În urma controlului desfăşurat la sediul Universităţii „Spiru Haret” s-a constatat că numărul diplomelor eliberate a evoluat de la an la an.
Situaţia, pe ultimii 7 ani, se prezintă astfel:
- în 2003 au fost emise 5.700 de diplome;
- în 2004 au fost emise 5000 de diplome;
- în 2005 au fost emise 6.000 de diplome;
- în 2006 au fost emise 10.000 de diplome;
- în 2007 au fost emise 15.000 de diplome;
- în 2008 au fost emise 50.000 de diplome;
- în 2009 au fost emise 56.000 de diplome.
Adresez, în mod public, tuturor semnatarilor* „Apelului intelectualilor” prin care aceştia au luat poziţie în cazul Universităţii „Spiru Haret” şi în care au scris:
«Nu există nimic care să legitimeze uriaşa impostură universitară pe care a creat-o universitatea „Spiru Haret” cu singurul scop de a face o afacere pur lucrativă. Nu subversiunea din partea universităţilor de stat sau a sindicatelor a creat sutele de mii de studenţi „de la distanţă” ai universităţii „Spiru Haret”, şi nu ea a produs raportul aberant de peste 400 de studenţi la un cadru didactic (cînd norma europeană nu depăşeşte 20 de studenţi la un cadru didactic). Nici o maşinaţiune nu poate să explice cataloagele cu 9000 de studenţi, toate semnate de un singur cadru didactic, nici o conspiraţie împotriva învăţămîntului privat nu explică de ce s-au numit aproape 100 de profesori şi conferanţiari fără validarea comisiei Ministerului Educaţiei şi Cercetării care, prin lege, are această responsabilitate.»
următoarea întrebare:
Doamnelor si domnilor intelectuali, de ce nu aţi luat nicio atitudine faţă de situaţia scandaloasă de la Universitatea „Spiru Haret”, ilustrată în aspectele semnalate de dumneavoastră mai sus, în anul 2008, an în care numărul diplomelor a „explodat” de la 15.000 la 50.000? Legăturile dumneavoastră cu viaţa universitară din România se stabilesc doar în momentele în care ies scandaluri şi în care vi se pare oportun şi spectaculos să interveniţi?
Mulţumesc anticipat măcar vreunuia dintre distinşii intelectuali pentru osteneala de a-mi răspunde.
__________________________
* Semnatarii „Apelului” sunt următorii:
- Andrei Cornea
- Andrei Oişteanu
- Dan Perjovschi
- Armand Goşu
- Andreea Pora
- Rodica Palade
- Smaranda Vultur
- Andrei Pleşu
- Gabriel Liiceanu
- Livius Ciocarlie
- Zoe Petre
- Serban Foarta
- Stefan Andreescu
- Vintila Mihailescu
- Alina Mungiu Pippidi
- Andrei Pippidi
- Florin Iaru
- Daniel Vighi
- Viorel Marineasa
- Vasile Docea
- Lucica Iancu
- Adrian Cioroianu
- Mihnea Berindei
- Alex Leo Serban
- Ion Vianu
- Marius Oprea
- Stefan Borbély
- Ioana Both
- Calin-Andrei Mihailescu
- Filon Morar
- Liviu Antonesei
- Radu Filipescu
- Liviu Rotman
- Paul Cornea
- Leon Volovici
Domniile lor (semnatarii) ar fi putut lua in calcul factorul uman implicat fara voie in scandal inaintea redactarii acestui apel. Sunt personalitati marcante ale vietii si culturii romanesti dar care dupa parerea mea s-au lasat manipulate in aceasta disputa dintre MECI si USH din dorinta de a nu ramane mai prejos de alde Vaghelie & Co. Sunt deranjati de faptul ca la un numar atat de mare de absolventi se elibereaza ”diplome pe banda” insa ei nu se gandesc deloc la zecile de mii de haretisti care sunt capabili si o demonstreaza zi de zi la locurile de munca .Nu mai departe de saptamana trecuta, cand s-au afisat rezultatele la titularizare in invatamant ,oficiali ai ISJ au recunoscut ca licentiatii Spiru Haret au obtinut note foarte bune si deci ”slujbe” in pofida denigrarilor si a discreditarilor la care au fost supusi, dovedind in concurs ca nu sunt asa cum au fost etichetati. Dar acest lucru nu conteaza ci doar temerea ca s-ar putea ca unora sa le cada scaunele din cauza „fabricii de diplome”
Eu nu ma refer neaparat la continutul apelului, ci la oportunitatea lui si la momentul ales pentru luarea acestei atitudini.
De altfel, iata ce se putea citi astazi pe site-ul HotNews:
«* Precizare: Intr-o nota remisa HotNews.ro, semnatarii Apelului in cazul Universitatii Spiru Haret precizeaza ca documentul publicat vineri in ziarul Cotidianul nu era autorizat sa apara.»
Ciudat, nu?