Un reportaj de la fața locului (despre ipocrizie, manipulare, intoxicare, mistificare și spălarea creierelor)


Nu reușesc să înțeleg ipocrizia celor care plâng de mila diferitelor grupuri etnice, dar n-ar sta nici în ruptul capului împreună cu acestea, în bloc, în cartier sau chiar și într-un mijloc de transport în comun.

Aud că Franța e criticată „pe plan internațional”. Știrea nu menționează decât la modul vag Națiunile Unite și Consiliul Europei, precum și o Ligă Franceză a Drepturilor Omului, al cărei vicepreşedinte se numește foarte franțuzește… Malik Salemkour (pardon de expresie). Aș fi fost curios să știu exact ce ȚĂRI critică Franța, pentru a le propune preluarea țiganilor expulzați nemilos din această țară, sau măcar pentru ca aceștia să știe ce țări le apără cu atâta ardoare drepturile și, deci, unde s-ar putea duce pentru a trăi în liniște după bunele și pitoreștile lor cutume, ca să nu le zic metehne.

Atâta timp cât în România orice rom poate călători cu tramvaiul pe blat fără să pățească ceva, pe motiv că n-are nici bani, nici buletin, iar eu plătesc amendă dacă fac același lucru, EU mă simt discriminat.

Cred că trebuie să fii tâmpit să renunți la statutul de rom, dacă ai șansa să-l ai. Romul poate face ce vrea: poate scuipa semințe oriunde, poate face scandal, poate șterpeli, poate puți, poate avea păduchi, își poate trimite copiii la cerșit, poate face evaziune fiscală, poate sta unde vrea el, se poate certa „ca la ușa cortului”, că… așa e el. „Ce să-i faci, e rom!”, zice societatea tolerantă trecând grațios pe trotuarul de vizavi. Și romul mai primește și tot felul de facilități, de subvenții și de fonduri pentru a continua să fie așa. Am văzut ieri, la televizor, câțiva proaspăt coborâți din avion. Ce mișto, vreau și eu.

Nu știu ce turistă nordică de pe litoral își strînge aprioric poșeta la piept la apariția unui brunet, despre care habar n-are dacă e hoț sau doar Mădalin Voicu. La ea acasă cotizează la liga pentru combaterea discrimnării, dar la noi se dă cu spirt pe mâini dacă a apucat o bară atinsă de-un rom și vizitează Ferentarii, din Humvee, de parcă ar fi la un safari în Serengeti.

Unii, de dragul spectacolului și-al aflării în treabă, pun problema discriminării rasiale a romilor, ignorând faptul că aceștia aparțin aceleiași rase cu suedezii, de pildă. Alții pun problema discriminării și persecuției lor pe criterii etnice. Care uneori sunt reale, dar de cele mai multe ori sunt false. Unii romi sunt refuzați sau evitați nu pentru că aparțin unei etnii anume, ci pentru că refuză ei, ca indivizi, conviețuirea civilizată. Din fericire, tot mai mulți fie sunt asimilați, fie parvin economic și reușesc, astfel, să se integreze social.

*           *

*

Vă propun o ficțiune. Repet, O FICȚIUNE! Sper să nu-i treacă vreunui dement prin cap ideea să citeze trunchiat ceva din acest articol, sau vreunui tânăr ziarist să mă ia drept exemplu.

Voi juca rolul unui milos activist pentru drepturile omului care locuiește, bine merci, printr-un cartier rezidențial și care tre’ să mănânce și gura lui ceva pentru a mai face rost de-o donație, de-un fond, de-o sponsorizare, ceva, cu care să-și întrețină O.N.G.-ul, adică vila-sediu, mașinile lui, a nevesti-sii și-ale copiilor (desigur toți membri activi și cu drepturi depline ai organizației non-profit), cu benzină cu tot, salariile babane, concediile de documentare pe Rivieră, diurnele, protocolul și bonurile de masă.

Voi scrie, deci, un reportaj. Atenție, e tare! Imagini șocante! Clișee de lemn! Apropouri politice obișnuite! Exclusiv! Senzațional! Cutremurător!

Pentru a fi mai percutant și pentru  ajunge mai bine la urechile și ochii opiniei publice interne și  internaționale îl voi propune spre difuzare unui mare trust de presă, ce-i drept donnant-donnant…


Ieri, într-o localitate din România, populată majoritar de etnici, autoritățile guvernamentale au trimis trupe de șoc (foto 1), forțe ale poliției și utilaje grele pentru a distruge căminele și agoniseala de-o viață, pentru a dezagrega practic comunitatea din zonă. Este în mod clar un act samavolnic de încălcare a drepturilor omului, a drepturilor sale la proprietate, la liberă circulație, la existență, la viață.

Foto 1

Ministrul de Interne, aflat la fața locului (dar neputând fi văzut deoarece se ascundea într-o limuzină de lux cu geamuri negre, dotată cu bar cu băuturi fine și plasmă de ultimă generație) a comandat, prin telefonul său celular de mii de euro, când țara moare de foame, întreaga acțiune menită a intimida nu numai populația, ci și partidele din opoziție și mai ales presa liberă. Surse demne de încredere, ofițeri patrioți, dar care doresc să-și păstreze anonimatul, menționează prezența în zonă a însuși șefului statului, însoțit de ministrul turismului (care, se știe, are interese imobiliare în zonă, prin firma soțului ei) și secondat de mai mulți șefi de servicii secrete.

Foto 2

Foto 3

Operațiunea a început, în zori, prin distrugerea, cu buldozerul, a caselor tinerilor, bătrânilor, bolnavilor, femeilor gravide sau cu copii în brațe (foto 2 și 3), treziți din somn cu bestilitate de oamenii… „fărădelegii”, case construite cu sudoare de bunii și străbunii celor care azi își urlă, ca această mămică (foto 4), deznădejdea și disperarea.

Foto 4

O astfel de mămică, nevrând probabil să-și părăsească nici cei 7 copii nou-născuți nici Mămica Omida, țintuită la pat, bătrână, handicapată și bolnavă, a căzut tragic sub rafalele forțelor de represiune (foto 5).

Foto 5

Oroarea abia începea! Trăim, oare, din nou, vremurile lui decembrie 1989, când sinistra dictatoare Elena(!) ordona ascunderea și incinerarea cadavrelor de la Timișoara?!? Textul de pe ecranul de mai sus vorbește de la sine: „Hai, mă, luați-o odată de aici!”. Pe surse circulă informația, preluată de mai multe bloguri, că ordinul ascunderii corpului ar fi fost dat de-o femeie. Deontologia și onestitatea nu ne permit să facem publică identitatea acestei femei, până nu vom avea confirmarea, din cel puțin trei surse, că mărește sau nu bugetul alocat de către ministerul pe care-l conduce pentru publicitate la televiziune.

În continuare, evenimentele au degenerat, oamenii obidiți nemaiputând suporta maltratările și nedreptatea, sărăcia și foamea, bolile și mizeria la care sunt condamnați, au luat, ca la 1907, arma în mână pentru a-și face singuri dreptatea pe care mai-marii zilei le-o refuză cu aroganță și brutalitate (foto 6).

Foto 6

A fost momentul în care masive trupe polițienești, înarmate de război, au declanșat adevărata represiune împotriva localnicilor, o vânătoare umană, operând, la ordinele unui satrap, numeroase arestări fără mandat, mai ales din rândul femeilor lipsite de apărare și probabil însărcinate (foto 7, 8, 9), unele fiind supuse și la perversiuni sexuale (foto 10).

Foto 7

Foto 8

Foto 9

Foto 10

Urmează, oare, și alte băi de sânge?

JOS GUVERNL!!!

Cam așa s-ar putea scrie, într-un viitor nu foarte îndepărtat, ORICE reportaj de presă din România.

Cam așa se face chiar și presa mare din lume.

Astfel se poate bombarda Belgradul și invada Iranul.

____________________________________

N.B. – Pentru vizualizarea adevăratelor fapte la care s-a făcut referire în textul de ficțiune de mai sus, vă rog vedeți reportajele „Realitatea” și „Video News”:

http://webtv.realitatea.net/actual/tabera-de-tigani-demolata-in-craiova

http://videonews.ro/action/viewvideo/55543/34-de-case-ale-rromilor-demolate/

***

© Alexandru Dan Mitache • 2010

8 Responses to Un reportaj de la fața locului (despre ipocrizie, manipulare, intoxicare, mistificare și spălarea creierelor)

 1. alexa spune:

  Alex, de vina nu sunt rromii ! Apropo, modifica te rog si mai pune un r , altfel denaturezi denumirea corecta a tiganilor, fiindca„rromi” desemnează diferite grupuri de persoane care se autointituleaza rromi, tigani, itineranti, manouche, ashkali, sinti, etc
  De vina sunt cei care au accesat fondurile europene pentru programele acestei numeroase minoritati etnice din Europa, cu o populatie estimata la 10-12 milioane de oameni, prezenti in toate cele 27 de state membre UE. Sunt cetateni UE, asa ca putem vorbi despre discriminare, fara stereotipuri si prejudecati.

  „Uniunea Europeană dispune de un cadru legislativ puternic pentru combaterea discriminării, care se bazează, printre altele, pe articolul 13 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, pe Directiva 2000/43/CE privind egalitatea rasială şi pe Directiva 2000/78/CE de interzicere a discriminării în ceea ce privește ocuparea forței de muncă şi pregătirea profesională. Statele membre au obligaţia de a transpune aceste directive în legislaţiile naţionale. ”

  Cred ca s-a ajuns ca aceasta etnie sa fie judecata dupa manelisti si asta e rau, fiindca chiar ei au denaturat adevarata cultura a tiganilor, traditiile lor si chiar viata lor. Iar mogulizoarele au profitat, fiindca romanii aveau nevoie de vinovati cat mai multi, indiferent care…ca sa isi implementeze politica de destructurare a tarii. Problema rromilor nu este simpla, dar a discuta despre ei in 2010, ca despre acarul Paun, mi se pare nu numai exagerat, ci antidemocratic. Nu punand la zid o intreaga natie rezolvam ceva. Parerea mea !

 2. theo spune:

  mädälin v, este un inpostor, un golan ce träieste dupä
  renumele tatälui.

  nu are nici o calitate, decat de läträu.

  cat priveste romii, prea sunt luatzi cu mänusi.

  sä fie obligat sö munceascä, pedepsit zdravän ca oricare. iar ong-urile- vuvuzele nerusinate.

  vuvuzele ar trebuii sä lucreze la educarea lor.

  au numai drepturi si scuze.

 3. theo spune:

  de faptul cä dl. FUNERIU, isi face treaba f. bine, nu se aude
  nimic.

  dar am uitat , cä mogulii mafiotzi lucreazä numai contra romaniei.

 4. gorro spune:

  În anul I DR (după revoluţie, nota mea) un cetăţean român de etnie ţigănească ( academia română nu apucase încă să-l boteze rrom, tot nota mea), i se plângea unei camere de luat vederi a TVR (libere la acea vreme), că guvernul nu s-a învrednicit să-i repare clanţa uşii de la intrarea în garsoniera ocupată abuziv şi ilegal. Acelaşi guvern iresponsabil era acuzat de lipsa de interes în igienizarea terenului din spatele blocului, teren pe care concetăţeanul nostru îl împăna zi de zi cu resturile menajere cu care domnia sa testa acceleraţia gravitaţională. Peste vremi, s-au deşteptat iubitorii de ţigănime, care s-au hotărât s-o pună de un ONG, sau chiar mai multe. Că doar banul curgea gârlă dinspre acelaşi guvern obligat la o astfel de mărinimie de către nou născuta UE.
  Ţiganul (pardon, rromul) nostru, s-a trezit peste noapte deţinătorul unor drepturi care îl fac pe omul cinstit fraier. Îndatoririle lui etice şi materiale, nu fac subiectul dezbaterilor europene.
  Atât mass media autohtonă, cât şi cea vestică, caută în disperare subiecte de calibrul „hiroshima”. Iar atunci când nu le află, le inventează.

 5. cecilia spune:

  spălarea creierelor?!
  (anatomic): un creier, doi creieri
  spălarea creierului sau a creierilor

  créier (persoană, element conducător) s. n., pl. créiere
  Sursa: Ortografic

  • ALEXANDRU MITACHE spune:

   O fi, dar eu tot așa o să spun, pentru că oricum este o expresie figurată și pentru că nimeni n-o să zică vreodată „spălatul creierilor”, care mă și face să pufnesc în râs.
   La fel cum o să spun, în continuare, „dragele mele” în loc de corectul „dragile mele”.
   Merci, totuși, pentru semnalare.

 6. cecilia spune:

  Greşeala de mai sus este foarte frecventă în presa scrisă (în mass-mediaîn general), ceea ce este foarte grav.

  Uite un exemplu proaspăt http://bit.ly/9i4dXy
  Astăzi am putea împărţi creierele umane în două extreme: pe de o parte avem „nativii digitali“, cei care nu au cunoscut o lume fără e-mail sau telefoane mobile – şi au creierele dezvoltate pentru decizii rapide, chiar instante, şi jonglează cu multiple surse de stimuli senzoriali ş.a.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: