana. Totul porneste de la Constitutia Romaniei. Trebuie sa ne facem timp de o noua Constitutie in care sa rupem pisica si sa prevedem clar forma de republica pe care o dorim si in care sa explicam exact care sunt atributiile fiecarei puteri a statului. Nu mai e de dorit ca aceasta Curte Constitutionala sa blocheze sau sa arbitreze puterile statului in exercitarea functiunilor lor. Pana atunci vom avea aceleasi probleme mai mult sau mai putin adevarate. Din cate am inteles generatia tanara de studenti si juristi se implica trup si suflet in elaborarea unei noi Constitutii. E de dorit sa o facem noi cap-coada decat sa facem compilatii din diverse constitutii europene sau de aiurea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: