Cauza golăniei de la Finanțe (update)


Astea sunt „stimulentele” primite de salariații Ministerului de Finanțe în luna aprilie 2010.

Ceea ce vedeți în tabel, e venit net, nu salariu (a se vedea și mențiunile de la sfârșitul tabelului)!

Uitați-vă, de curiozitate, la pozițiile 736-807 și 1254-1256.

Cum dreacu’ să nu faci grevă dacă pierzi așa ceva…

Ar fi fost interesant dacă exista și un total al coloanei 3 pentru a putea calcula venitul lunar mediu net pe minister…

Merită o „pamflegmă”!

Clic aici

Venit_aprilie2010_MFP[1]

pentru a vizualiza tabelul integral intitulat

SITUAŢIE
privind veniturile salariale nete realizate de personalul din Ministerul Finanţelor Publice – Aparat propriu
şi unităţi subordonate, inclusiv veniturile nete incasate de demnitari, altele decât cele realizate din salarii în luna aprilie 2010

 

În capul de tabel se poate vedea temeiul legal al acordării acelor stimulente: Ordonanța de Guvern Nr. 92 / 2003. Am fost curios să văd despre ce e vorba.

Ordonanța, fiind din 2003, este dată și semnată de premierul P.S.D. de atunci, Adrian Năstase.

Articolul care reglementează acordarea de stimulente este art. 187, initulat „Dispoziţii privind funcţionarii publici din cadrul organelor fiscale” (subl. mea), și are următoarele trei puncte:

(1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu funcţionarii publici din cadrul organelor fiscale sunt învestiţi cu exerciţiul autorităţii publice şi beneficiază de protecţie potrivit legii.

(2) Ministerul Finanţelor Publice poate constitui fonduri pentru acordarea de stimulente personalului din aparatul propriu şi din unităţile subordonate (subl. mea), după caz, prin reţinerea unei cote de 5% din sumele încasate prin executare silită potrivit prevederilor prezentului cod, din sumele încasate în cadrul procedurii de reorganizare judiciară şi faliment, precum şi din surse reglementate prin alte acte normative.

(3) Sistemul de acordare a stimulentelor pentru personalul din aparatul propriu şi din unităţile subordonate Ministerului Finanţelor Publice, care desfăşoară activităţile prevăzute la alin. (2), va fi stabilit similar sistemului de salarizare pentru personalul bugetar şi va fi aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Așadar, deși articolul se referă la FUNCȚIONARII PUBLICI, definiți și desemnați clar prin Legea nr. 188 / 1999, tovarășul Năstase face șmecheria de a extinde acordarea de stimulente la TOT PERSONALUL din aparatul Ministerului de Finanțe.

De ce? Ghiciți.

***

© Alexandru Dan Mitache • 2010

6 Responses to Cauza golăniei de la Finanțe (update)

  1. alin spune:

    Pe coloana intai sunt salariile de baza iar pe coloana a doua sunt stimulentele ?

    • ALEXANDRU MITACHE spune:

      Nu, sunt salariile NETE, „în mână”. După cum vezi, nici acestea nu sunt prea mici, chiar reduse cu 25%. Cât despre „stimulente” nici nu mai vorbesc.
      Vezi că am updatat articolul.

      • alin spune:

        E o situatie absurda care trebuie reglementata de urgenta. Trebuie sa fiu de acord cu presedintele Basescu cand spune ca acei oameni nu pot sa se revolte cand chiar ei insisi au perpetuat sistemul asta idiot. Mai grav mi se pare insa faptul ca primul ministru nu a stiut de aceste stimulente. La fel de grav e faptul ca pana si presedintele a aflat numai in urma cu doua luni. Parca inteleg mai bine acum ce a vrut sa spuna Emil Constantinescu cand a afirmat ca sistemul l-a invins. Eu credeam – naiv poate – ca daca esti in fruntea sistemului poti sa-l controlezi si sa-l reformezi. Se pare insa ca e mai greu , mult mai greu, decat pare la prima vedere.

        • ALEXANDRU MITACHE spune:

          MEDIAFAX: Băsescu: Remeş şi Vlădescu au cerut să se renunţe la stimulente. Capii Finanţelor au refuzat

          „Oamenii aceia (funcţionarii din Ministerul de Finanţe, n.r.) nu au dreptul să se revolte, pentru că au fost doi miniştri ai Finanţelor, Remeş şi Vlădescu, care s-au întâlnit cu capii Finanţelor şi cu sindicatele şi i-au întrebat: «Nu vreţi să trecem pe o grilă de salarizare corectă şi să renunţăm la sistemul de stimulente, care nu se ştie cât va mai merge?». Iar răspunsul sindicatelor din Finanţe, răspunsul capilor Finanţelor din teritoriu şi de la minister a fost: «Nu, menţinem sistemul clientelar». De ce? Acest sistem de stimulente îi face dependenţi de fiecare director, directoraş şi şef de serviciu”, a spus şeful statului.

  2. deutchebrak spune:

    „după caz, prin reţinerea unei cote de 5% din sumele încasate prin executare silită potrivit prevederilor prezentului cod, din sumele încasate în cadrul procedurii de reorganizare judiciară şi faliment, precum şi din surse reglementate prin alte acte normative.”

    „Din sumele încasate”, nu din cele care depăşeau estimările…
    Prin urmare, chiar dacă nu atingeau valoarea prevăzută a colectărilor, deci nu-şi făceau bine treaba, tot luau stimulente…Nice.

  3. Angela spune:

    consideră c-am scuipat cu sete.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: