Liiceanu Băsescu Ceaușescu


Mass media titrează și jubilează: „Și Gabriel Liiceanu se leapădă de Băsescu!” (Adevărul), „Băsescu mai pierde un susținător. Liiceanu: Mă îndepărtez de el.” (Antena 3), „Liiceanu: Băsescu nu mai știe ce condamnă” (Cotidianul) etc….

Nu mă miră generalizarea speculativă pe care o practică aceste oficine de presă atunci când anulează aspectul limitativ al afirmației filosofului: «însă când (…), atunci mă îndepărtez (…).» Și când nu, atunci ce?

Problema este că domnul Gabriel Liiceanu a avut, cred, o dificultate de discernământ atunci când a declarat:

«Însă când acelaşi om care condamnă comunismul vine şi spune la o emisiune că dacă Ceauşescu ar fi condus România doar 10 ani ar fi fost un preşedinte mare, atunci  mă îndepărtez de el, pentru că asta înseamnă că nu ştie ce a condamnat. Nu poţi să condamni oficial un regim criminal, apoi să vii să spui că 10 ani din acel regim ar fi fost bine. Asta nu merge. Asta e incoerenţă de fond.»

Este necesar, bineînțeles, să reproduc, de asemenea, fidel și complet afirmația președintelui Traian Băsescu, la care se referă dl. Liiceanu:

«Dacă el stătea numai 10 ani, era un mare preşedinte în istoria românilor»

Cred că, de fapt, tocmai la dl. Liiceanu avem de-a face cu o incoerență. În primul rând, printr-un clasic sofism: domnia sa pleacă de la afirmația președintelui și concluzionează printr-o extensie ilogică și falsă că acesta ar fi spus și că „10 ani din acel regim” au fost buni. Ceea ce nu este adevărat. Deși, istoricește vorbind, acei 10 ani chiar au fost cei mai buni ani (sau cei mai puțin răi ani) din perioada comunistă.

După opinia dlui. Liiceanu, Elisabeta I, Ludovic XIV sau Petru cel Mare n-ar fi fost niște mari monarhi, ai Angliei, Franței, respectiv Rusiei, doar pentru că, priviți prin prisma idealurilor democratice moderne ale dlui. Liiceanu, au fost niște despoți. Alte referințe similare ar fi Kemal Atatürk, sau chiar generalul Franco.

Dlui. Liiceanu îi scapă, așadar, o latură esențială a abordării afirmației președintelui Băsescu, aceea a contextului istoric și (geo)politic internațional la care aprecierea se referă. De fapt, cred că nu întâmplătoare este precizarea dlui. Băsescu „în istoria românilor”, pe care dl. Liiceanu o pierde din vedere. El nu reușește să se lepede de subiectivismul victimei și să se desprindă, să se distanțeze obiectiv de perioada dictaturii comuniste. Râmâne prizonier al unei uri justificate, dar neprielnice unei analize lucide. Astfel, întreaga antichitate, întregul ev mediu n-ar fi decât exclusiv sinistre perioade în istoria omenirii, dacă am opera cu inhibițiile dlui. Liiceanu. Evident, astăzi privim cu detașare acele vremuri în care găsim și perioade faste și personalități remarcabile.

Fundamental, Dl. Liiceanu păcătuiește printr-o uimitoare și nepermisă incapacitate de a distinge între relativ și absolut.

În ACEL context din ACEA epocă (1965-1975), guvernată de ACELE condiționalități istorico-politico-militare, se poate spune că Nicolae Ceaușescu a fost, la modul relativ, un lider comunist bun.
A nu înțelege asta relevă un dogmatism care nu favorizează o exprimare publică coerentă și mai ales credibilă.

Din nefericire dl. Gabriel Liiceanu s-a pierdut, de data asta, cu firea.

***

© Alexandru Dan Mitache • 2010

4 Responses to Liiceanu Băsescu Ceaușescu

 1. dia spune:

  Daca motivul pentru care dl. Liiceanu „se leapada” de basescu este doar acela al raportarii la Ceausescu, este trist si contraproductiv pentru dl. Liiceanu! Eu nu cred ca este suficient pentru un presedinte al Romaniei sa condamne comunismul intr-un oarecare context, pentru a capata un certificat de excelenta „in alb”… Important este, in opinia mea , felul in care respectivul presedinte isi intelege rolul constitutional, felul in care el intelege sa se puna in slujba celor care i-au acordat incredere… iar nu ce anume considera el ca a insemnat comunismul sau Ceausescu pentru istori acestei tari! Asa ca daca dl. Liiceanu declara ca unul ca basescu este „presedintele sau” numai pentru ca il condamna pe Ceausescu si se leapada de „al sau presedinte” la schimbarea acestei atitudini, veste e ca basescu este in continuare „presedintele d-lui Liiceanu” ! Si nu pot sa il felicit pe distinsul filosof pentru asta!

 2. dia spune:

  Liicene, doar pentru atat te indepartezi de el ?
  Eu banuiam ca mai sunt si alte motive,recte fariseismul lui fata de natie, ori ura lui fata de oricine nu-i impartaseste parerile, sau stilul de „dezbina si condu”…
  Daca doar atat de putin te desparte de el, eu zic sa va impacati, va completati suficient unul pe celalalt.

  • ALEXANDRU MITACHE spune:

   Nu apreciez nici formulările gen „Liicene”, nici ideile preluate și citate de la „Antena 3” sau „Realitatea Tv”. Prefer producțiile proprii.
   Comentariul anterior era mai urban.
   N-a trecut un minut și v-ați enervat.

 3. Sfarma -Piatra spune:

  Cel mai lingi in cur pe Basescu !!!
  Esti incalificabil !!!
  Nu ti-e rusine cind te uiti in oglinda ???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: