Țara autorilor de autori


Avem, în România, 500.000 de autori cu acte în regulă!

Azi, la „Realitatea TV”, am văzut autorii și autoarele neamului. Autorii de gogoși, de streșini și burlane și autoarele de mileuri și macramé-uri, de coroane de flori și de masaje erotice…

Autorii și autoarele de narațiuni ficționale, de isterii colective și de agramatisme se aflau în studiou, sau creanga pe …trotuare (aici văd mereu alte și alte tinere speranțe aflate în probe), de unde creează transmisii de știri false și alarmiste.

La trusturile de presă, chiar și un gunoier ar fi fericitul poseor al unui contract pe drepturi autor, fiind, nu-i așa, autorul-creator al unor… artistice arabescuri, trasate cu măiestrie pe caldarâm, cu târnul.

Prilej să existe, că idei de evaziune fiscală se găsesc cu duiumul.

Asta, ca să știe lumea de ce se agită așa de intens mass-media la subiectul taxării„drepturilor de autor” și de ce în ditamai „Evenimentul Zilei” se publică un articol care conține un calcul greșit grosolan și o concluzie mincinoasă, anume că bietul „autor” ar rămâne cu doar 56,11% din venitul brut din contract, când de fapt procentul corect este de 72,91%. Deh, mici inadvertențe de impresionat bizonul.

Chestia e că, pentru a evita plata unor taxe, jmekerimea, de prin televiziuni mai ales, prestează ceea ce se vede în fiecare zi sub acoperirea de… „creație”. Adică alde Crețuleasca sau Domnugâdea „creează”, ba chiar și cititoarele de prompter „creează”, fiind „autori”. Bineînțeles că dacă ajung prin spitale, vor să fie tratați cum se cade, iar la bătrânețe, când vor lua o pensie de 3 lei, se vor lamenta așa cum se lamentează azi tot felul de babe sau de vedete de-acum 40 de ani, care n-au fost încadrate niciunde, n-au pus niciun ban de-o parte din onorariile și pleștile grase câștigate odinioară și care acum mor de foame.

P.S. – Vă dați seama, dacă ăștia fiind în opoziție mint așa, cum o vor face odată ajunși la guvernare, prin octombrie…

***

© Alexandru Dan Mitache • 20107 Responses to Țara autorilor de autori

 1. alexa spune:

  Chestiunea sta in felul urmator: beneficiarii de drepturi de autor din televiziuni au salariu fix pe cartea de munca, minimum pe economie of course….si drepturi de autor. Pana acum, televiziunile au fentat statul la greu, platind minimum la contributii si taxe. Coada la Circa Financiara este permanenta. Probabil ca CTP care s-a trezit peste noapte democrat (sic) si care il considera pe Boc comunist din pricina cozilor, n-a avut de-a face in viata lui cu CF. In schimb a avut de-a face cu evaziunea si s-a simtit bine !

 2. Luminita spune:

  Ma intreb Alexandre cum de o tara cu juma’de milion de genii creatoare a milioane de valori inestimabile nu reuseste sa depaseasca, in prostie si mediocritate, nici Burkina Fasso.
  Ultimul spectacol media, de o vulgaritate si obraznicie greu de imaginat, m-a convins sa iau o pauza pe timp nedeterminat.
  Nimic nu m-a ingretosat mai mult decat aerele de star neapreciat, ideea ca, a cere lui Puiu, Diaconu sau Ursu sa „faca coada” este o crima de lezmajestate.
  Daca toti neica-nimeni semidocti si mirlani fac acum fitze de cetateni de rangul intai, se datoreaza, in principal, usurintei cu care romanii s-au lasat orbiti de poleiala in care a fost vanduta aceasta marfa expirata.

 3. cecilia spune:

  Subscriu.

  off topic: milieuri şi macrameuri

 4. alin spune:

  Nu ii plang eu pe Gadea sau Mircea Badea dar cand vin actori de calibrul lui Ioan Lucian sau Dorel Visan si plang pe la televizor parca ceva nu e in regula.
  PS. Nu cred ca se va intampla nimic in octombrie.

  • ALEXANDRU MITACHE spune:

   Aceiași mari actori, sau poate doar acest Rebengiuc, câștigă bani grei, acum, și NU plătesc contribuții pentru pensiile celor pe care îi căinezi.

 5. Liviu Iordache spune:

  Ion Lucian plinge ca nu mai poate fi director la 85 de ani, pentru a ajunge, din cind in cind, la teatru, are nevoie de 3-4 oameni! Iar Victor Rebengiuc are urmatoarele venituri certe: pensie (de director de teatru bucurestean); salariu de actor la national; renta viagera de personalitate culturala (cum au sportivii medaliati olimpici); se adauga contracte de colaborare pentru roluri (basca leafa, vorba aluia), colaborari si celelalte, perfect normal! Numai ca sa iesi si sa te faci de ris la 75 de ani, pentru ce?

  • Luminita spune:

   Marele Victoras, s-a senilizat de tot, nu ia spus nimeni ca el, in calitate de pensionar in sistemul public NU FACE OBIECTUL NOII ORDONANTE, adicatelea nu trebuie sa plateasca nimic ( CAS, Somaj sau pensie) ?!! pen’ce se da indignat si ofensat ?!!
   Trist cand un mare artist demosteaza a fi un om de nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: