ROBERT TURCESCU… de la talk-show, la show-talk


Domnule Robert Turcescu,

V-am admirat mult când realizați pe vremuri, la „Realitatea Tv”, emisiunea „100%”, mai ales în faza mai de început, aceea romantică, cu bilele.

Apoi ați devenit vedetă. Ceea ce n-a fost un câștig, decât poate de… „cotă”.

Emisiunea „Sub semnul întrebării” de ieri m-a determinat să vă scriu această „scrisoare deschisă”. În ceea ce mă privește, ați ieșit din sfera semnului întrebării, pe care mi-o pun de ceva vreme, situându-vă, în ultimul timp, în aceea a semnului mirării. De ieri, mirarea a luat forma consternării.

Ați devenit, treptat, un fel Dan Negru al emisiunilor politice. Ușor agitat, uneori chiar exaltat și țâfnos, mult mai agresiv și mai abuziv-ironic decât pe vremea calmului înțelept al debutului. Ați sucombat ratingului. Ați dobândit regretabile reflexe crețulesciene, de anchetator care lucrează cu lampa în ochii anchetatului, ca în cazul domnului Valentin Boldea, cercetat și condamnat într-una din emisiunile dv. pentru delictul de frate.

Ieri ați dat dovada care, după părerea mea, a umplut paharul. Nu știu, sincer, ce să aleg ca explicație: reaua credință partizană, sau crasa lipsă de profesionalism și ignoranța agravantă.

Cum altfel s-ar putea explica faptul că, într-o emisiune dedicată unui subiect în fond penibil („Cazul Boldea”) – despre care Adriean Videanu spunea, pe bună dreptate, că n-ar interesa pe nimeni într-o țară normală, preocupată de teme cu adevărat importante –, în care ați trecut de la particular la general, abordând tema accederii în politică a unor indvizi suspecți sau bizari, v-ați ferit ca de dracul să fiți onest?

Pentru că, dacă erați onest cu acest subiect atât de „arzător la ordinea zilei”, era IMPOSIBIL de evitat măcar citarea în treacăt a numelui lui VIRGIL POP, PRIMUL PARLAMENTAR ROMÂN CONDAMNAT LA PUȘCĂRIE CU EXECUTARE. DEFINITIV.

Dar penalul Virgil Pop nu este de la P.D.L, el fiind membru P.N.L., ceea ce – nu-i așa? – constituie un tabu pentru dumneavoastră. Altfel, i-ați luat în colimator cu zel pe cei de la P.D.L., dar pe exponentul cel mai perfect al acuzelor dumneavoastră l-ați menajat total.
Nu vi se pare bizar? Să nu-mi spuneți că ați tăcut pentru că sentința definitivă a fost pronunțată abea azi. Că „mă râd” de dumneavoastră.

 

Iată cine este acest VIRGIL POP (sursa Bleen, pe „Blogary”):

 «Virgil Pop este deputat PNL. A fost ales în 2008 în colegiul 8 din județul Cluj. Virgil Pop a ieșit pe locul 3 în colegiul 8 dar a reușit să ajungă deputat datorită (datorită, din punctul lui de vedere – noi am putea spune: din cauza) sistemului electoral HPO (Hrebenciuc-Olteanu-Pîrvulescu).  Iată rezultatele din colegiul 8 Cluj:

1. Vasile Miclăuș (PDL) – 7 789 voturi

2. Mihai Ucu-Faur (PSD) – 4 483 voturi

3. Virgil Pop (PNL) – 2 299 voturi

sursa: BEC

Numărul voturilor exprimate: 19 434 (ceea ce înseamnă că Virgil Pop a ajuns deputat după ce a obținut 11.83% din voturile valabil exprimate din colegiul în care a candidat). 1 din 9 clujeni din colegiul 8 au votat cu Virgil Pop. Cu toate astea, Virgil Pop a ajuns deputat.»

 

Ce alt exemplu mai elocvent și mai decisiv vreți?

Există o serie de jurnaliști care vor să dea impresia că ar fi mai altfel decât (măcar sincerii) Ciutacu sau Gâdea, care… mănâncă în mod onest, la vedere, cu alimentul pe masă.
Este vorba despre categoria „spălată”, de zonă așa-zis „rezidențială” a ziaristicii, care se vrea delimitată de gangurile mahalalelor insalubre gen „Intact” sau „Realitatea”.

Constat cu tristețe că, în fapt, nu este vorba decât despre acelasi tip de personaje, dar mutate la bloc. Desigur, publicul postului „B1Tv” nu poate fi mânuit cu sârma, ca acela al „Antenei 3”, de aceea se joacă comédia deontologiei și se manipulează mai fițos.
Nici pe altfel gureșa doamnă Pora n-am auzit-o pomenind cazul VIRGIL POP (reamintesc: P.N.L.) atunci când vitupera despre calitatea parlamentarilor și despre modul în care aceștia parvin în politică. Andreea Pora îmi amintește uneori, din păcate, de-o nostimă vecină care, ciorovăindu-se pentru un loc de parcare cu unul mai țăran care i-l ocupase, i-a trântit ceva de genul „Nu te uiti la ‘mneata?!? Eu sunt doamnă de la bloc.” E vorba despre blocul jurnalisticii, cum spuneam.

Exemplele de omisiuni, sau dimpotrivă, de amintiri, „dirijate” sunt mai multe, ca de pildă trecerea pe ordinea de zi a emisiunii a zvonului cu „trântitul ușii”, dar acesta mi s-a părut cel mai flagrant și totodată cel mai revoltător.

Adică bați darabana și o ții langa 3 zile cu unul care, deocamdată, n-a comis nimic ilegal și pui batista pe țambal într-un ditamai cazul politico-penal definitivat cu pârnaie fermă.

Vă propun schimbarea titlului emisiunii în „Batista pe țambal cu Robert Turescu”.

A bon entendeur salut…


Alexandru Mitache

***

© Alexandru Dan Mitache • 2012

4 Responses to ROBERT TURCESCU… de la talk-show, la show-talk

  1. Emil spune:

    Buna dimineata
    Pe mine m-a dezamagit Turcescu rau de tot intr-o emisiune in care gasea justificare „moralei” unor „jurnalisti” prin creditele pe care le au de platit. Mai avea un pic si justifica orice abdicare de la niste principii in numele banului. Cred ca nici pana la justificarea coruptiei nu mai avea mult.
    Emil
    PS Frumos scris 🙂

  2. crisuadi spune:

    In alt mod , tot public , inafara de Facebook , Turcescu a negat acuzele antenelor precum ca ar fi colonel ? N-am mai urmarit fluxul informativ , de aceea intreb …

  3. Rizea Florica spune:

    Baiatule eu sunt batrana dar te-am iubit mult cand erai la REALITATEA. Erau complet ne bagat in politica si comentai corect ori ce stire si cu ori ce politician. Acum ai plecat la un post care este favorabil lui BASESCU si te rog sa ma crezi ca m-ai dezamagit complet. Ori cum te apreciez pt. munca ta.

  4. lita spune:

    Crin Antonescu si Victor Ponta au prins gustul puterii si vor face orice pentru a-si pastra functiile. Sunt abonati la Antena3 si acolo pot sa-si alimenteze electoratul cu vorbe de duh si asigurari ca ei respecta toate institutiile statului . Un repetent chiulangiu si un plagiator au ajuns sa conduca o tara anesteziata de coruptie.

Lasă un comentariu