«Alex, mi-ar placea ca, cu charmul tau literar recunoscut, dar in mai putine sofisme – dupa gustul meu (sic), sa comentezi si afirmatii de genul acesta :
„Practic, presedintele si guvernul se sustrag metodei supreme de control, adica raspunderea in fata poporului. Pentru ca aceasta raspundere nu se exercita doar prin pirghiile formale, in fata Parlamentului sau a Justitiei, ci si pe piata ideilor. Cind ajungi sa controlezi piata ideilor, sfirsesti prin a controla totul. Sau, ca sa-l citam pe presedintele Basescu din 2004, “daca ajungi sa controlezi presa, controlezi poporul”… Nu puterea presei, ci lipsa de putere a presei reprezinta un risc pentru democratie”.»
Este, desigur, „meritul” unor „strategi media” incompetenți și al unor „tonomate” neinteligente, care au compromis jurnalismul lipsindu-l de orice credibilitate. Nu întâmplător a ajuns „Realitatea” în situația financiară în care se află și nu întâmplător au închis aceiași „moguli” atâtea ziare, „întâmplător” imediat după alegeri.
Cred că am reușit să-ți argumentez de ce afirmația lui Băsescu – dacă e a lui – este FALSĂ. Istoria și realitatea au infirmat-o!
Îți amintești că toți „maeștrii” presei o țineau langa că niciun politician nu a câștigat vreodată vreun război cu presa. Țapă! La noi, presa e atât de proastă încât a reușit performanța, demnă de „Guiness Book”, de a distruge cea mai veche tradiție a presei: invincibilitatea în fața politicienilor.
« Nu puterea presei, ci lipsa de putere a presei reprezinta un risc pentru democratie»
La noi, „puterea” presei se rezumă – de ani buni – la cancanuri, la afirmarea maneliștilor, Elodiilor, Poponeților și Nikitelor, la compromiterea ideii de deontologie, la șantaj, la „bombe” care fâsâie, la zvonistică, la „pe surse”, etc. Sunt atâtea exemple încât s-ar putea realiza o adevărată „crestomație” cu ele. Din păcate, la noi, presa mare, intrând pe mâinile unor decidenți cu interese politico-economico-juridice grave, a fost aservită acestor interese și s-a ales praful de ea. Societatea este polarizată, stânga impresionează clasele de jos, dreapta clasele de mai sus. Dacă cineva a aplaudat PDL-ul și acum îl huiduie pentru că îi scade un venit, avem de-a face cu o incoerență nu numai idelogică, ci și morală… Mutatis mutandi, acest gen de oameni sunt suspecți de a-și părăsi soțul/soția bolnav/ă sau rămas/ă șomer/ă, deoarece nu mai aduce bani în casă.
O altă dovadă că presa e castrată de proprii ei proprietari este că poporul nu „percutează” la nicio „chemare” (vezi mitingurile jalnice, vezi greva generală, vezi lanțul uman, etc.). A-ți baza lupta politică, în plan mediatic, pe „analiști” ca Ciuvică sau Barbu, pe ziariști ca Roșca Stănescu, Nistorescu sau Chireac și pe „moderatori” ca aceia enumerați mai sus, înseamnă a-ți tăia craca de sub picioare.
Presa e bine merci, n-o fură nimeni, nu-i pune nimeni niciun căluș în gură.
Presa se sufocă singură, ca Stephen Gately, de la Boyzone, cu propria-i vomă.
P.S. – Te-am copleșit cu logoreea și cu ghilimelele, scuze, m-ai provocat. 😉
OK, serios vorbind, recunosc că uneori speculez în scop demonstrativ, dar până la «raționament aparent corect, dar în fond incorect, construit astfel în scopul de a induce în eroare» e cale lungă, căci eu nu-mi amintesc de vreun caz în care să fi mințit sau să fi afirmat un neadevăr pentru a induce în eroare. Sofisme brute, vulgare, butucănoase, sunt cele despre perdele de zeci de mii de euro, despre vile de-un miliard de euro, despre patinoare (apropo, nu știi cumva dacă preferatul tău Tolontan mai are mult până ne-aduce dovada care trebuia s-o primească într-o joi? Că a rămas cu onoarea nereperată după filmulețul care-l dovedea mincinos).
Vezi, ARTICOLUL ĂLA AL LUI TOLONTAN a fost un sofism.
Buna ziua ! Excelenta postare.
universitarul stan, este descreeratul ce urlä pe antene??????
VAI SI AMAR:
PE; PLESU, L-AM ADMIRAT INTODEAUNA; DAR M-A DEZAMÄGIT F: MULT. nu are curaj, isi menajazä prietenii si relatiile cu interlopi.
Eolontan, o fii aflat de miliardele päpate nejustificat de Täriceanu-
Vosganian???????
CU SIGURANTZÄ:…………..si acheta ? CE RUSINE!
DAR CUM SÄ DEA IN PRIETENI:
MAI BINE TOACÄ LA PDL-ISTI; CÄ A FÄCUT O SCENÄ PREA SCUMPÄ:
Imi place analiza . E scrisa bine ,cu nerv si umor . Nici eu nu cred ca Basescu a zis asa ceva sau , daca a zis , era ceva rupt din context si se referea , cred , la presa controlata aproape total de Nastase. Cat despre Basescu eu cred ca valoarea unui presedinte este data si de valoarea consilierilor care-l sfatuiesc pe diverse probleme. Iar de la Cotroceni au plecat nume de mare valoare ale societatii romanesti. Oare de ce ?